Reklama

Reklama

Purpurový déšť

  • USA Purple Rain (více)
Trailer

Obsahy(1)

Prince, alias „Mladej“, je jednou z vycházejících hvězdiček First Avenue, hudebního klubu dlícího v Minneapolis. Cestu ke slávě a všeobecnému uznání mu krom vlastního egoismu kříží dvě nezáviděníhodné skutečnosti. Tou první je žárlivý konkurent z kapely The Time, Morris, který neváhá nasadit veškeré pletichy, jen aby vizionářství Mladýho proměnil v očích manažera klubu v kýčovitý škraloup. Tou druhou je trýznivá rodinná situace. Mladýho papá, vyhasnutý hudebník, v sobě zažehnává jiskru důležitosti fyzickým násilím, neurotická máti nemá nikdy daleko k slzám. Na scénu First Avenue zároveň přichází šťabajzna Apollonia, tanečnice a zpěvačka, která se chtě nechtě dostane nejen do svůdné náruče Mladýho, ale též do osidel Morrisových intrik. Zdolá láska mezi dvěma holubičkami veškerá příkoří, nebo povede k tragickému konci? První celovečerní snímek multiinstrumentalisty a pravého krále popu, Prince, který za soundtrack k Purple Rain získal Oscara (i nominace na Zlaté maliny). A režijní debut pro Alberta Magnoliho, jenž si hudební film také sestříhal a byl vedle Williama Blinna spoluautorem scénáře. Děj je volně inspirován skutečnými patáliemi i slastmi Princova života (mj. problematický vztah s otcem) a řada nehereckých postav představuje sebe samotné pod vlastními jmény (včetně členů kapel The Time a The Revolution) – vyjímaje Clarence Williamse III. (otce Francise L.), Olgu Karlatosovou (matku) a Patricii „Apollonii“ Koterovou... Purple Rain nezapře osobité ztvárnění, třpytivě odrážející projev Princovy transgenderové persony, která neurčitě snoubí geniální výstřednost s nebetyčným kýčem. Divák má tak možnost obdivovat sexy originalitu nespoutaného světa funku, nebo může ironicky ocenit vyumělkované kvality díla, tj. ztotožnit se s tím, co Susan Sontagová zpopularizovala pod pojmem tzv. „campu“. Ať už se k dílu postavíme jakkoli, groovy snímku Purple Rain nelze upřít křiklavě afektovaný charakter, dojemný stejně jako žertovný, nestoudný stejně jako citlivý, který film vyděluje z četné produkce průměrných melodramat a muzikálů. Pro milovníky Prince a znalce hudby povinnost, pro váhavce zakázané jablko, do nějž je třeba se s chutí zakousnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

Horác 

všechny recenze uživatele

Dosyta si tu užijete třeba tehdejší pódiovou choreografii, oblečení a líčení. Je tu i hodně hudby, kterou nahráli muzikanti od boha. Jako dokument doby si Purple rain hvězdičku určitě zaslouží. Ale jako film je to absolutní slabota a nestojí za řeč. Nicméně aspoň jedna replika mi utkvěla. Majitel hudebního podniku říká princovi něco ve smyslu: "Tý tvojí hudbě už kromě Tebe nikdo nerozumí." To byla prorocká věta, platná pro mnohé budoucí počiny Prince, Symbola a Umělce, dříve známého jako Prince:) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Purple Rain je muzikál, a nejspíš jen na jako takový se lze na něj dívat nebo ho posuzovat. Tehdejší vlna Prince funku mě příliš nenazvedla (nejspíš z obavy, že to bude "něco jako Michael Jackson"). Nyní s delší časovou prodlevou (divím se, jak je již dlouhá) se mi Princovy písničky a jejich interpretace (nevím co víc) líbily. Hluchá místa a nesourodosti filmu jsem bral jako místa oddechu a uvolněnosti mezi nimi. Pozn.: Princ je nadán přirozenými tanečními/baletními schopnostmi, aniž by měl tušení, že by se třeba mohl stát sólistou Královského baletu v Londýně (viz film Tanečník (2016). ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Tak nevim, kde jsem poslednich tricet let byl, ale pisnicky Prince mi neprijdou uplne zname. Ac jde tato hudba mimo me, musim uznat, ze urcite kvality ma a po precteni stroheho zpevakova zivotopisu musim konstatovat, ze neco asi umi:-). Proto hodnotim film relativne dobre, protoze se skutecne jedna o peknou kravinu. Do osmdesatych let, ktere jsou pro me symbolem kyce (plati pro USA a zapadni Evropu), se ale film hodi docela dobre. Videno naposledy. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Podobnú príbehovú lajnu v hudobnom snímku uštrikovalo už mnoho scenáristov. Takže z tohoto hľadiska ide o podpriemerný snímok, ktorý nemá čím zaujať. Hovoríme, ale o dejovej stránke. Ono vlastne ani herecké výkony, až na pár výnimiek ( a pár výnimiek aj u tých herectva neznalých ) nepatria ku kvalite a musia byť viditeľné aj pre laikov. To, čo ťahá film nad priemer sú Princeove piesne a kamera. Plus, atmosféra už ani osemdesiatkovejšia byť nemohla. V podstate ide o nie príliš podarené dielo, ktoré sa etablovalo notami a nie dialógmi. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Když se hudební hvězda rozhodne natočit film, dopadá to všelijak, ale většinou špatně. Sláva je navíc notně nevěrná společnice (a v hudbě to platí dvojnásob), takže po dnes obdivovaném zpěvákovi zanedlouho nemusí mňouknout ani chcíplá kočka pod jabloní. A tak je to i s Princem. Celé vaše přijetí dvacet let starého Purpurového deště je totiž závislé nejen na vztahu k němu, ale především k jeho hudbě, protože jen a jen o ní to vlastně celé je... Primitivní příběh o tom, kterak se neúspěšný a sobecký zpěvák Kid vyrovnává se svým životem a neustále řeší problémy s rodiči, skupinou, milostnými avantýrami a zaměstnavatelem, snad ani nikdo nemohl myslet vážně. Ve skutečnosti je to jen chabá vata mezi záznamy Princových koncertů, dlouhými záběry na Prince ujíždějícího na motorce nebo neustále se opakujícími jízdami kamery uličkou mezi podiem a šatnou, kudy hrdina každou chvíli v různých stavech prochází. Výsledkem je prázdný film bez jakýchkoliv skutečných emocí, v němž herci přehrávají, hrdina snad vůbec nehraje a celé se to snaží hrát na umění, takže většina záběrů je protáhnutá přes spoustu tmavých filtrů. Princovi fanoušci si mohou možná přijít na své, ale tím já jsem nikdy nebyl, nebudu... a ani s tím nehodlám začínat. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Kidův otec měl původně podle scénáře zemřít, ale režisér mu ve spolupráci s producenty na poslední chvíli zachránil život. (c.tucker)
  • Většina písní byla nahrána živě. (c.tucker)
  • Ikonickú motorkársku bundu, ktorú mal Prince na sebe počas nakrúcania filmu, vydražili v júli roku 2016 za 96 000 dolárov. Za rovnakú sumu vydražili aj košeľu s vysokým golierom, perlovým gombíkom a fialovým štítkom s nápisom Prince, ktorú mal spevák vo filme takisto na sebe. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama