Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

Gimp 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi přišel hodně hodně nesourodý, Stone nedokázal udržet tempo v celé délce, u některých scén se mi tajil dech nebo jsem zatlačoval slzy a u dalších bych si nejraději hrál na mobilu, jak mě nudily.Ttaké jsem čekal více akce ve Vietnamu, to co jsem viděl bylo málo. I když chápu, že Stoneovi šlo hlavně o emoce a o to vystihnout vývoj Kovicovi postavy. Btw. také jste se si všimli jak Stone umí krásně kýčovitě mávat americkýma vlajkama jen proto, aby to mohl na konci shodit? ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Četa s Apokalypsou ukázaly peklo samotné války, Lovec jelenů přinesl nezapomenutelnou bolest návratu válkou semletých jedinců... Narozen 4. července se soustředí na ztrátu ideálů, vtloukaných spolu s nekonečným vlastenectvím do hlav mladé generace a následně zabíjených tvrdou realitou válečné mašinérie. Nijak zvlášť objevné, nijak zvlášť kontroverzní, přesto jsem přerod Kovicova vlastenectví bez námitek spolkl. Snad i díky skvělému výkonu Toma Cruise, díky němuž jsou zejména domácí hysterická etuda a duel v mexické pustině pamětihodnými momenty. 9/10 ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nemám rád žádnou válku. Důvodem je patrně to, že mám jisté problémy s tím, že obyčejní lidé v nich umírají proto, aby se zbrojařským firmám zvedla hodnota akcií, aby farmaceutické společnosti prodali více endoprotéz a aby si lobisté všeho druhu mohli nakoupit větší jachty. Proto pro svou zem obětuji vše, co obětuje ona pro mě - tedy NIC. A proto je tento protiválečný snímek strašně důležitý, i když dalším emerickým loupežnickým výpravám, vedeným pod záštitou Boha, asi nezabrání. Přesto mi dává naději, že touha po světovém míru jednou nebude jen otřepanou frází roztomile tupých missek. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Očakávaná prezentácia Stoneovho pohľadu na vojnu vo Vietname, tentoraz optikou jej žijúcej obete. V pomaly plynúcom príbehu sledujeme postupnú adaptáciu zmrzačeného Rona na nové podmienky existencie, ktoré veľa možností neponúkajú. Uvedomujeme si aj pokrytectvo a predsudky okolia, ktoré má radšej mŕtvych hrdinov, než mrzákov. Tom Cruise tu podáva neobvykle dobrý herecký výkon. Vcelku je to ale dosť nepríjemný film aj pre neameričanov, presvedčených, že im sa to v žiadnom prípade nemôže stať. A ešte poznámka na okraj: Ron išiel do Vietnamu ako dobrovoľník. Na to by sa nemalo zabúdať. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone znovu poukazuje na peklo Vietnamskej vojny skrz vidiny vlastných osobných zážitkov a tým filmu dodáva väčšiu autenticitu. Tom Cruise znovu dokázal, že nie je len značkovým panáčikom v hollywoodskom priemysle a svoju úlohu traumou postihnutého vojaka zvládol dokonale. V podstate nemám čo vytknúť, hoci kratšia stopáž by neuškodila a nepoložilo ma to na lopatky až tak ako niektorých tu prítomných. Okrem toho, slabšie hodnotený film Obeti války so Seanom Pennom ma nadchol trochu viac. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Součástí obsazení byl také Macaulay Culkin, nakonec ale byly jeho scény z filmu vystřiženy. (Fenk)
  • Když se Ron dozvídá, že již nikdy nebude chodit, můžete na posteli vidět knihu „Johnny si vzal pušku“ – populární proti válečný román z První světové války. V románu je hlavní postava voják, který ve válce přišel o ruce, nohy, sluch a většinu obličeje. (HellFire)
  • Natáčelo se od 11. října 1988 do ledna 1989. Natáčelo se v Mexiku, na Filipínách a ve státech USA - Texas a Massachusetts. (Varan)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama