Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Lidi říkaj, že to byl Vietnam, co tudle zemi srazilo na kolena. Ale tomu já sem nikdy nevěřil. Byla na tom mizerně už předtím. Vietnam byl jenom ten poslední hřebík do rakve. Neměli sme nic, co bysme jim dali sebou, dyž sme je tam posílali. Dybysme je poslali bez pušek, nebylo by to nakonec vo moc horší. Takhle se nedá jít do války. Do války se nedá jít bez Boha. Nevím, jak to může dopadnout, až bude ta příští. To vážně nevím...Vlast, kerou měli, byla úplně v háji. A je dodneška..“ (otec Llewelyna Mosse). Pár řádků z knihy někdy řekne víc, než film, co trvá přes dvě hodiny. Dojímá decentní John Williams, ale je vždycky špatné, když se režisér Stone nechá zastínit Stonem, co křičí do světa své politické názory. Dobře víme, že jsou situace, kdy se ti dva spolu umí krásně doplňovat.. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jak sam Oliver Stone rekl, v Cete doved vojaky do Vietnamu a bylo nacase je dovest zpatky. A povedlo se mu to perfektne. Pribeh je hodne promakanej a sviznej, takze se porad deje neco zajimavyho, at uz to je detstvi, Vietnam, navrat a deprese nebo boj proti vlade, porad se deje neco zajimavyho a originalniho, protoze takle pojatej film o valce jsem asi jeste nevidel. Oscary za rezii a strih jsou naprosto opravneny, jeste bych prihodil za hudbu, ktera byla vyborna a klidne bych ho dal i Cruisovi, kterej sice s knirkem a dlouhejma vlasama vypadal smesne, ale hral perfektne. Jedinou ani ne tak vytku, ale spis pripominku, mam ke kamere behem casti ve valce, prisle mi silene rozklepana a jakoby kameraman neustale hledal herce a maval s kamerou, takze vysledek byl trochu zmatenej, ale mozna to byl ucel, protoze chteli ukazat, v jakym chaosu se bojovalo. Oliver Stone ani tentokrat nezklamal. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden z řady filmů, které se snaží vyrovnat s bolavým vietnamským syndromem v podobě neúspěšného válečného tažení ve Vietnamu, spoustou mrtvých, nezvěstných a postižených vojáků a v neposlední řadě s vykořeněností válečných veteránů v americké společnosti 70. a 80. let. Narozdíl od Čety plné válečných akcí se rozhodující část tohoto dramatu odehrává po návratu hlavního hrdiny domů. Život ochrnutého mladíka je plný hořkosti a Oliver Stone umí velmi dobře pracovat s lidskými emocemi. Navíc téma důvěrně zná, sám měl ve Vietnamu válečnou zkušenost. Jeden z jeho nejlepších filmů a zároveň jeden z nejlepších filmů o vietnamské válce. Tom Cruise hraje solidně, byl to jeden ze snímků, které ho vynesly na vrchol. Celkový dojem: 85 %. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Četa s Apokalypsou ukázaly peklo samotné války, Lovec jelenů přinesl nezapomenutelnou bolest návratu válkou semletých jedinců... Narozen 4. července se soustředí na ztrátu ideálů, vtloukaných spolu s nekonečným vlastenectvím do hlav mladé generace a následně zabíjených tvrdou realitou válečné mašinérie. Nijak zvlášť objevné, nijak zvlášť kontroverzní, přesto jsem přerod Kovicova vlastenectví bez námitek spolkl. Snad i díky skvělému výkonu Toma Cruise, díky němuž jsou zejména domácí hysterická etuda a duel v mexické pustině pamětihodnými momenty. 9/10 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tímhle filmem Tom Cruise filmově dospěl , velký díky patří také Oliveru Stoneovi.Neubráním se pocitu, že tomuto přerodu z ideového kluka v antiválečného ochrnutého člověka rozumí nejlépe američané. My si můžeme odnést jen ten druhý smysl tohoto filmu a to je náhled na smysl války ve Vietnamu a to si taky odnáším. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Poprvé se setkal Tom Cruise se skutečným Ronem Kovicem u Kovica doma. Kovic byl Cruisem ohromen. (Monco)
  • Natáčelo se od 11. října 1988 do ledna 1989. Natáčelo se v Mexiku, na Filipínách a ve státech USA - Texas a Massachusetts. (Varan)
  • Slovo „fuck“ zazní ve filmu 289krát. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama