Reklama

Reklama

Takoví normální zabijáci

  • USA Natural Born Killers (více)
Trailer 1
USA, 1994, 118 min (Director's Cut: 122 min, Alternativní 114 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Woody Harrelson a Juliette Lewisová jsou dva mladí sérioví vrazi, kteří se stali miláčky bulváru díky senzacechtivým médiím v čele s Robertem Downeym Jr. Tisk informuje o vražedném řádění manželů, které si vyžádalo 52 životů... Režisér Oliver Stone namířil příběh milenecké dvojice amorálních zabijáků, kteří milují vraždění stejně jako jeden druhého, proti soudobé pop-kultuře, fascinované jakýmkoliv projevem zla. Autorem námětu tohoto kriminální dramatu je Quentin Tarantino. Inspirací pro brilantně šokující snímek Takoví normální zabijáci byla divácká obliba reportáží a rozhovorů s masovými vrahy, z nichž se působením televizního média staly slavné a někdy i oblíbené osobnosti. V tomto prostředí paradoxně sláva podněcuje touhu po krvi, bulvární novináři stoupají stále výš a celému národu připadají vraždy zábavné. Zatímco Tarantino ve svých vlastních filmech tyto jevy rád provokativně paroduje, Stone se pokouší o krutě angažovanou a zároveň atraktivní výpověď o iracionalitě násilí v moderním světě. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (634)

tron 

všechny recenze uživatele

Tak toto nie, byť na Tarantinovom mieste, zavolám Roberta a šup ho odrezať Stoneovi na výstrahu ucho (alebo trestné oznámenie). Naturalistická atmosféra, absolútne zdrogovaná réžia, šialené herecké kreácie (nielen Woodyho Harrelsona a Juliette Lewis, ale i Toma Sizemorea a Roberta Downeyho). Oliver Stone je vážne, vážne, vážne môj neobľúbený režisér. Asi najviac mi od neho sedelo Wall Street... ktoré, (ne)paradoxne, takmer vôbec nebolo "stoneovské". ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Není se co divit, že film vzbudil silné kontroverze. Oliver Stone si zde s určitou nadsázkou libuje v bezduchém zabíjení a doslova se vyžívá v krvi. Tím trochu fušuje do řemesla Tarantinovi (Otázka jak moc zase on ovlivnil scénář). Jak by řekla Honey Bunny „Vystřílet všechny až do posledního kreténa!!!“ Stone se to snaží udělat podobně, ale nemá to ten drive, co Tarantinovy filmy. Akční sekvence jsou spíš nudné a stylové dialogy chybí. Stone se snaží sílu dialogů nahradit řečí barev a světla. Jde ale spíš o chvilkové záchvěvy originality na pozadí chladně odměřeného příběhu, který je společenskou satirou na téma sériových vrahů a vlivu sdělovacích prostředků na veřejnost. Na tu část veřejnosti, pro kterou je Manson a jiní miláčkem a uznávanou celebritou. A jak to bývá u správné satiry, forma vítězí nad obsahem. Komu se zdejší forma líbila, viděl skvělý a výjimečný film. Bohužel nepatřím do této kategorie. Jen ten Tommy Lee mě bavil. Na tyhle psychouše měl vždycky talent. 55%. ()

