Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Saketh Ram (Kamal Haasan) je už velmi starý, umírající muž. V posledních chvílích vzpomíná na nejhorší období svého života. Rok 1946 přitom začal dobře, Ram pracoval jako archeolog na vykopávkách s Amjadem (Shah Rukh Khan) a Manoharem (Saurabh Shukla). Muži se přátelili a považovali se téměř za bratry, přestože vyznávali různá náboženství. Ram se nedávno oženil s dívkou, kterou si sám vybral – Aparnou (Rani Mukerji). Rok 1946 ale přinesl i rostoucí boj o nezávislost na Velké Británii a snahu muslimů o vlastní stát. Napětí mezi muslimy a hinduisty vyústilo v krvavé střety a masakry, při kterých byl Ram svědkem mnoha krutostí a sám se několika dopustil. Mrtví z těch časů se mu budou zjevovat až do konce života. Ram se chce pomstít a zabít toho, koho považuje za původce bratrovražedného konfliktu. (rikitiki)

(více)

Recenze (7)

T2

všechny recenze uživatele

Rozpočet INR 90miliónov ($1,5milióna)Tržby USA $274,675Tržby Celosvetovo $1,900,000 ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Drama spadající do období rozdělení Indie, o muži, kterého vražda jeho ženy přivede na cestu spiknutí, jehož cílem je odstranit Gándího. Film, který pro svůj úhel pohledu byl v Indii nejednou trnem v oku. Je opravdu dlouhý a scénář předpokládá i určitou sounáležitost s indickou kulturou a historií. Má však má velmi dobrou režii, patrnou ve spoustě filmařských nápadů, krásně udělaných a vystavěných scén nebo vedení herců. Za zmínku stojí určitě i hudba, respektive skladatel Ilaiyaraaja, který má na kontě přes 800 filmů a jehož styl se vyznačuje fúzí tradiční indické a západní klasické hudby, fúzí tentokrát pro změnu z té druhé strany. Další netypický Bollywood, který bych doporučil zejména těm, kteří nejsou jeho příznivci kvůli sárí nebo smutným očím Shahrukh Khana. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Příběh Tamilce, který se oženil s bengálskou hinduistkou. Ta je brutálně zavražděna za nepokojů v Kalkatě v roce 1946. On dochází k závěru, že za její smrt je odpovědný Gándhí a jeho učení o nenásilí, a zapojuje se do příprav atentátu na Gándhího. Kamal Hassan je jednoznačně "kollywoodská" (označení pro tamilské filmy) herecká jednička. Častokrát i režíroval. Jeho filmy bývají trochu jiné, než v těch končinách bývá zvykem, ale často se to pak nějak "pokazí". V tomhle případě bych úplně vyškrtla Shahrukhovu postavu. A vůbec bych to celé trochu zkrátila. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Je to návodný film s jasně čitelným poselstvím: „Násilí plodí zas jen násilí. Jediná cesta ze spirály krutosti je odpuštění.“ Zaobalené do příběhu, kde herci přehrávají a hrdinovy myšlenkové pochody ilustrují legračně přímočaré a lacině vypadající triky s prolínačkami. Příběh se nebojí ukázat krvavé masakry mezi hinduisty a muslimy ve vší hrůze. MÓDNÍ OKÉNKO: Kamal Hassan jednoznačně patří k menšině mužů, jimž vousy vyloženě sluší. Bez nich vypadá jako nudný úředníček, ale když nahodí knír nebo dokonce i plnovous, rázem je z něj zajímavý a pohledný chlapík. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý historická dráma, popisujúca udalosti rozdelenia Indie z pohľadu rôznych ľudí a náboženstiev, zobrazuje zmenu myslenia ľudí a zmenu pohľadu na to čo je správne a čo nie. Myslenie sa mení a menia sa aj činy a vzťahy. ()

coulismoulis 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý rozbor indické náboženské netolerance a fanatismu, v němž se nešetří ani metaforou ani brutalitou. Jen zase K. Haasan nezkrotil úplně své ego, takže zrovna jeho postava nepůsobí v ději až tak organicky, jak by asi bylo záhodno. ()

Reklama

Reklama