Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

Morien 

všechny recenze uživatele

I přes Cruise, kterého nemusím, a válečné téma, které taky nemusím, poměrně působivý film. Pořád je to ale jaksi něco, co nedokážu plně ocenit. Příběhy lidí, kteří v extrémech přebíhají z barikád a vždy jdou do všeho naplno, mi nikdy nejsou blízké, protože sama taková nejsem a nedovedu si to dost dobře představit. Ať je to oblast drog, náboženství, sexu, války, extrémismu, to hledání kotviště by se nemělo přehánět a žrát na sto procent. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Drsný, silně protiválečný snímek zachycující hořký život jednoho nešťastníka, který se zprvu ve vší naivitě hrnul do války, jenže záhy to pěkně odskákal. V předchozím Stoneově díle Platoon jsme mohli pěkně zblízka ochutnat bitevní vřavu a vcítit se do kůže bojujícího vojáka, nyní nám Stone ukazuje život vojáka mimo bojiště a vybízí nás k pochopení drastických důsledků války. Born on the Fourth of July má sice minimum akce, která je navíc cca o procento horší, než ta v Četě, ale za to oplývá o něco lepším scénářem, je více emocionálnější a v čele má vskutku excelentní herecký výkon Toma Cruise (mimochodem i Dafoe se mi zde líbil více), což z něj dělá více nezapomenutelný snímek (nechci říct přímo "lepší", ale více méně ano). PS: Co se týče hudby dovolím si malou poznámku, že místy trochu moc tlačí na pilu, dokáže sice úspěšně podbarvit již existující emocionální prožitek, ovšem ne ho jen tak z ničeho vytvořit, takže pokud zrovna necítíte nic, působí přehnaně. 9/10 ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu nemozem dat menej, ako 4 * aj napriek tomu, ze mu mozem vytknut az prilis dlhu minutaz, alebo mi trosku vadilo vypravanie postavy Toma Cruisa inak, ako som ocakaval. Reziser chcel tiez zobrazit najprv nadsenie niektorich vojakov ist hrdo bojovat za vlast, aby neskor zistili, ze vlastny zivot alebo predist zmrzaceniu je prilis cenne na to, aby sa so zivotom hazardovalo a to hlavne vtedy, ked ta vlast pre ktoru bojoval akosi neskor zabudla na to, ze ten vojak obetoval to najcennejsie, co ma - zdravie, v horsom pripade zivot. Aj napriek tomu, ze Oliver Stone asi najlepsie vie, co ta vojna znamenala, kedze vo Vietname bojoval osobne, si myslim, ze reziser Brian De Palma natocil este zaujimavejsi film OBETE VOJNY (1989) s Michaelom J. Foxom a v tomto sa zhodnem aj s uzivatelkou Madison. Od Stonea sa mi este pacila dalsia drama z vietnamskej vojny s Tommym Lee Jonesom NEBO A ZEM (1993). Narodeny 04. jula vyhral dvoch Oscarov - strih a reziser, avsak v najhlavnejsej kategorii najlepsi film mu ho vyfukla komedialna drama RIDIC SLECNY DAISY (1989) s Morganom Freemanom a smolu mal aj Tom Cruise, ktory bol nominovany za najlepsieho herca v hlavnej ulohe, pretoze Oscara vyhral Daniel Day Lewis za ulohu v drame MOJE LEVA NOHA (1989) - zhodou okolnosti si obaja zahrali mrzakov... 30.07.2010 ________ Tom Cruise - (Ron Kovic) +++ Raymond J. Barry - (Pan Kovic) +++ Caroline Kava - (Pani Kovicová) +++ Josh Evans - (Tommy Kovic) +++ Tom Berenger - (Seržant Hayes) +++ Frank Whaley - (Timmy) +++ Jerry Levine - (Steve Boyer) +++ Stephen Baldwin - (Billy Vorsovich) +++ Kyra Sedgwick - (Donna, Ronova priateľka) +++ Tom Sizemore - (Vojak) +++ Michael Wincott - (Vojak) +++ Oliver Stone - (Spravodajský reportér) +++ William Baldwin - (Vojak z čaty) +++ Willem Dafoe - (Charlie) +++ Lili Taylor - (Jamie Wilsonová) +++ Produkcia: Oliver Stone +++ Hudba: John Williams +++ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedna zo životných úloh Toma Cruisea (asi najumeleckejšia), jedna zo životných úloh Willema Dafoeho (on ich má umeleckých viac) a jeden z najdôležitejších Stoneových filmov. Dobrá téma je základom dobrého scenára a dobrý režisér je základom dobrého filmu. Stone nazýva veci pravými menami, zobrazuje expresívne citové výjavy Kovica v Cruisovom preexponovanom, ale sugestívnom podaní a zaoberá sa okrem samotnej vojny aj jej následkami, ktoré sa stávajú pre poškodených ešte horšou vojnou pre zvyšok života. God bless Slovakia a jeho bezvýznamnosť v rámci vojenských akcií! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tímhle filmem Tom Cruise filmově dospěl , velký díky patří také Oliveru Stoneovi.Neubráním se pocitu, že tomuto přerodu z ideového kluka v antiválečného ochrnutého člověka rozumí nejlépe američané. My si můžeme odnést jen ten druhý smysl tohoto filmu a to je náhled na smysl války ve Vietnamu a to si taky odnáším. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Když se Ron dozvídá, že již nikdy nebude chodit, můžete na posteli vidět knihu „Johnny si vzal pušku“ – populární proti válečný román z První světové války. V románu je hlavní postava voják, který ve válce přišel o ruce, nohy, sluch a většinu obličeje. (HellFire)
  • Jeden z mluvčích během demonstrace řekne, že bronzová hvězda a purpurové srdce, které získal za zásluhy ve Vietnamu pro něj nic neznamenají. Tyto dvě ocenění získal Oliver Stone za službu ve Vietnamu. (HellFire)
  • Když se Ron Kovic dozvěděl, že jej bude hrát Tom Cruise, tak byl na pochybách. Nevěřil, že by mladý herec, který hrál v propagandistickém Top Gunu (1986), mohl zvládnout tak obtížnou roli. Důvod, proč se Cruise Kovicovi líbil, byl ten, že oba vyrůstali ve stejném prostředí. Oba mladí sportovci a oba byli věřící. (Monco)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama