Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Temperamentní americký dobrodruh a voják cizinecké legie Rick O'Connell hledá v Egyptě své štěstí. Čirou náhodou objeví dávno ztracené Město mrtvých. Jeho objev je pro půvabnou knihovnici káhirského muzea a nadšenou egyptoložku Evelyn archeologický nález století. O'Connell dostane nabídku zavést Evelyn s výstředním bratrem Jonathanem do pouště. Evelyn touží objevit ztracenou Knihu mrtvých, Rick zase prahne po legendárním faraónově pokladu. Ruiny střežené bojovnými Tuaregy však skrývají děsivé tajemství - sarkofág s mumií staroegyptského kněze Imhotepa, jenž byl za svá provinění pohřben zaživa. Zemřel strašnou smrtí, byl sežrán tisíci brouky. Pokud by ho ale někdo oživil, znamenalo by to katastrofu pro celou zemi. Evelyn s Jonathanem a Rickem budou muset překonat strašlivé, životu nebezpečné nástrahy, uniknout příšerným kusadlům smrtících brouků a vést boj se starověkou sektou. A přesně ve chvíli, kdy mohou konečně nabrat dech, Evelyn nechtěně probudí Imhotepa. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (814)

castor 

všechny recenze uživatele

Dvacátá léta byla zlatou érou nejrůznějších dobrodruhů a Egypt k jejich cestám přímo vybízel. Ve variaci na Indiana Jonese se dočkáme lidožravých brouků, party zombíků, faraonů a jedné velké lásky, která nerezaví. Ač je jeden z milenců mumifikovaný zaživa. Režisér a scénárista Stephen Sommers chce bavit a to je tím hlavním. Očividně měl nějaký filmařský záchvat, protože při vzpomínce na jeho mdlou Chobotnici nebo Van Helsinga je tohle divoká jízda plná cynické legrace a výtečně natočené akce. Spojil drsňáka ve službách cizinecké legie, toho času čekajícího na šibenici, roztržitou (a velmi půvabnou) odbornici na starý Egypt a jejího bratra, který se štítí jakékoliv námahy. A řadu slušných vedlejších postav. Ač v uzavřených katakombách lehce ztrácíme dech a pár scén se mohlo prostříhat, a dočkáme se i pár umělých popostrčení, pořád je to velká porce šťavnaté akce a digitálně lahůdkových triků. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný žánr značně chátrá a Mumie přišla vyplnit obrovskou díru, která zůstala po Indiana Jonesovi. A vzápětí musím zdůraznit, že ani velkolepě pojaté Mumii se nepodařilo Indyho trumfnout, ale pokud upustím od srovnání s ním, pak zde máme solidní dobrodružný spektákl napumpovaný digitálními triky s charismatickým a vtipným dobrodruhem s tváří Brendana Frasera. Záda mu kryje Rachel Weisz a John Hannah. Stephen Sommers ale není Steven Spielberg a z některých scén je cítit nevyužitý potenciál. Množství scén naopak nepostrádá originalitu, dynamický nálet kamery nebo akcí posedlého Frasera. Dobrodružných filmů v klasickém stylu není nikdy dost. A hlavně mělo by jich být víc. Takže filmaři hybaj točit dobrodružné filmy! ()

Reklama

Melies 

všechny recenze uživatele

7 / 10 Už samotný názov predpovedá, že tento film sa na nič hlbokého nehrá a tiahne rovno na bránku - akcia, akcia, láska, akcia, humor, akcia, akcia, akcia... To je celý dej v kocke a komu sa to zdá málo, bohužiaľ, nič iné tu totiž nenájdete. Kto si však rád zaspomína na staré dobré časy a komu neprekážajú púštne horúčavy a piesočné búrky, tomu nemôžem Múmiu neodporučiť. Napustite fľaše vodou, urobte si zásoby jedla, oprášte staré mapy a na hlavy si nasaďte mundúry, táto jazda bude divoká - ale hlavne zábavná. A to je najdôležitejšie, nie? Že nie? Kobylky na teba!!! ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

I po mnoha letehc tnehle dobrodružný filmík neztrácí nic ze své zábavnosti. Naprosto jednoduchoučký příběh, ale velmi solidní atmosféra, povedená hudba, maximálně zábavné charktery, výborné obsazení hlavních i vedlejších rolí, Rachel Weisz Brendan Fraser mají tu správné napětí mezi sebou. Triky jsou naprosto v poho, já marně přemýšlím, který dobrodružný film let devadesátých překonal v trvanlivosti Mumii. Je to tak hezky starosvětské a retro. Škoda, že Sommers později už nebyl schopen přijít s něčím vyloženě dobrým. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Co každého musí zaujmout, je Rachel Weisz. Ta je tak milounká, přímo k zulíbání:-) No a na druhou stranu, dost "dobře" vypadající Mumie, tedy alespoň ze začátku, než zbouchá svých 5 objevitelů:-) Toto je přesně ten typ dobrodružných filmů, které miluju. Pár příšerek, jeden nebo více hrdinů, k tomu dobrý bavič a hlavně poutavý děj. No a když toto dobře smícháme, tak máme zaděláno na pořádnou podívanou. A to prostředí Egypta? To prostě můžu...:-)85% ()

Galerie (64)

Zajímavosti (75)

  • Po otevření rakve má mumie Imhotepa (Arnold Vosloo) dolní čelist natočenou doprava. V dalším záběru ji má však natočenou doleva. (Mr.Hudson)
  • Ve scéně ve vězení, kdy přivádějí Ricka (Brendan Fraser) k Evelyn (Rachel Weisz) a jejímu bratrovi Jonathanovi (John Hannah), má Rick spoutané ruce před tělem. Když ho ale poté odtahují pryč, má je spoutané za zády. (Anthro)
  • V tomto filmu je Ardeth Bay (Oded Fehr) - anagram z "Death by Ra" (smrt od boha Ra) - zapřísáhlým ochráncem lidstva proti mumii Imhotepovi. Oproti tomu v původní Mumii (1932) byl Ardath Bey alter-egem samotného vzkříšeného Imhotepa (Boris Karloff), když se snažil zapadnout mezi současné Egypťany. Možná proto také filmaři prohodili písmena ve jméně samotném, aby je trochu odlišili. (Morien)

Související novinky

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Mumie s Cruisem potvrzena

Mumie s Cruisem potvrzena

22.01.2016

Studio Universal má za sebou díky Jurskému světu nebo Rychle a zběsile 7 vynikající rok. A nejspíš se mu bude dařit i dál, na letošek totiž chystá Warcraft nebo pátého Bournea a v roce 2017 rozjede… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama