Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

Morien 

všechny recenze uživatele

Tady mi přijde asi nejzásadnější zdůraznit, že tohle není "jenom" komedie. A že stádo je strašná věc, ale to film zdůrazňuje sám a dost. Můj vlastní gymplácký lyžák a rok vydání filmu od sebe dělí 26 let a nedovedu si představit, že by kdokoliv z mých spolužáků (ale tedy ani já) uměl zpaměti recitovat Oněgina. Na filmu oceňuji zejména to, jak je stručný a dokonale výmluvný. V podstatě nejvíc času se stráví představováním charakterů a jakmile už víme, s kým máme tu čest, může jít všechno od desíti k pěti bez jakéhokoliv nadbytečného okecávání. ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Ta hlavní trojice kluků nabízí povahově naprosto odlišné a ideální typy (frajírek, melancholik a šprt) a každý se v nich alespoň z časti najde :) Sněženky a machři jsou důkazem odvěkého třídního boje učitelů s žáky a žáků s učiteli, kteří zneužívají dobroty a na přísnost si stěžují. Lidé jsou pořád stejní =) ()

Reklama

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Hlavně díky výbornému scénáři nadprůměrný film, jehož s přibývajícími lety zesilující kultovní status zakládá tuto relativizující otázku: je to skutečně tak naprosto výjimečný film nebo jsou tuzemské komediální filmy natočené po roce 90 tak slabé? 70% Produkce: Filmové studio Barrandov ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Zase až tak dobrá komedie to není. Trpí roztříštěností scénáře, ale oporu nachází ve velmi silné herecké sestavě trousící nezapomenutelné hlášky. Film má mírnou tendenci navodit u mladého diváka pocit nadřazenosti k autoritám a autentický pocit zde funguje na jedničku. Scénář však nenabízí takovou škálu silných momentů, a tak zbyla hlavně nenáročná komedie, která ale v odvážnějším duchu, mohla stát se kultovní. Náznaky byly, ale pak se tak nějak kontroverznímu ladění tvůrci šikovně vyhnuli. Pro někoho kultovní komedií už dávno je. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Komedie je to jen zpola, zejména druhá polovina je poměrně dost trefným a hořkým dramatem, které kupodivu obstává i v porovonání s veselejšími stránkami filmu. Za pochvalu stojí výborně trefená atmosféra, trefený styl mluvy (většina dnešních snímků by mohla jen závidět) a výtečné herecké výkony dospívajících. Mám pocit, že čím jsem starší, tím méně se tomu filmu směju... a to není výtka. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Valentina Thielová (Boženka) sa na lyžiach šialene bála, a preto museli rekvizitári pribiť na jej lyže klince, zastrčiť ich do snehu a potom ju do toho obuť. (Raccoon.city)
  • Na XXI. mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve španělském Gijónu v roce 1983 získal snímek jednu z hlavních cen. (Cheeker)
  • Václav Kopta, když přijeli natáčet na hory, vůbec neměl zimní oblečení, jelikož nikdy před tím na horách nebyl. (cariada)

Reklama

Reklama