Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celie. "Pán." Sofie. Nettie. Shug. To jsou nezapomenutelné postavy románu Alice Walkerové oceněného Pulitzerovou cenou, jež rozjasňují obrazovku ve filmové adaptaci režírovanou Stevenem Spielbergem. V hlavní roli příběhu je Celie (Whoopi Goldberg ve svém filmovém debutu), která se snaží láskou přemoci krutost a radostí překonat bolest. Brilantní herecké výkony a dokonalé filmařské řemeslo těch, co se na filmu podíleli, to je Purpurová barva. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

hansel97 

všechny recenze uživatele

Můj pátý Spielbergův film, většinou se mi do nich moc nechce kvůli délce, a první, kterému jsem udělil plné hodnocení. Proč? Protože i přes tu neuvěřitelně přepálenou stopáž, kterou má i tenhle, jsem se nezačal nudit, jako třeba u Schindlerova seznamu. Když už srovnávám tak tady Spielberg mnohem ohleduplněji pracuje s postavami a mladé (v té době neokoukané tváře) Whoopi a Oprah mě velmi bavily. Občas to možná působí jako příliš plačtivá rodinná drama, ale když si vzpomenete, čím vším si prošli, dá se pár těch scén se slzami nejen na krajíčku odpustit. Tohle se mi vážně dostalo pod kůži a děkuju Montymu, že mi film vybral do výzvy. :) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Spielbergův opus je vážně skvělý a silný film, ale ani tady nedokáže zajet hluboko pod kůži. Vše plyne podle plánu, emoce jsou přesně dávkovány a nic se neponechá náhodě, vše je vybroušené a čisté. Možná až moc. Nedokážu si to doopravdy pustit k tělu, i když uznávám, že natočit třicet let životu obyčejné černoské rodiny, aniž by to byla nuda, chce zručnost.. Výborní herci mě docela překvapili. Dal plný počet i přes dosavadní výhrady... ale ten neuvěřitelně šťastný konec to kazí... Odhaluje myšlenkovou chudost, kterou film ale asi zdědil už po předloze. ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Na Spielberga docela slabota. Není to sice špatně natočené, jenže mě tu kromě prostředí ve kterém se to odehrává, hereckých výkonů i postav Dannyho Glovera a Whoopi Goldberg a rutinních kostýmů vůbec nic nezaujalo. [6/10] (Amblin, Guber-Peters Co., Warner Bros.) (Barevný /// Produkce: Quincy Jones, Kathleen Kennedy, Frank Marshall, Steven Spielberg /// Scénář: Menno Meyjes podle románu Alice Walkerové /// Kamera: Allen Daviau /// Hudba: Quincy Jones /// Nominace na Oscara: Steven Spielberg, Kathleen Kennedy, Frank Marshall, Quincy Jones (nejlepší film), Menno Meyjes (scénář), Whoopi Goldberg (herečka), Margaret Avery, Oprah Winfrey (herečka ve vedlejší roli), J. Michael Riva, Linda DeScenna (výprava), Allen Daviau (kamera), Aggie Guerard Rodgers (kostýmy), Ken Chase (masky), Quincy Jones, Jeremy Lubbock, Rod Temperton, Caiphus Semenya, Andraé Crouch, Chris Boardman, Jorge Calandrelli, Joel Rosenbaum, Fred Steiner, Jack Hayes, Jerry Hey, Randy Kerber (hudba), Quincy Jones, Rod Temperton, Lionel Richie (píseň)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

dobytek odpad!

všechny recenze uživatele

Proslulej sračker Steven Spielberg se pokusil natočit jakýsi drama ze života afroameričanů. Bohužel si vybral dobu někdy na začátku 20. století, kdy afroameričani ještě neměli tak zajímavý životy jako dneska (gangy, drogy, hip-hop, zlatý řetězy, atd...). Jejich životy tenkrát byly zřejmě neskutečně nudný. Teda aspoň podle toho filmu to tak vypadalo. Vydržel jsem u toho asi 1,5 hod a celou dobu jsem měl akorát pocit, že se Spielberg snaží vlézt divákovi do prdele. Když jsem zjistil, že do konce zbejvá ještě víc než hodina, vypnul jsem televizi, protože pokud bych měl u toho vydržet celejch 154 minut, tak mi Spielberg tim svym lezenim do prdele asi způsobí rupturu konečníku. Navíc nesnášim Whoopi Goldberg, takže sledování tohoto filmu bylo pro mě doslova utrpení. Takhle blbej film jsem už hodně dlouho neviděl. 0% P.S. Mam takovej pocit, že jedinej koukatelnej film od Spielberga je Duel a možná snad ještě Čelisti. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Musím povedať, že absencia oscarových sošiek tomuto nádhernému snímku, je jedna z najväčších podlostí v histórii Akadémie. A hlavne pre Whoopi Goldberg, ktorá tu podáva nielen svoj životný výkon, ale pravdepodobne jeden z najlepších v kinematografii. A nad týmto zvíťazili priemerné SPOMIENKY NA AFRIKU! Nerozumiem. Geniálne herecké výkony všetkých zúčastnených, skvelá hudba, ´´spielbergovská´´ kamera a úžasná dobová výprava. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (16)

  • Predtým, ako Whoopi Goldberg naozaj dostala rolu Celie Johnson, Steven Spielberg ju požiadal, či by mohla predviesť jej vydarenú "Spook Show" súkromne pre neho a jeho 50 priateľov. Whoopi predviedla útržky "The Spook Show" a špeciálne pre túto príležitosť vymyslenú stand-up comedy "If E.T. landed in Oakland" - "Keby E.T. pristál v Oaklande" Stevenovi a dokonca aj Michaelovi Jacksonovi, ktorý bol medzi päťdesiatkou nadšencov prítomný. Úlohu samozrejme okamžite dostala. (martin1m2)
  • Celosvětová premiéra proběhla 16. prosince 1985 v New Yorku. (Varan)
  • Natáčelo se od 5. června do srpna 1985. Točilo se ve státech USA – Severní Karolína a Kalifornie, a v Africe – konkrétně v Keni. (Varan)

Související novinky

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

27.12.2020

Furiosa, prequel Šíleného Maxe od režiséra George Millera a studia Warner Bros. má oficiálně stanovené datum premiéry. Snímek v hlavní roli s herečkou Anyou Taylor-Joy (Dámský gambit) tak dorazí do… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama