Reklama

Reklama

JFK

Trailer 1
USA / Francie, 1991, 189 min (Director's Cut: 206 min, Alternativní 181 min)

Režie:

Oliver Stone

Hudba:

John Williams

Hrají:

Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Laurie Metcalf, Gary Oldman, John Larroquette, Beata Poźniak Daniels, Michael Rooker, Ron Rifkin (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Na Johna Fitzgeralda Kennedyho, 35. prezidenta Spojených států amerických, byl spáchán atentát v pátek 22. listopadu 1963. Smrt populárního, charizmatického politika vyvolala celosvětový ohlas. V USA její vyšetřování vyvolávají rozdílné reakce. Newyorský státní zástupce Jim Garrison od počátku odmítá oficiální verzi o atentátu, která vraždu označila za akt jedince. Domnívá se, že střelec Lee Harvey Oswald byl pouze nastrčenou figurkou. Společně s týmem spolupracovníků Garrison zkoumá dostupné obrazové záznamy dallaského atentátu a prověřuje také teorii o více střelcích... Film natočil americký režisér Oliver Stone (nar. 1946), jenž se proslavil zejména volnou trilogií o vietnamské válce Četa, Narozen 4. července a Nebe a země. Kromě toho zaujal například hudebními snímky Evita a The Doors či historickým velkofilmem Alexander Veliký (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (595)

golfista 

všechny recenze uživatele

Na věčnou otázku novodobých amerických dějin - kdo zastřelil J.F. Kennedyho - se tímto filmem pokusil odpovědět Oliver Stone. Myslím, že jeho "rekonstrukce" dopadla skvěle. Také herecké výkony předvším výborný Kevin Costner, ale také ve vedlejších rolích Joe Pesci, Gary Oldman a T.L. Jones stojí za to. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Strhujúci konšpiračný thriller o vražde Johna F. Kennedyho patrí k vrcholom nielen svojho tvorcu, ale aj celého žánru. Brilantná filmárčina a fantastický Kevin Costner vás na vyše 3 hodiny zarazia do sedačky a vyvolajú pochybnosti o tom, či sa udalosti neodohrali práve takto. Množstvo veľkých hviezd vo vedľajších úlohách, hudba Johna Williamsa alebo úžasné tempo sú iba čerešničkou na torte kinematografickej lahôdky nominovanej na 8 Oscarov, z čoho dvoch aj získal. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmov trvajúcich tri a pol hodiny pri ktorých som od začiatku až do konca nemihol "brvou". Film s veľkým "F", ktorý by mal vzhliadnuť nejeden "rožkom opitý" Američan žijúci s ružovými okuliarmi na očiach. Snáď sa dožijeme roku 2029 a záznamy verejnosti zverené ozrejmia fakty a skutočnosti tohoto obludného činu. Nie len kvôli Amerike a jeho ľudu, ale aby si celý svet zase raz aspoň na chvíľu uvedomil čoho je jedna prehnitá krajina z poza oceánu, hviezdami vlajkou posiata, schopná napáchať, kvôli peniazom a mocou s tým súvisiacou. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $70,405,498Tržby Celosvetovo $205,405,498 ║ Má to trošku pomalší rozbeh, ide o ťažké sústo, je tam veľmi veľa dialógov, strašne moc mien, ale postupom času ak si na to všetko zvyknete a dokážete to usledovať, prídu potom zaslúženie ovocia, druhá polovica filmu príde vo svojom rozsiahlom ponímaní potom ako dokonalá, dialógovo drvivá, valcujúca. Kevin Costner ide na plné obrátky, skvelá réžia a kamera, silný film, smutná realita včera-dnes-zajtra. /90%/ ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Ač jsou tací, kteří Stonea obviňují z konspirační demagogie, je JFK důležitým filmem. Je důležité, že si někdo troufl natočit film, který se nebál obout do kauzy (nad)národních rozměrů, v níž umírali lidé na nejvyšších pozicích; že si troufl vyvracet oficiální teze, aniž by se u toho choval jako debil; že bez příkras divákovi ukázal, že zdravá pochybnost je na místě a že média nejsou vždy nejdůvěryhodnějším zdrojem informací; že se v tomhle filmu chtěla ukázat celá řádka slavných herců. A je fajn, že si nikdo nedovolil výsledný produkt cenzurovat. JFK je zážitkem nad rámec filmu, který mě naprosto strhl a když Kevin Costner začal během závěrečného projevu ronit slzy, došla mi veškerá slova. Forma na pomezí dokumentu, ohromně užvaněné dílo, monstrózní stopáž, přesto dostatek dynamiky - díky patří režisérovi a střihačovi. Kulturní a společenský úkaz. P.S. Je rozdíl mezi polemizováním a popíráním. Tím ani tak nechci řešit, zda polemizuje či popírá tenhle film, ale může být dobrou součástí polemiky naší. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (41)

  • Jim Garrison (Kevin Costner) vede v závěru filmu jeden z nejdelších monologů v historii filmu. Trvá 31 minut a 34 sekund a je pouze sporadicky přerušován úvahami nebo retrospektivami. (Tygrys)

Související novinky

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Reklama

Reklama