Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Majští indiáni z jedné vesnice už jsou unaveni z toho, že jsou neustále bráni pouze jako nádeníci, a tak se organizují za účelem zlepšit svoji životní úroveň. Guatemalská armáda odhalí jejich plány a proto celou vesnici zničí. Dospívajícím sourozencům se podaří uniknout masakru. Jako jedinou šanci si stanoví "dostat se na sever", tedy do USA. Vydávají se na dlouhou a složitou cestu přes Mexiko, aniž by vlastně věděli, co budou dělat, až do "země neomezených možností" dorazí. (Morien)

(více)

Recenze (22)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MÁŠ PRAVDU, ROSITO. MUSÍME ZŮSTAT SPOLU. A ROZHODNĚ NEUMŘEME. PRÁVĚ NAOPAK, BUDEME ŽÍT! TAM NA SEVERU, TAM UŽ SE K NÁM TAKHLE CHOVAT NEBUDOU. VYDĚLÁME TAM SPOUSTU PENĚZ. A BUDEME MÍT VŠECHNO, CO JSME KDY CHTĚLI. PAK SE SEM JEDNOHO DNE VRÁTÍME....“ /// Tož nebudem si nic nalhávat – filmařsky z toho slabšího soudku, aneb zub času zahlodal. Ale kdo by řešil herce, když má před sebou cestu na sever … (tak to budeš chlapče potřebovat prachy, kliku a pořádný koule), páč všude je prej umřít lepší než tady doma (tam u nich vole!). Příběh dobrej. Vo tom žádná. Jen by mu prospělo trochu švihu. Zmenšila by se stopáž… jak říkám, neuškodilo. Víc než nějaká poetika americkýho snu se řeší její nebezpečí – ale tak to tam na severu chodí. Takže soucit vod Američanů asi nečekejte. Nebo jo? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem indián a chystám se zdrhnout ,,na sever“. (Bacha kámo, Chánov prej má to nejlepší za sebou…) 2.) Sním si vo tom americkým (německým, anglickým) snu. 3.) Thx za titule ,,TomStrom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "Show me exactly where you are from." "What the fuck? What's this fucking thing you're showing me? What the fuck are you talking about?" "Well he sounds like a Mexican to me."     Pri mojich filmových potulkách som opäť raz zavítal do odľahlého a mne takmer neznámeho kúta Zeme, ktorým je tentokrát Guatemala. A treba podotknúť, že som sa dostal na miesto ohromne atraktívne, podmanivo pretkané mayskou kultúrou (hudba, krásne pestrofarebné oblečenie) a mystickou atmosférou dávnej civilizácie. Dráma dvoch mayských súrodencov Enriqueho a Rosy, zaradená v zozname 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete, prechádza troma fázami, ktoré sa od seba významne odlišujú - krajinou, farebnou štylizáciou a hlavne svojou atmosférou (v podstate aj žánrom). Na skoro až rozprávkovo dobrodružnej ceste Enriqueho a Rosy na vysnívaný "Sever" je to najskôr do zelena ladená Guatemala (thriller s bojom o holý život), potom žltohnedé Mexiko (road-movie dobrodružstvo) a napokon do modra sfarbené USA (sociálna dráma). Film sa venuje téme ilegálneho prisťahovalectva do USA, pričom prisťahovalcov vykresľuje ako ľudské bytosti so svojimi citmi a snami. Ukazuje kontrast medzi idealizovanými predstavami o blahobyte a neutešenou realitou ťažko sa pretĺkajúcich imigrantov. Americký sen sa proste môže veľmi ľahko zmeniť na nočnú moru. Hoci film nemá zrovna optimistické vyznenie (jeho nálada je často dosť skľučujúca), potešilo ma, že sa v ňom našlo miesto aj na celkom vydarený odľahčujúci humor (najviac ma pobavil ten návod, ako sa má človek vyjadrovať, aby bol považovaný za Mexičana - viď citát na začiatku).     "In our own land, we have no home. They want to kill us... . In Mexico, there is only poverty. We can't make a home there either. And here in the north, we aren't accepted. When will we find a home, Enrique? Maybe when we die, we'll find a home." ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Silné drámo. Dva indiánští sourozenci se vydávají z Gueatemaly na "Sever", do Spojených států. Cestou musí překonat různé obtíže (přechod hranice Mexiko/USA - perfektní scéna v tunelech!), které ale pokračují i po příchodu do států. Jak sourozence cesta i nové prostředí změnily? A změnily je vůbec? V jednu chvíli mi film (a hlavně tedy jeho hrdinové) přišel až moc naivní (jak ěnkomu sednout na lep snadno a rychle), ale to byl nejspíš záměr (konforntace čisté prostoty se zkaženou realitou moderního světa ... ). Palec každopádně nahoru, tohle by si zasloužilo být více známé. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý náhľad do zmýšľania prostých guatemalských indiánov, ktorí sa snažia o to - čo my všetci - nájsť si štastie na tomto svete. To, ako ich každá jedna skúsenosť posúva dopredu a pomaličky odbúravajú prostú naivitu vo veľkom svete. Život je boj, hoc ste kdekoľvek a bez neustáleho rvania sa vás bude neprestajne ťahať ku dnu. Spracovanie nepatrí medzi tie kvalitnejšie, vykazuje aj pár logických chýb (napr. že by si nóbl reštaurácia nemohla dovoliť normálnych ľudí do kuchyne a riskovala by ilegálnych imigrantov), ale kompenzuje je to svojou myšlienkou, pekným odkazom o sile rodiny i priamočiarym príbehom, ktorý nenudí. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Silný příběh je prostě silný příběh, a když je ještě skvěle zahraný a dobře natočený, tak se z toho stává jednoduše skvělý film. Tady vůbec nevadí, že se mluví španělsky. Vlastně by ani nevadilo, kdybyste neměli titulky. Ti herci jsou tak skvělý a ten příběh tak krutě krásně dojemný, že zamáčknete na konci slzu a pak si jen povzdechnete, že tak to prostě je. ()

Zajímavosti (1)

  • 1. cena na Montréal World Film Festival 1986. (d-fens)

Reklama

Reklama