Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Julia Robertsová získala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v tomto vzrušujícím, zábavném a nekonvenčním dramatu natočeném podle skutečných událostí. Erin Brockovichová (Robertsová) se ocitne ve svízelné situaci poté, co po automobilové nehodě, kterou nezavinila, prohraje spor o odškodné. Erin, která je bez peněz, bez práce i bez jakýchkoli vyhlídek, přiměje svého advokáta Eda Masryho (Albert Finney), jenž pro ni u soudu nedokázal vymoci slíbenou náhradu, aby ji zaměstnal ve své advokátní kanceláři. Tam náhodou narazí na případ znečišťování půdy a podzemních vod, které má zhoubné následky pro členy zdejší komunity. Svou neústupností a osobním zaujetím si Erin nakonec získá důvěru místních a pomůže Edovi vyhrát soudní spor s energetickou společností, která musí více než 600 poškozeným vyplatit nejvyšší odškodnění v dějinách Spojených států. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (389)

castor 

všechny recenze uživatele

To, co nám Steven Soderbergh předkládá, je vypointované, rychle nás přetáhne na svou stranu a stejnou vlnu. Někdo něco zvoral, moc dobře věděl, co dělá, ale zřejmě by za to nikdy nezaplatil. Nebýt impulzivní a svérázné Erin, která nosí minisukně a permanentně jí leze podprsenka. Není hloupá, jen jí to mnohokrát na několika frontách nevyšlo, nicméně při hledání další nové práce vsadí tahle matka tří dětí na svou nezlomnou přímočarost a jednou narazí na jisté dokumenty, které.. Jasné, hodně poškozených, velká příležitost, případ dekády malé právní kanceláře. Tahle autentická story sice nabízí poměrně předvídatelné povídání, nicméně Soderbergh rekonstruuje zajímavou kauzu, předkládá zajímavé postavy i investigativní čmuchání, a vše to balí do velmi sympaticko-dramatického balíku, který mě osobně bavil. Julii Roberts jsem Oscara upřímně přál, i když je třeba přiznat, že v „oscarově“ napsané postavě prakticky neměla příliš silné konkurentky (respektive jejich role „nemohly“ být konkurencí). Zato Russell Crowe se ve stejném roce v hlavní kategorii utkal se silnými kolegy v silných hereckých partech (Javier Bardem, Tom Hanks, Ed Harris, Geoffrey Rush). Tak či onak její kompaktní výkon stojí za pozornost a pomáhá téhle soudní pohádce směrem vzhůru. Anglický klasik Albert Finney samozřejmě také oba palce nahoru. 80% ()

anais 

všechny recenze uživatele

Pro mne ohromné zklamání. Naprosto nechápu jak mohla Julia Robertsová dostat Oscara. Jí ztvárněná role" inteligentní matky několika dětí, která měla v životě smůlu" je z kategorie těch nejvděčnějších, až trpaně předvídatelných. Jako by taková role už při psaní scénáře vznikala jako vhodný kandidát na ocenění Akademie. A přitom se nejdená o výkon nijak výrazný, tedy, v kariéře Robertsové ano, ve srovnání s konkurencí však nikoliv. Nechci, aby se zdálo, že ji nemám rád. Jen mě popuzuje, že se Oscary dávají za tak průměrné herecké projevy a, trapně podbízivé filmy (při vší úctě ke skutečnosti, které "je" tento film obrazem) Erinina cesta za sebeuplatněním vede skanzenem těch nejohranějších filmových klišé. Tedy, milé dámy, pokud si chcete zdvihnout sebevědomí, film na odpoledne strávené u žehličky jako stvořený... ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Julia Roberts byla výborná, ale ruku na srdce, tahle role byla oscarově napsaná a to už by musela být hodně jalová herečka, která by z ní nevytěžila. Pokud jde o Erin, to, co se jí podařilo, je jistě chvályhodné, ale jestli někdo zasloužil metál, tak její motorkář za svou trpělivost a loajalitu. A druhý Aaron Eckhart za opravdu "povedenou" image. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Vytoužený a zasloužený Oscar pro Julii Roberts. Mistrně zahraná role Erin Brockovich, na kterou bohužel J.Roberts zapomněla ve svém dlouhém děkovném projevu na předávání Oscarů (této ženě by přeci měla nejvíc poděkovat - kdyby jí nebylo, těžko by se teď Julia mohla těšit z naleštěného Oscara). I další herecké výkony stojí za zmínku. Obzvlášt Albert Finney zde už po několikáte utvrdil své herecké umění. A role také perfektně sedla Aaronu Eckhartovi. K tomu si přidejme výbornou režii a scénář a máme na světě to, co z toho vzniklo. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Libilo se mi to vic nez napoprve a ackoliv jsem nevidel vsechny Soderberghovo filmy, tenhle je zatim jeho nejlepsi. Pribehove sice o nic originalniho nejde, podobny filmy o vsemoznejch zalobach na velky spolecnosti tu uz byly vickrat, ale tenhle film vynika takovym vtipem a lehkosti, s jakou je vypravenej. A to hlavne zasluhou Julie Roberts, ktera je sexy, je drza, je ukecana a s nicim se moc nepare = hraje perfektne. Trosku mi pripomnela Pretty woman. Za zminku jeste stoji paradni motorkar Aarona Eckharta a slusnej Finney, akorat ma celou dobu takovej neverici prekvapenej vyraz. Na 5* to sice o fous nebude, ale film je to perfektni. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (20)

  • Skutečný Ed Masry se ve filmu objevuje v čase 10:20 v roli zákazníka v restauraci, který sedí za Erin (Julia Roberts) ve chvíli, kdy si objednává u servírky, kterou hraje skutečná Erin Brockovich. (Hawaj)

Reklama

Reklama