Reklama

Brouk 

všechny recenze uživatele

Natural Born Killers... Hmmm... Jak ho ale do háje hodnotit??? Jako nadsázku? Jako projev člověka - v tomto případě scénaristy, co není úplně "normální" / Tarantino :-) / Režiséra? Herecké výkony? Hudbu? Nick Cave co by spoluautor hudby je zárukou totální depky vždy a všude.. Ať je to jak je to, tak mě ten film děsí a fascinuje zároveň... vím, že o to asi šlo... nadsázka, média,ale přeci........ O.Stone svým kvalitním režijním zpracováním vysloveně "brnká" a mám strach o labilní jedince... :-) Herecké výkony jsou exceletní, ale na to jsme už přeci od Pana Režiséra Stonea zvyklí.... :-) ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(90%) TAKOVÍ NORMÁLNÍ ZABIJÁCI, film, který mi tolik let unikal a na naléhavé doporučení mého oblíbence z CSFD jsem si jej nakonec pustil. A sakra, po skončení snímku jsem byl „lehce indisponován“. Rozhodně se ve mně vířily kladné pocity, přesto jsem si nemohl v hlavě napevno sesumírovat, jak film ohodnotím. Rozhodně jsem byl přesvědčen o lepších 4*, možná víc. Trochu bych mohl vytknout dění v čase cca 60minuta – až – 85 minuta. Ten rozhovor s hlavním zabijákem (W.Harelson) nebyl špatný, ale zbytečně dlouhý. Krom toho bych ve finále ještě přidal víc brutality a sakra, chtěl jsem ještě víííííc, delší stopáž atd. – ale nevadí! Co se týče první hodiny filmu, tam není o čem diskutovat, rovnou bych jí napálil 200%. Má to neuvěřitelně dravé tempo, stále se něco děje. Jak mnozí píší, připomnělo to Tarantinovky, jenže tentokrát s tím rozdílem, že pod taktovkou Tarantina se hodně mluví, je tam spousta dialogů, zato zde je k tomu ještě plno akčních sekvencí, přestřelek atd. Nechybí tomu ani skvělé, stylové hlášky, které nemají ani tak moc konkurenci. Nejvíc jsem se zasmál při pasáži (resp. to vypadalo jako sitcom) s rodiči Mallory, kdy její nechutný fotr sype jednu hlášku za druhou. Celkově mě ústřední dvojice Harrelson a Lewis bavila, včetně skvělého úvodu. Ta druhá půlka už byla mírně slabší, ale stále tam nebylo nic podstatného k vytknutí. Herecké obsazení bylo krom hlavního dua též skvělé. Robert Downey Jr. Měl stejnou vizáž jako v jeho současné roli Iron Manů, i když zde byl ještě mladý – ale rozhodně mě bavil, ke konci trochu zešílel, ale super! T.L.Jones v menší roli určitě neurazil. A T.Sizemore zde byl správně slizký. K tomu ta vydařená hudba, včetně hlavního songu …. Ještě zmíním neobvyklou, technickou stránku snímku. Ta kompozice barev, úhlů kamery – to dodávalo filmovému světu něco nového. Ve většině těchto scén jsem byl spokojen, i když párkrát jsem mrkl očima a byl trochu zmatený, ale jinač super. Ten černý humor a až satirická myšlenka – to vše je zde krásně rozložené, ani víc, ani míň! Těším se na další shlédnutí! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Marna slava ale Stone tu vsechno dokonale rozseknul Americkou kulturu Americkej zpusob zivota i media ti vsichni dostali co proto kdysi sem hltal hlavne ty masakry ale casem mi doslo ze film je hlavne precizni satirou s nejakou tou vrazdou k tomu a poukazuje ze media maji takovy vliv ze udelaji hvezdu i z masovyho vraha lehce absurdni a provokativni ale kazdopadne brilantne natoceno se skvelymi herci z kterych ovsem u mne scela suverene vede Tommy Lee Jones a jeho nezapomenutelny hlasky ty kriple ten uz je davno mrtvej! uz je ti na hovno!!!!! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (61)

  • Mickey a Mallory zabijí přesně 50 lidí. (don corleone)
  • Republikánský senátor Bob Dole se veřejně angažoval v zakázání filmu kvůli propagaci násílí. Stál za velkou kampaní, která film provázela. Později přiznal, že fillm nikdy neviděl. (don corleone)
  • Ve velké Británii byl nasazen film do videopůjčoven stejný týden, kdy Thomas Hamilton ze skotského Dunblane postřílel 16 dětí a učitele v místní základní škole a sám se na místě zabil. Nezvykle brutální řádění bylo přičítáno na účet právě tohoto filmu, Warner Brothers ho nechali z anglických půjčoven a obchodů stáhnout. Když měl film premiéru v televizi o pět let později, byl jedním z mála, který byl uvedený na televizní obrazovce bez předchozího vydání na tehdy VHS. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama