Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 485)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ano, je to americky patetické až na půdu, ale je to zatraceně dobré. Málokdy se po filmu člověk sám sebe tak naléhavě ptá: "Zasloužím já si takový život, který mám? Zasloužím já si život vůbec?" Promiňte, všudypřítomný patos dostal i cynickou Faidru, hned to přejde... Tak, už je to. Ale jedno platí - ať už si člověk libuje ve válečné vřavě (na scénu vylodění nezapomene do nejdelší smrti nikdo, kdo ji viděl) nebo v nenápadných scénách, které křičí mnohem hlasitěji (scéna s písní Edith Piaf ve zničeném městě nebo vyznání kapitána Millera), najde si tady to své. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Kultovosť tomuto filmu rozhodne uprieť nemôžem, Zachráňte vojaka Ryana prinieslo do žánru nielen výrazné oživenie, ale hlavne ho výrazne ovplyvnilo prakticky až doteraz. Spôsob stvárnenia bojových scén nemal v tej dobe obdoby, bolo to omnoho realistickejšie, surovejšie a vlastne aj také chaotickejšie, čo malo k stvárneniu vojny omnoho bližšie, než všetko predtým. A síce mám tento film rád, nepokladám sa za jeho výraznejšieho fanúšika, za čo môže v prvom rade príbeh. Nie, že by bola zápletka o hľadaní jedného vojaka hlboko za nepriateľskými vojakmi zlá, ale na film, ktorý má takmer tri hodiny mi nepríde dostatočne atraktívna a počas filmu to aj dosť vidno. Prvá a záverečná polhodina sú prvotriedne, tu nemám prakticky žiadnych výhrad, ale všetko medzi tým by som označil len za taký lepší priemer, ktorý síce nenudí, ale neponúkne žiadnu sekvenciu, na ktorú by som sa dokázal tešiť a navyše tempo je dosť pomalé. A moc tomu nepomáhajú ani postavy, taký Tom Hanks alebo Tom Sizemore ma bavili, ale ten zvyšok je aj napriek účasti viacerých známych hercov zameniteľný, možno ešte sniper trochu vyniká a aj to len vďaka jeho zameraniu a tým to končí. Ale teraz už k samotnej akcii, kde sa už dá prakticky len chváliť. Síce všetky menšie bojové sekvencie v priebehu filmu mi prídu skôr len priemerné a obsahovo ničím zaujímavé, ale úvodná a záverečná fáza to bohato vynahradia. Spolu zaberajú prakticky hodinu filmu a tu sa nedá nič vytknúť. Sú dostatočne veľkolepé, vynikajúco natočené, mimoriadne nápadité a aj dostatočne drsné. Vo vojnových filmoch predtým to vyzeralo, akoby vojaci umierali len pár spôsobmi, ktoré boli väčšinou rýchle a bezbolestné, ale Zachráňte vojaka Ryana ponúklo desiatky nápaditých spôsobov, čo sa môže vojakovi v reálnom boji stať a teda väčšina taká bezbolestná nie je. A práve tento fakt bol spolu s roztrasenou kamerou a použitým filtrom v tomto žánri veľmi prelomový. Takže aj keď ten patos podľa mňa Steven Spielberg moc dobre nezvládol, pričom dokonca scény z cintorína mi prídu doslova trápne, ale mimo toho odviedol dokonalú žánrovú prácu. Takže aj keď mám viaceré vojnové filmy z tohto obdobia radšej, za čo môžu hlavne atraktívnejšie zápletky, ani na Zachráňte vojaka Ryana nedám dopustiť a raz za čas sa k nemu rád vraciam, aj keď predsa len hlavne kvôli tej akcii. 77% ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu ten film hodnotím vysoce kladně - od každého jiného režiséra by to byla bomba. Na druhou stranu ale musím vidět i drobné chyby - a to zejména proto, že režisérem je Steven Spielberg, mistr nad mistry, jemuž ale (zdá se) v posledních letech malinko dochází dech. Každopádně ale je třeba podotknout, že minimálně ta úvodní cca 20-minutová bojová sekvence vejde do historie filmu. Zbytek je také velmi vydařený, ale přece jen mám dojem, že už to jaksi není ono a že Steven svou laťku pomaličku, ale jistě snižuje. A když srovnám dva válečné hity roku 1998 - tento a Tenká červená linie, pak z tohoto miniduelu vyjde TČL jako vítěz. