Reklama

Reklama

Vydra Tarka

  • Velká Británie Tarka the Otter
Dobrodružný / Drama / Rodinný
Velká Británie, 1979, 87 min

Obsahy(1)

Mládě vydry říční Tarka dorůstá v doupěti u River Torridge se svou matkou a sourozenci. Učí se lovit ryby a plavat. Jednoho dne je jeho domov napaden lidmi a celá rodina musí před lovci utéct. Ve společnosti dalších vyder rodina pokračuje v cestě. V určitém bodě cesty Tarka opouští svoji rodinu a jeho matka zapomene, že někdy měla mládě pojmenované Tarka. Mládě pokračuje v cestě samo a učí se žít svým životem, přičemž je neustále pronásledováno jedním z lovců. (duklak2)

(více)

Recenze (13)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nádherný dobrodružný snímek o vydřím mláděti a jeho postupném dospívání. Film, který by se určitě mohl opět dostat na televizní obrazovky, protože si to zaslouží. Líbil by se dozajista i dnešním dětem. Dodnes si pamatuju na skvělé nadabování Radovanem Lukavským, který svým nezaměnitelným hlasem přispěl také velkou měrou k celkovému vyznění filmu. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že s dramatizovanými dokumenty ze života sladkovodních savců se roztrhl v poslední době v mé filmotéce pytlík. Tenhle je navíc ještě zcela otevřeně inscenovaný, byť snad podle kdysi autentického, knižně zpracovaného příběhu. Není tak jasné, zda jde o drama či dokument a obě složky tímto ne zcela sourodým spojením trpí. ()

jarous 

všechny recenze uživatele

Nádherně dojemný příběh, tak jak se v přírodě žije. Ovšem nechápu proč se tam motají nějaký dvojnožci. Nic dobrýho z toho pro vydry nevzešlo....Smečka lidí a psů na jednu vydru, fakt hrdinství...pchá ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Co chcete napsat k dokumentu, který mohl už v roce 1979 hodnotou záběrů směle konkurovat dnešním dokumentům? Snad jen to, že Vydra Tarka vlastně ani dokumentem není, je to hraným film, jehož hlavní postavou je vydra. Fikce je tu málo a není snadné ji postřehnout, střih je totiž brilantní a záběry jdou logicky po sobě, takže ani nezaznamenáte, že to původně bylo jinak. Skvělý Radovan Lukavský a jeho hlas. S nimi si jaro na skotské řece budete chtít doopravdy prožít. Ale pozor, je tu ještě Zabiják! A úžasné sovy :-) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tarka prý v překladu znamená malý vodní tulák a v tomto případě se jedná o velice příjemné nahlédnutí do jednoho vydřího života, od narození po dospělost.. Je to taková půvabná záležitost s krásnými sovičkami, volavkami, motýlky, jen ti lidé, ti to neustále kazí.. Setkání s Bílou tečkou kouzelné, podmanivé, po pravdě dokonalé, až mi slza hrkla.. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Obsah od duklak2 neodpovídá skutečnému příběhu tohoto filmu. Tarka je ve filmu jedináček, jeho otec je zabit hned na počátku lovci vyder a jeho matka je záhy zastřelena farmářem. Sám se potlouká životem až do setkání se svou družkou Bílou tečkou... Krásný příběh mého dětství, plný úžasných přírodních scenérií a kouzelných záběrů zvířat. Skvělý český dabing Radovana Lukavského nás provází touto zavátou vzpomínkou. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Takový předchůdce všech těch přírodopisných hraných dokumentů (ačkoli Tarka má k dokumentu daleko), kde jsou ve všech rolích zvířata (např. Surikaty nebo Vydrýsek). Já osobně na ni žádnou nostalgickou vzpomínku skutečně nemám, takže to hodnotím jako normální film, nicméně špatné to rozhodně není. Je to milé, má to krásnou přírodu a skvělou kameru. Horší je to s příběhem. To, že nenabízí nic nového a je úplně stejný, jak ostatní jeho druhu, je mi upřímně fuk - Tarka byla (asi) první. To, že trvá zbytečně dlouho, už pro mě problém je. Mít to takových 65 minut, proč ne, ale na hodinu a půl to fakt není. Mnoho částí se dost vleče a nejvíc právě ten závěrečný hon, na kterém je hodně znát, že potřeboval o dost zkrátit. Tak na mě nejnapínavější část filmu nemohla zapůsobit. Vidět to jako děcko, třeba bych z toho byl nadšený, nevím. Momentálně mě to zas tak nechytlo, i když tenhle typ dokumentů mám rád. Silné 3* ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Taký nepriamy predchodca filmu Medveď, aspoň ja by som ho tam zaradil. Aj keď v Medveďovi nebol žiadny sprievodný komentár. Hlavný vydrí hrdina, ktorému jednoducho musíce držať labky. Síce neviem, koľko vydier pri natáčaní tvorcovia používali, ale klobúk dolu pred ich prácou a hlavne trpezlivosťou, ktorú pri práci so zvieratami museli mať. Plusom je aj to, že film netlačí na emočnú pílu, ako je tomu u hollywoodskych filmov. Akurát sa mohol skrátiť ten neustály filmový lov; hlavne v závere je naťahovaný viac, ako je potrebné. ()

bobo7171 

všechny recenze uživatele

tento film som videl ako malý chlapec a už vtedy ma očaril. V tej dobe som nevedel koľko úsilia a námahy a trpezlivosti je za nakrútením takého filmu. je nesporne, že je rozhodne výborným snímkom, pozeratelny so zážitkom, opakovane aj po rokokoch. ()

Reklama

Reklama