Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jedem zkratkou, pánové. Je to sice dál, ale zato horší cesta." Jako absolvent tří lyžařských výcviků mohu potvrdit, že takhle to fungovalo v Krkonoších, Jeseníkách i Vysokých Tatrách. Nicméně jsem byl vždycky přesvědčen o tom, že chlast a kouření nejsou známkou dospělosti, takže u mě to vždycky skončilo jen u toho sexu. Proto mám dodnes zdravá játra a před velikostí mého přirození bledne i Viky Cabadaj. Sněženky i Machři jsou zkrátka milou vzpomínkou na študácká léta, ale než bych se s nimi válel smíchy ve sněhu, tak to si raději dám ještě jeden lyžák. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

... Čeho se na nás dopustili druzí, s tím už se nějak smíříme, horší jeto s tím, čeho jsme se dopustili sami na sobě... Lidi jako je Radek budu dycky respektovat... Být tim, čim doopravdy jsme, neni nic lehkýho a v pubertě už vůbec ne. V každym se to pere a málokdo se dostane tak daleko, aby se nechoval tak, jak se od něj očekává, ale tak, jak to cítí.. Pro mě hrozně důležitý téma, ač postavený v kulisách lyžáku souškovacího období... Edit: Jak tak koukám na ostatní komentáře, tak jsem vlastně úplně zapomněl, že to je i výborná komedie! :-D Jsem se holt nechal strhnout tim koncem no... ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Povím Vám, být učitelem a dostat takovou smečku pubescentů na starost, tak si snad na hory preventivně zabalím i rezervní prádlo až mě odvezou s nervovým vypětím a kolapsovým stavem na centrální příjem do špitálu. Ještěže jsem si vybrala jinší poslání. Ze svého lyžařského výcviku na střední si nevzpomínám, že bychom sosali alkohol za zády svých profesorských autorit, možná i proto, že jsme byly ve třídě samé holky a pokušení v podobě vzbouřených hormonů nám nehrozilo. Každopádně machrování patří k tomu věku a být sám, bez dozoru rodičů, na týdenních prázdninách, kluci, holky dohromady ... to je přece lákadlo jako hrom prubnout překročit hranici mezi dětstvím a dospělostí. Film se stal legendární, stejně jako hlášky z něj. "Vydrž, Prťka, vydrž" nebo "Je to sice dál, ale zato horší cesta" používám často. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Sněženky nejsou zatížené normalizačním balastem (či se mu elegantně vyhýbají). Je to jeden z mála filmů o teenagerech, který vlastně nekončí dobře. Žádný ze vztahů, tak "pečlivě" budovaných třemi sympaťáky neskončí "sukcesem". Perfektní prupovíkdy, sladký obličej Radka Převrátila, psychadelický drak Karla Máchy a mastná patka Vikyho Cabadaje. Lascivní očíčka Mariky a hlavně zoufalstí z benevolence Hanky Veroniky Freimanové. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelná komedie Karla Smyczka. Noví Snowboarďác! se můžou zahrabat..o tom žádná! :) "Ti kluci si vážně nedají říct, podívej se Boženko, tak teď byli v sámošce, nakoupili plnej baťoh píva a teď se to budou snažit obejít zadním vchodem..jako kdybych to za ta léta nepoznal nejmíň dvacetkrát, ovšem tohle je extra materiál, Cabadaj, Převrátil, Mácha, ke mně!" ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Scenárista Radek John prezradil, že charakteristika fyzikára Kardy (Radoslav Brzobohatý) bola inšpirovaná podľa neobľúbeného profesora z gymnázia a meno Karda dostal podľa chlapa, ktorý nechcel predať garáž a neustále naťahoval cenu. Ale aj Karel Smyczek jedného zo študentov pomenoval ako John a zhodou okolností mal tento gymnazista vizáž Johna Lennona. (Raccoon.city)
  • Pri natáčaní nočnej scény sánkovania došlo k úrazu jedného z "machrov", keď narazil do ohrady pri vleku. Našťastie neutrpel žiadne vážne zranenie, ale režisér u neho i napriek tomu presedel až do rána. (Raccoon.city)
  • Od roku 1997 funguje v Plzni lyžiarska a snowboardová škola s názvom "Sněženky a Machři". (Raccoon.city)

Reklama

Reklama