Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Nedokážu posoudit, jak moc se OS seberealizoval a odchýlil se od předlohy, ale budu-li předpokládat, že se držel při zemi, pak jde bezesporu o kvalitní snímek. Dost mi teda vadil milý xicht Toma Cruise, kdy ve druhé půli filmu neztvárnil válečného krypla přesvědčivě, ale první půlka graduje špičkovou válečnou filmařinou, druhá zase jakýmsi poselstvím a uvědoměním, takže odhlídnu-li od Cruise a silného american in house tématu, hodnotím nadprůměrně. 75% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Stone tne do živého. Části z Vietnamu jsou špičkové, ale skutečné peklo začne až po návratu z něj. Kovic, který zpočátku působí jako typický, tupý americký panák dostává hloubku v přímém přenosu. Cruise ho hraje skvěle. Divák v něm vidí tu prázdnotu a to je možná to nejděsivější. Horší než smrt je jedině prokletí. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise v době, když ještě to byl ten Tom Cruise, co z něj fanynky omdlévali, na jeho filmy se stály fronty a kritici ho považovali za talentovaného mladého herce, rád čelil velkým hereckým výzvám a nevlezl do filmu režírovaným nějakým neprověřeným režisérem. Příběh ochrnutého válečného veterána z vietnamské války, který se skutečně stal, takovou výzvu představoval a on jí dostál. V roli je natolik strhující až se tomu nechce věřit. Nejdříve krátce bojuje ve Vietnamu za podpory silného hudebního motivu mistra skladatele Johna Williamse a pak se jeho doživotním průvodcem a společníkem stane invalidní vozík. Sex má odepřený, protože pimpáska mu ustřelili v džungli a močí hadičkou, podléhá depresím a alkoholu. Jeho vůle vyrovnat se s traumatem je obdivuhodně nezlomná. Cruise tohle všechno perfektně zvládnul. Z uhlazeného vojáčka až po hipíka. Jako hipík se mně líbil víc. Jinak skvělý film, který Stone režíruje jako když byl ve vietnamském pekle v totáním nasazení, takže tuhle tématiku má zmáklou, když vše prožil na vlastní kůži. Nelíbila se mně jen místy urputná snaha projevit nad veteránem lítost. Jako divák si chci rozhodovat sám nad svými emocemi. Jinak velmi kvalitní drama. 80% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Lidi říkaj, že to byl Vietnam, co tudle zemi srazilo na kolena. Ale tomu já sem nikdy nevěřil. Byla na tom mizerně už předtím. Vietnam byl jenom ten poslední hřebík do rakve. Neměli sme nic, co bysme jim dali sebou, dyž sme je tam posílali. Dybysme je poslali bez pušek, nebylo by to nakonec vo moc horší. Takhle se nedá jít do války. Do války se nedá jít bez Boha. Nevím, jak to může dopadnout, až bude ta příští. To vážně nevím...Vlast, kerou měli, byla úplně v háji. A je dodneška..“ (otec Llewelyna Mosse). Pár řádků z knihy někdy řekne víc, než film, co trvá přes dvě hodiny. Dojímá decentní John Williams, ale je vždycky špatné, když se režisér Stone nechá zastínit Stonem, co křičí do světa své politické názory. Dobře víme, že jsou situace, kdy se ti dva spolu umí krásně doplňovat.. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu nemozem dat menej, ako 4 * aj napriek tomu, ze mu mozem vytknut az prilis dlhu minutaz, alebo mi trosku vadilo vypravanie postavy Toma Cruisa inak, ako som ocakaval. Reziser chcel tiez zobrazit najprv nadsenie niektorich vojakov ist hrdo bojovat za vlast, aby neskor zistili, ze vlastny zivot alebo predist zmrzaceniu je prilis cenne na to, aby sa so zivotom hazardovalo a to hlavne vtedy, ked ta vlast pre ktoru bojoval akosi neskor zabudla na to, ze ten vojak obetoval to najcennejsie, co ma - zdravie, v horsom pripade zivot. Aj napriek tomu, ze Oliver Stone asi najlepsie vie, co ta vojna znamenala, kedze vo Vietname bojoval osobne, si myslim, ze reziser Brian De Palma natocil este zaujimavejsi film OBETE VOJNY (1989) s Michaelom J. Foxom a v tomto sa zhodnem aj s uzivatelkou Madison. Od Stonea sa mi este pacila dalsia drama z vietnamskej vojny s Tommym Lee Jonesom NEBO A ZEM (1993). Narodeny 04. jula vyhral dvoch Oscarov - strih a reziser, avsak v najhlavnejsej kategorii najlepsi film mu ho vyfukla komedialna drama RIDIC SLECNY DAISY (1989) s Morganom Freemanom a smolu mal aj Tom Cruise, ktory bol nominovany za najlepsieho herca v hlavnej ulohe, pretoze Oscara vyhral Daniel Day Lewis za ulohu v drame MOJE LEVA NOHA (1989) - zhodou okolnosti si obaja zahrali mrzakov... 30.07.2010 ________ Tom Cruise - (Ron Kovic) +++ Raymond J. Barry - (Pan Kovic) +++ Caroline Kava - (Pani Kovicová) +++ Josh Evans - (Tommy Kovic) +++ Tom Berenger - (Seržant Hayes) +++ Frank Whaley - (Timmy) +++ Jerry Levine - (Steve Boyer) +++ Stephen Baldwin - (Billy Vorsovich) +++ Kyra Sedgwick - (Donna, Ronova priateľka) +++ Tom Sizemore - (Vojak) +++ Michael Wincott - (Vojak) +++ Oliver Stone - (Spravodajský reportér) +++ William Baldwin - (Vojak z čaty) +++ Willem Dafoe - (Charlie) +++ Lili Taylor - (Jamie Wilsonová) +++ Produkcia: Oliver Stone +++ Hudba: John Williams +++ ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Poprvé se setkal Tom Cruise se skutečným Ronem Kovicem u Kovica doma. Kovic byl Cruisem ohromen. (Monco)
  • Součástí obsazení byl také Macaulay Culkin, nakonec ale byly jeho scény z filmu vystřiženy. (Fenk)
  • Režisér Oliver Stone poslal dvakrát Toma Cruise do výcvikového tábora. Cruise kopal neustále zákopy, četl o vietnamské válce a setkával se s dalšími vietnamskými veterány. (Monco)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama