Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Četa s Apokalypsou ukázaly peklo samotné války, Lovec jelenů přinesl nezapomenutelnou bolest návratu válkou semletých jedinců... Narozen 4. července se soustředí na ztrátu ideálů, vtloukaných spolu s nekonečným vlastenectvím do hlav mladé generace a následně zabíjených tvrdou realitou válečné mašinérie. Nijak zvlášť objevné, nijak zvlášť kontroverzní, přesto jsem přerod Kovicova vlastenectví bez námitek spolkl. Snad i díky skvělému výkonu Toma Cruise, díky němuž jsou zejména domácí hysterická etuda a duel v mexické pustině pamětihodnými momenty. 9/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,AMERIKA PŘESTANE EXISTOVAT, POKUD SE NENAJDOU LIDÉ OCHOTNÍ SE OBĚTOVAT .“… /// Stone podruhé vypráví, jak vojna dělá s kluků chlapy a díky podělaný válce ve Vietnamu nastavuje zrcadlo nejen politikům, ale celý společnosti. Téma vlastenectví a společenských hodnot – jestli si o Stonem povídá, že je spíš levičák, tak tady se vyřádil. Film totiž není ,,jen“ protiválečnej, ale dost politicky provokuje a odsuzuje. Ovšem všichni ,,normální“ s ním musej souhlasit! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmenný paměti, který napsal Ron Kovic, jsem nečetl. 2.) Často se mi zdá, jak vstanu a rozběhnu se... 3.) Pochopím (konečně!) k čemu je Amíkům dobrý Mexiko. 4.) Thx za titule ,,dragon-_-“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedna zo životných úloh Toma Cruisea (asi najumeleckejšia), jedna zo životných úloh Willema Dafoeho (on ich má umeleckých viac) a jeden z najdôležitejších Stoneových filmov. Dobrá téma je základom dobrého scenára a dobrý režisér je základom dobrého filmu. Stone nazýva veci pravými menami, zobrazuje expresívne citové výjavy Kovica v Cruisovom preexponovanom, ale sugestívnom podaní a zaoberá sa okrem samotnej vojny aj jej následkami, ktoré sa stávajú pre poškodených ešte horšou vojnou pre zvyšok života. God bless Slovakia a jeho bezvýznamnosť v rámci vojenských akcií! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jakživ by mne nenapadlo, že nějaký film bude nejvíc znepokojující svým happy endem. Narozen 4. července takový má. Těžko si představit jízlivější zakončení příběhu „zrazeného“ válečného hrdiny – Stoneovou perspektivou nakonec pouze další oběti obrovského mlýnku na maso. Celkem by mě zajímalo, zda-li s takovou pointou souhlasil samotný Ron Kovic, hlavní hrdina filmu, autor knihy a spoluautor scénáře. Film mapuje jeho životní cestu od mladické naivity, touhy být nejlepší a dělat vše pro svou vlast, přes válečné zranění, které jej upoutá na lůžko a zprvu přiměje opovrhovat všemi „nevděčnými“ kritiky války ve Vietnamu, až k závěrečnému procitnutí, uvědomění si, co mu služba vlasti dala a co vzala a přidání se k zástupu tvrdou silou potlačovaných demonstrantů. Stone kritizuje Spojené státy způsobem drsným a nevybíravým, nicméně ne vulgárním. Jenom občas příliš tlačí na pilu, například v patetické scéně s mlácenými demonstranty, jinak si vystačí s méně podbízivými prostředky. Stačí záběr na pomočenou a pozvracenou podlahu, následný švenk na ochrnutého a bezmocného Kovice, který v tom sajrajtu málem leží, a zbytek už si každý domyslí. Jedním z důležitých motivů jsou hamburgery s „děravým“ masem uvnitř: lákavý zevnějšek a uvnitř něco, co jsme nečekali: velká prázdná díra a s tím související lež, přetvářka a vlastně i jakási lhostejnost a smířenost, protože tyhle burgry jdou dobře na odbyt. Samotné poselství bylo pro Stonea tentokrát bohužel důležitější než způsob, jakým nám jej sděluje. Režie není nikterak světoborná, neklidná kamera Roberta Richardsona mi šla místy vyloženě na nervy a hudba Johna Williamse zůstala ostudně nevyužita (že by pro přílišnou „američnost“?). Není zde žádná velká, do paměti se vrývající, scéna, Tom Cruise ostatně není žádný velký herec, 150 minut je proto příliš. 75% Zajímavé komentáře: Niktorius, wipeout, Bobek15 ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Chytře a hlavně hodně působivě se šťourat v tématu zvaném "válka ve Vietnamu a její důsledky na amerických vojácích" Stoneovi jde jako málokomu jinému. I když je možná trochu nefér, že NAROZEN 4. ČERVENCE stojí tak trochu ve stínu o mnoho slavnější (protože divácky atraktivnější) ČETY, přestože je přinejmenším stejně psychologicky silný, hluboký a emotivní. 85 % ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Poprvé se setkal Tom Cruise se skutečným Ronem Kovicem u Kovica doma. Kovic byl Cruisem ohromen. (Monco)
  • Natáčelo se od 11. října 1988 do ledna 1989. Natáčelo se v Mexiku, na Filipínách a ve státech USA - Texas a Massachusetts. (Varan)
  • Skutočný Ron Kovic bol tak dojatý príbehom a stvárnením jeho postavy, že osobne podaroval svoju bronzovú hviezdu Tomovi Cruiseovi. (YoZo8)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama