Reklama

Reklama

Tajemný protivník

(TV film)
  • Velká Británie The Secret Adversary (více)

Obsahy(1)

Tommy Beresford sloužil za války v armádě, Pentlička Cowleyová byla ošetřovatelkou. Nyní jsou oba mladí přátelé bez zaměstnání i bez peněz, odvaha a bláznivé nápady jim však nechybějí. Podají si proto poněkud neortodoxní inzerát a kupodivu získají neobvyklou zakázku: je třeba vypátrat jistý tajný dokument, jehož zveřejnění by mohlo způsobit nejen pád britské vlády, ale možná i další válku.

Na pilotní film navazuje seriál Agatha Christie's Partners in Crime (1983). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Učiněná rozkoš je tenhle pilotní film Tommyho & Pentličky k navazujícímu seriálu Zločiny pro dva. Vše je jak má být. Poválečná situace nezaručila našim hrdinům aby měli na růžích ustláno a když začínali mít oba skutečně hluboko do kapsy, ukázalo se, že jejich nesporným talentem je detektivní pátrání. A tak se z Tommyho Beresforda a Pentličky Cowleyové stali skutečná soukromá očka. Vypátrali komplikovanou špionáž, Pentlička předvedla svůj um v převlecích a ve střídání rolí od stydlivé komorné až po paničku v nesnázích. Kdo by hádal, že nakonec musí přijít polibek a Tommyho prozření, že Pentlička je pro něho ta pravá i jako životní partnerka, měl by pravdu. A nyní vzhůru do seriálu. Kéž bych si nyní mohla také promítnou první adaptaci s Aldinim v hlavní roli... No, budu se muset zatím spokojit s vyhlídkou na letošní seriál a zatím se budu kochat touto klasikou. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Herci výborní, ale kamsi se poděl suchý anglický humor, který byl v předchozích dvou filmech podstatnou složkou. Škoda: 65% PS: Mimochodem je velmi zajímavé sledovat, kolik je v tomto celkově druhém románu A.CH. z mého milovaného Chestertona. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Druhá adaptace druhého románu Agathy Christie The Secret Adversary z roku 1922. V českém překladu z roku 1928 román vyšel pod názvem Tajemný odpůrce a dnes je znám jako Tajemný protivník. (NinadeL)
  • Na román The Secret Adversary navázala sbírka povídek Partners in Crime (Zločiny pro dva) z roku 1929. Tu zpracovává stejnojmenný seriál Agatha Christie's Partners in Crime (od r. 1983). Nový seriál Partners in Crime (od r. 2015) se pro změnu vrací k prvním dvěma románům z 20. a 40. let a oba posouvá do 50. let. (NinadeL)
  • The Secret Adversary se poprvé objevila dvojice Tommyho & Pentličky, amatérských detektivů, kteří stárli společně s Christie a provázeli ji až do jejího posledního románu. Tuto dvojici je možno chápat jako idealizovanou verzi prvního manželství Agathy s Archibaldem Christie. (NinadeL)

Reklama

Reklama