Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Julia Robertsová získala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v tomto vzrušujícím, zábavném a nekonvenčním dramatu natočeném podle skutečných událostí. Erin Brockovichová (Robertsová) se ocitne ve svízelné situaci poté, co po automobilové nehodě, kterou nezavinila, prohraje spor o odškodné. Erin, která je bez peněz, bez práce i bez jakýchkoli vyhlídek, přiměje svého advokáta Eda Masryho (Albert Finney), jenž pro ni u soudu nedokázal vymoci slíbenou náhradu, aby ji zaměstnal ve své advokátní kanceláři. Tam náhodou narazí na případ znečišťování půdy a podzemních vod, které má zhoubné následky pro členy zdejší komunity. Svou neústupností a osobním zaujetím si Erin nakonec získá důvěru místních a pomůže Edovi vyhrát soudní spor s energetickou společností, která musí více než 600 poškozeným vyplatit nejvyšší odškodnění v dějinách Spojených států. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (389)

novoten 

všechny recenze uživatele

Soderbergh někdy umí a někdy naopak strašně otravuje. A osobní příběh ženy v současné společnosti prostě nemohl dopadnout jinak než druhým případem. Když Julia Roberts hraje snahu, hraje odhodlání a hraje zaslouženě úspěšnou, může to dopadnout i tak, že jí to neuvěřím ani za mák. Z žádného z přítomných herců neukápne ani troška upřímné emoce a Soderbergh celou dobu kašle na diváka, který chce vidět slibované drama. Zato nenápadně pochlebuje všem kritikům společnosti (ohavně prospěchářská veřejnost vs. svoboda a rodinné hodnoty). Američané se někdy nechají zmást pouze změnou závoje. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Pri natáčaní skutočná Erin hrala čašníčku a právnik Ed čašníka. Neviem si predstaviť vačšiu autenticitu než ako keď sa nakrúcania účastnia tí, ktorí boli v realite hlavnými aktérmi. Je to o ochrane životného prostredia a poťažmo ochrane zdravia ľudí, ktorí v zasiahnutej oblasti bývali a ich potomkov. Je to o sile jednotlivca a o tom, čomu by skutočne mal náš právny systém slúžiť. Nechápem nízke hodnotenia, pretože cieľom filmu nebolo zabrániť, či vymazať to čo už sa stalo, ale predovšetkým osvetliť udalosti a predísť podobným tragédiám. Len cynik by mohol hodnotiť za menej ako za 5 hviezd. A, že nemáte radi Juliu Roberts? Ale prosím vás... ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré soudní drama podpořené právě tím, že jde o film, založený na skutečné události. V jedné z hlavních rolí exceluje Albert Finney. Julia Roberts má samozřejmě krásný prsa, ale podle mého názoru si ztasloužila Oscara mnohem víc než Kim Basinger v L.A. Confidental (viz můj komentář.) Jo a víte co? Já bych Oscara za ty prsa klidně udělil. Tak ;-) ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Theresa Dallavale: "Okay, look, I think we got off on the wrong foot here." Erin Brockovich: "That's all you got, lady. Two wrong feet in fucking ugly shoes." /// Erin Brockovich prezentovaná tímto filmem je jednoduše fucking great. A rozhodně se tomu neříká jenom "kozy". ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

S Julií Roberts jsme si nepadli do oka asi hlavně proto, že měla štěstí na samé sračky typu "Ugly Woman", které já sleduji velmi nerad. V tomhle filmu si však střihla jedinečnou one woman show. Tu starostlivou houževnatou neslušnou matku tří dětí, která má však neuvěřitelně dobré srdíčko a sociální cítění, by ji zde málokterý člověk dovedl nevěřit. Z mého pohledu se rozhodně jednalo o její životní roli. Duel obyčejného jednotlivce proti bezpráví je vždy sázka na jistotu. Zvláště tehdy, je-li film inspirován skutečností. Je určitě fajn občas vidět, že je v moci jednoho člověka, dovolat se nějaké té spravedlivosti v současném nespravedlivém světě, i když si to žádá opravdu hodně úsilí. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film mi vybral uživatel fimler. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (20)

  • Severoamerické tržby byly 125,6 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 256,3 mil. (NIRO)
  • Všimněte si, že když jde poprvé Erin (Julia Roberts) do archívu, má kopírka modré tlačítko pro start. Když tam přijde podruhé, má už zelenou barvu. (don corleone)

Reklama

Reklama