Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspěšná a divácky oblíbená hořkosladká komedie o životě, v níž hlavní roli hraje láska, odvaha, smích i smrt. Film vznikl podle scénáře Haliny Pawlowské, která tu čerpala inspiraci ze svého vlastního rodinného zázemí. Autorka v něm s humorem a ironií sobě vlastní, ale i s pochopením a soucitem vzpomíná na svého otce a další svérázné a zemité příbuzné, pocházející ze Zakarpatské Ukrajiny, na své mládí a s ním spojené nešťastné lásky a ztracené iluze. Vše na příběhu Olgy, jejích přátel, rodiny a vrstevníků, odehrávajícím se v průběhu dvaceti let, které prožívalo Československo po ruské okupaci. Peripetie hrdinů jsou nahlíženy s ironií a humorným nadhledem. Střídají se zde bouřlivé komediální situace se slzami. Hrdinové této komedie však už ví, že nepodlehnout, nevzdávat se, mít rád a nezapomenout se smát je platné a dobré… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (204)

P1tr 

všechny recenze uživatele

Nevyrovnaný snímek, který dokáže často pobavit, ale často také lehce nudit a někdy dokáže svojí zvláštností trošku odpuzovat. Největším nešvarem filmu je ale jeho vyprávěcí struktura, která nepůsobí celistvě a připadala mi velice útržkovitá a spíše jako slepenec scén a skečů, které dohromady netvoří plnohodnotný příběhový oblouk, než jako plnohodnotný film. Je to škoda, neboť lepší struktura by určitě prospěla a dělala by z tohoto díla funkčnější a filmovější zážitek. Takhle jde jen o ucházející, ale velice nevyrovnanou komedii, která měla na víc. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Životní traumata Holiny Obrowské v jednom příběhu, krása. Kvalitu a vtip toho všeho snižuje jen fakt, že Chýlková, ač si jejího herctví vážím a líbí se mi i jako ženská, je pro tuto specifickou roli naprosto nevhodná. Při představě, jak vypadal originál po léčbě včelím žihadlem, jsem se málem počůral:-))))) ()

Reklama

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem to jako malá, a pamatovala jsem si z toho ty závěsné slony z Ameriky a Hanka byla kráva.... Ale když jsem to viděla teď, moc se mi to nelíbilo. Ivana Chýlková mně hrozně rozčilovala, jako herečku ji fakt nemusím vidět. Film je zbytečně dlouhý, a až na pár dobrých míst je v podstatě o ničem, a člověk tam nemůže sympatizovat vlastně s nikým. Myslím si že to nebyl od Pawlowské špatný scénář, ale chtělo by to nějak více vypilovat, a možná i lehce přeobsadit. Nejlepší postava byla nakonec Lenka.... Škoda, pro mě to bylo trochu zklamání. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Nejspíš to jediné, co se Milanu Šteindlerovi povedlo natočit. Dobře napsané, se skvělým Pieczkem, Hrzánovou, Vránovou a samozřejmě Chýlkovou, s velice dobrým scénářem. Vadilo mi ale, že to celé vypadá, jako by se to odehrávalo někdy v osmdesátých letech a výprava i kostýmy to jen potvrzují. A třicetiletá Ivana Chýlková na začátku hrající čtrnáctiletou...to se úplně nepovedlo. ()

marusaj 

všechny recenze uživatele

Mozaika života v šílených letech normalizace. Plejáda herců etablovaných i začínajících. Film nabitý vnitřní energií, pulzující, originálně uchopující, názorně až surrealisticky ilustrující. Vyzvedávat jednotlivé herce nemá cenu (tak snad jen tři - Chýlková, Pieczka, Hrzánová jsou neuvěřitelní). Film táhne dolů určitá roztěkanost, nesoudržnost a často taková jakási zmatenost, kdy se to Štaindlerovi prostě vymklo z rukou a střihač asi neměl na to, dát naraci řád. Nicméně dnes již kultovní snímek, který se stal klasikou. A hraje tam Pyšná Princezna :). A na EX!! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (15)

  • Filmová Ukrajina se točila na Slovensku ve skanzenu Zuberec. (sator)
  • Dáša (Tereza Brodská) má v bytě sovětský televizor Rubin C714D z roku 1976. Jednalo se o jeden z prvních barevných přijímačů v Československu. (sator)
  • Filmové jméno Renaty Beccerové je zároveň hereččinou civilní přezdívkou, která vznikla z prvních písmen jejího jména a přijmení. (sator)

Reklama

Reklama