Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Temperamentní americký dobrodruh a voják cizinecké legie Rick O'Connell hledá v Egyptě své štěstí. Čirou náhodou objeví dávno ztracené Město mrtvých. Jeho objev je pro půvabnou knihovnici káhirského muzea a nadšenou egyptoložku Evelyn archeologický nález století. O'Connell dostane nabídku zavést Evelyn s výstředním bratrem Jonathanem do pouště. Evelyn touží objevit ztracenou Knihu mrtvých, Rick zase prahne po legendárním faraónově pokladu. Ruiny střežené bojovnými Tuaregy však skrývají děsivé tajemství - sarkofág s mumií staroegyptského kněze Imhotepa, jenž byl za svá provinění pohřben zaživa. Zemřel strašnou smrtí, byl sežrán tisíci brouky. Pokud by ho ale někdo oživil, znamenalo by to katastrofu pro celou zemi. Evelyn s Jonathanem a Rickem budou muset překonat strašlivé, životu nebezpečné nástrahy, uniknout příšerným kusadlům smrtících brouků a vést boj se starověkou sektou. A přesně ve chvíli, kdy mohou konečně nabrat dech, Evelyn nechtěně probudí Imhotepa. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (814)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Skutečně nenáročná digitální blbost...ale v tom dobrém smyslu. Stephen Sommers umí natočit akční popcorňák s noblesou a že to umí dokazuje fakt, že mě je totálně putna, jak je to celý přetažený a fantasmagorický. Bravo. Rachel Weisz je navíc H&S herečka (hot-and-stylish), koukatelný byl i ten vosel, teda Vosloo (Imhotep). A Fraser mi nevadil nikdy, nemá ten namachrovanej výraz jako McConaughey. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Asi sa práve teraz pýtate, čo púšť ako ja robí na takomto dievčati.“ Múmia je príjemná (a jemne hororová) variácia na jedno z najklasickejších (s Frankensteinom, či s vlkolakom) monštier štúdia Universal z čierno-bielych čias. Môže sa pochváliť (na tú dobu) skvelými CGI trikmi, ale, čo je dôležitejšie, kvalitným scenárom a staromódnou, magickou a vťahujúcou atmosférou á la Indiana Jones. Čerešničkou na tejto vydarenej, milej a ani pri ďalších reprízach nenudiacej torte, je zmysel pre humor, svižné tempo, výborné akčné scény a pestré, mimoriadne sympatické herecké obsadenie hlavných (pôvabné trio Weiszová-Fraser-Hannah) ale tiež podporných roličiek (Jonathan Hyde obsypaný kobylkami, Oded Fehr s rotačným guľometom). Vôbec by som sa nečudoval, keby okolo na gazíku v cameo prefrčali Harrison Ford s Johnom Rhys-Daviesom. Bol to skvelý trhák, pri rozpočte 8O miliónov ich celosvetovo trhol 415. Kino Považan NMnV 1999 ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Celkom chytrá a zábavná oddychovka pre deti každého veku. Remake starej hororovej klasiky upúšťa od tohoto žánru, pomrkáva na skúseného diváka hororov tridsiatych rokov a vo vhodnom pomere servíruje zábavnú, zámerne prehnanú akciu so špičkovaním sa sympatických hlavných hrdinov. Druhá časť je bohužiaľ už len oddychovka pre deti do 13 rokov. Dlhé roky som si myslel, že múmiu hral Billy Zane, keďže som ju dlho nevidel. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Mumie v žádných žánrových vodách neplave. Navazuje na staré hollywoodské horory a oproti nim nabízí sebereflexi a to, co těm předchozím chybělo: humor. A toho je tam skutečně hodně a také v okamžicích, kdy by to nikdo nečekal (ZAMĚSTNEJ HO!) Je to spektákl a to pořádný, nicméně mě Stephen Sommers překvapil několika docela zdařilými režijními nápady. Já narozdíl od jiných si v tomhle dílku vždycky najdu něco, co mě potěší znovu. No a nesmíme zapomenout na Rachel Weisz, která je jak to turecký kafčo, když si ho jednou za rok dám ;-) Sladká. A to hooodně. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Vedle Zemeckisovy Honby za diamantem asi nejlepší film kráčející ve stopách Indiany Jonese. Svižná a zábavná dobrodružná jízda v příjemně staromilském duchu a s dobře využitými prvky romantiky, hororu i komedie. Převratné dílo to není, ale vysoký žánrový nadprůměr určitě ano. Škoda, že ani jedno pokračování se moc nepovedlo. 80 % ()

Galerie (64)

Zajímavosti (75)

  • Na motivy filmu vznikla stejnojmenná počítačová hra. (NecrobraiN)
  • Ve scéně, kdy chce Evelyn (Rachel Weisz) uklidit knihu na protější polici, ji upustí. V následujícím celkovém záběru ale na podlaze žádná kniha neleží. (obelixx)
  • Arnold Vosloo (Imhotep) si odnesl nepěkné zážitky z natáčení úvodních scén, ve kterých jeho postava prochází mumifikací zaživa. Herec strávil mnoho nepříjemných hodin zabalený do obvazů, které mu znemožňovaly pohyb. (Morien)

Související novinky

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Mumie s Cruisem potvrzena

Mumie s Cruisem potvrzena

22.01.2016

Studio Universal má za sebou díky Jurskému světu nebo Rychle a zběsile 7 vynikající rok. A nejspíš se mu bude dařit i dál, na letošek totiž chystá Warcraft nebo pátého Bournea a v roce 2017 rozjede… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama