Reklama

Reklama

Svět ve válce

(seriál)
  • Velká Británie The World at War
Velká Británie, (1973–1974), 22 h 14 min (Minutáž: 49–52 min)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh druhé světové války. Svět ve válce byl poprvé vysílán 31.října 1973, kdy byly vzpomínky na druhou světovou válku v myslích lidí čerstvé a mnoho veteránů této války bylo ještě naživu. Tato unikátní televizní řada shromáždila vzpomínky spolu s archivními záběry do jedinečného silného a úspěšného historického dokumentu všech dob. Hlasy těch, kteří bojovali, pracovali či jinak se podíleli na dění ve válce, dodávají této epizodě živý význam. Při této sérii máte pocit, že jste tam byli, a to, co je popisováno zažili, což dodává těmto dokumentům jedinečný punc. (Intersonic)

(více)

Recenze (66)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Komplexní a ucelený pohled na druhou světovou válku skrze 26 dílů, které vypráví každý o jedné výjimečné situaci nebo momentu války. Vše od ponorkových útoků vlčích smeček až po způsob života ruských "civilistů" v okupovaných nebo zničených městech. Objektivní a velmi přímo podané události, bez příkras a v kontextu doby. Rozhodně povinnost pro milovníky druhé světové a určitě dokument, který by měl na základních školách větší vliv na žáky než přebírání dat a několika obrázků z učebnic. Tohle se musí vidět, jinak to lidé nepochopí, jak krutá to byla doba... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkvalitnějších dokumentů tohoto zaměření vůbec, zvláště proto, že nabízí nahlédnutí nejen na vývoj frontových událostí a bojišť, ale stejně tak referuje o celkové strategii, nastiňuje fungování průmyslu a logistiky, hospodářství, život v zázemí, zkrátka věci, bez kterých se moderní válka neobejde. Bez těchto aspektů mohou být vojáci sebestatečnější a důstojníci sebeschopnější, ale bez komplexní strategie a hospodářských rezerv se vyhrát nedá. Komentář skutečně psali lidé, kteří rozumí své věci, navíc bylo použito mnoho zajímavého archivního materiálu, nejen ten, který je v obdobných dokumentech stále recyklován. I vzpomínky účastníků mi přišly mnohdy zajímavější než jinde. Dobře odvedená práce. ()

Reklama

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Velmi rozsáhlý dokument, který obohatí jak člověka neznalého historie 2. světové války, tak i člověka s už nějakým povědomím. To je asi věc, které si na této sérii nejvíce cením. Jak tomu tak bývá, slabší a nudnější díly střídají povedenější či velmi povedené, ty lepší však obzvlášť v druhé polovině série převažují. Líbilo se mi tématické rozdělení, i když by to celé šlo asi zkrouhnout o pár dílů, řekněme na 20. Každopádně být učitelem dějepisu, stoprocentně bych svým studentům tenhle seriál doporučil. I když je to dokument britský, tak konflikt zde není podán černobíle a prostor k vyjádření dostanou v rozhovorech i zástupci III. říše (docela jsem čuměl, když se objevil Albert Speer). Velmi pěkné 4 hvězdičky. (SD, dabing) ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument o 2. světové válce. Do jeho 26 dílu se nevešlo úplně všechno, ale zato poskytuje informace, které jsem zatím jinde neslyšela. BBC pro svuj dokumet získala užasný obrazový archiv. Vyjímečnou stránkou je i to, že v dokumetu mluví lidé, kteří popisované události osobně zažili. Hlas Laurence Oliviera je dustojným pruvodcem touto historií, dodává vážnost informacím, ale bez patosu. Také je zajímavé, že i bývalí vysocí nacističtí dustojníci 30 let po válce mluví skvělou angličtinou. ()

Duoscop 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělý dokument 2.světové války, který se od těch ostatních (a že jsem jich viděl hodně) liší v tom, že v něm vystupují lidé, kteří boj zažily na vlastní kůži. Také rozsáhlá délka tohoto dokumentu, kdy se v každém díle autoři zaměřují na jinou část války je velice přesná. I přesto pro mně osobně zůstává nejlepším dokumentem francouzský serial Apokalypsa:2.světová válka a proto 90% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Ve své době se jednalo o nejdražší dokumentární seriál vůbec. Přišel na zhruba 900 000 liber, což je zhruba 14 milionů dnešních liber (asi půl miliardy korun). (gogos)
  • Ve 12. díle nazvaném "Bouře" se v roli pamětníka objevila hollywoodská hvězda James Stewart. Ten si za války vysloužil nejedno vyznamenání jako velitel letky. (Kulmon)
  • U příležitosti 40. výročí od natočení byl v roce 2013 seriál digitálně restaurován. Formát obrazu byl převed na 16:9 a vylepšení se dočkala i audio stopa v podobě 5.1 DTS Master Audio. (gogos)

Reklama

Reklama