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Výborný film, veľmi realistické stvárnenie vojny. Schválne píšem stvárnenie, pretože film je v podstate iba šoubiznis a nechcem reálne pozadie tohto filmu príliš študovať, lebo by tie hviezdičky asi klesali a klesali...keby sme všetci mali objektívne zhodnotiť napr. Spielbergove historické a logické prešľapy a účelové brnkačky na city, asi by tu ZvR nemalo 87%. Tým chcem len povedať, že súhlasím aj s kritickými slovami, ktoré tu padli a zároveň mi Vojak Ryan privodil skvelý filmový zážitok. Vadil mi len nabubrelý americký patriotizmus na určitých miestach. Napr. snaha vyvolať dojem, že celú inváziu v Normandii kompletne zabezpečili USA (Spielberg vraj absenciu britských jednotiek na pláži Omaha vysvetlil tým, že tam žiadne neboli, čo je trestuhodný omyl -zdroj IMDb goofs), záverečná salutácia aj vlajúca vlajka (tej sa amíci vo filmoch asi nikdy nevzdajú, aj keď je to všetkým ostatným už na smiech) alebo celá tá epizódka s Lincolnovým listom. Námietky, že bez neho by sa nedal príbeh zložiť, neobstoja, určite dal. Ale ani by mi tak neprekážal samotný list, ako skôr forma jeho prezentácie, stolerovateľné je to iba preto, že amíci sú už holt takí. Vlastenci k posrání. Ani s tým listom to totiž nebolo celkom tak....koho to zaujíma, nájde zaujímavé info o ňom na IMDb stránke pre SPR, v sekcii trivia. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Zachraňte vojína Ryana je nejen pro mě jeden z nejlepších a nejkultovnějších válečných snímků jaký kdy byl natočen, ale nelze odepřít, že lví podíl na tom má ona legendární první půlhodina, která je natočena neuvěřitelně syrovým a drsným způsobem. Oscarová kamera Kaminskiho se vyznamenala a vrhne vás přímo doprostřed bojů. I když si ani Spielberg neodepřel oslavu amerického vlastenectví, tak mě to prostě nevadí ba naopak filmu to dodává správný rozměr. Herecké obsazení v čele s Hanksem, Burnsem, Pepperem, Ribisim, Dieselem a v neposlední řadě samotným Ryanem, kterého ztvárnil Matt Damon, podává vynikající výkony. Steven Spielberg poprávu obdržel svou druhou zlatou sošku za brilantní režii. I když Zachraňte vojína Ryana není bezchybný film a má i svá slabší místa, tak mě stejně nezbývá než dát jasných pět hvězdiček. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (155)

  • Záchrana vojaka Ryana (Matt Damon) bola založená na takzvanej "politike jediného pozostalého", oficiálne uzákonená až v roku 1948, ale de facto vykonávaná už aj pred uzákonením. Cez druhú svetovú vojnu bola v oficialnej praxi iba "politika ospravedlnenia posledného pozostalého z rodiny v boji", ale vojak plnil svoju službu ďalej. (Raccoon.city)
  • Členové záchranné skupiny v čele s Johnem Millerem (Tom Hanks) byli příslušníci jednotky Rangers. V době vylodění za sebou měla jednotka již vylodění do Severní Afriky (operace Torch) a na Sicílii (operace Husky). Právě druhý prapor Rangers se proslavil útokem na Pointe du Hoc. Výjimku tvořil překladatel Timothy Upham (Jeremy Davies), který byl příslušníkem 29. pěší divize. (stefji)
  • Pretože ničenie francúzskeho mesta bola nemožné, fiktívne zbombardované mesto Ramelle vzniklo úplne na letisku Hatfield Aerodrome, dnes už uzavretej leteckej základni druhej svetovej vojny, ktorá sa nachádza asi 30 míľ za Londýnom. Celé napoly zbúrané mesto sa stavalo štyri mesiace. Na zvýšenie dôveryhodnosti oblasti sa nakúpili tony sutín z okolitých stavieb. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama