Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (235)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film má dobrou muziku, ale nepřesvědčivý, vykonstruovaný děj. Se skutečností má společné jen dva body. A to, že Vilda Jakš bojoval v roce 1935 o titul mistra světa v lehké střední váze, a prohrál, a to ve 14. kole, z 15 vypsaných. A druhým bodem je že zemřel jako letec nad Biskajtským zálivem, a fakta se různí, někde se píše, že v květnu 1943, jiný pamětník uvádí konec roku 1944. Kdo se chce kouknout na zápas, a přečíst si víc, tak může na : http://www.bojove-sporty.cz/magazin/osobnosti/vilda_jaks_pesti_ve_tme ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Opět špatně udělaná dobovka, kde funguje jen ta Eliška Balzerová jako Ema Gabrielová a ďábel Pepa Nedorost jako Kurt Schaller. Co na tom, že po Holešovicích rozestavěli pár reto aut, reklam a pokusili se rekonstruovat Lido-Bio a uvedli Pokušení - když se půl filmu Vašut producíruje v tý svý kožený bundičce a vypadá jak Patrick Swayze? Maskéři a rekvizitáři by se měli stydět a porozhlédnout se po reáliích roku 1936 a zapomenout na zřejmý Soukupův vzor - film Rocky. Hudební podkres operuje neustále dokola s jediným hudebním motivem a autentickou taneční hudbu supluje Havelka. Ale těšila jsem se na český příběh o jiném Schmelingovi a dala jsem tomu opakovaně šanci. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jeden z vůbec nejlepších sportovních filmů, které jsem viděl. Soukupovi se podařilo vystihnout stísněnou dobu končící první republiky naprosto přesně. A holešovický boxer Vilda Jakub, který tak trochu "rockyovsky" trénuje na svou životní šanci, je bezpochyby nejlepší rolí Marka Vašuta. Všechno mi do sebe zapadá - příběh, atmosféra, dialogy i okamžiky v ringu. Od začátku, kdy Vilda nefér přijde o vítězství, jsem mu držel palce, aby bojoval a nevzdal se! ()

anais 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak je to možné. V Čechách? Kvalitní film o boxu? Perfektní vykreslení dobových reálií v disco roce 1986? Přirozený Marek Vašut? Režie - Jaroslav Soukup - WTF? Jak je možné, že tento drobný klenot skomírá ve stínu Discopříběhu a majora Majsnera? Jasně, není to geniální, ale je to hodně dobrý film. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Rocky po česku ? Dost možná - jenomže se nenacházíme kdesi za velkou louží, ale v srdci Evropy v předvečer doby temna ... a především: Tenhle snímek se inspiroval reálnými událostmi - je poctou československému boxerovi jménem Vilda Jakš. Zpočátku jsem se musela hodně snažit, abych při něm stála (nebo spíš při jeho filmovém představiteli Marku Vašutovi) - zdálo se mi, že jeho frajerství pramení spíš z trucovitosti nežli ze vzdoru ... což není úplně totéž. Leč s ubíhajícími minutami se tahle drobná nesrovnalost někam tiše vytratila a zůstal jen nesmírně atmosférický příběh - uhrančivý jako krásná žena, zjitřený jako neklidná doba a bolavý jako čerstvá rána. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (26)

  • Scenárista filmu Jaroslav Vokřál byl sám dobrým boxerem. (dinamit_1)
  • Pred natáčaním bol hlavný predstaviteľ Marek Vašut na vojenčine, kde riadne pribral, ale počas ôsmich mesiacov začal na sebe tvrdo makať, trénovať, behať a pod odborným vedením Jardu Tomsa boxovať. (Raccoon.city)
  • Hlavného poradcu pre box robil Jaroslav Tomsa, vtedajší šéf kaskadérov štúdia Barrandov, ktorý sa venoval viacerým športom vrátane boxu. Práve on mal pod palcom celú choreografiu boxerských zápasov, pričom pomáhal aj Rostislav Osička, ktorý sa v tom čase venoval boxu profesionálne. Mimo iného istý čas bol aj majstrom Európy v strednej váhe a na svojom konte má odboxovaných vyše 350 zápasov. (Santino7)

Reklama

Reklama