Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 018)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nebojujeme proti nepriateľovi,ale sami proti sebe", aj o tom je táto excelentná vojnová dráma, na ktorú som bol istého času nesmierne hrdý. Samozrejme, že som aj dnes. Bola to totiž jedna z prvých oficiálnych VHS po 89.roku, ktorá obsahovala iba titulky a bol som na ňu veľmi pyšný. V dobe VHS-iek som si mnoho filmov v originálnom znení neužil a možno aj preto som tento film zbožňoval a pozeral až prekvapivo často.Doba pokročila, DVD médium je splnený sen filmového fanúšika. Jeden z najlepších vojnových filmov vôbec, nesmierne realistický a presvedčivý ako prechádzka ozajstným peklom. Čo dodať? Snáď len:" When the machine breaks down,we break down". Film 100%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Ako dôveryhodne zobrazíme peklo, ak ho neprežijeme na vlastnej koži? Oliver Stone prežil vlastné útrapy, aby nám o tom mohol podávať svedectvá, skrz svoje vlastné zážitky nám predostiera príbeh človeka, ktorý vstupoval do vojny s akousi detskou naivitou a splnením si snov a infantilných predstáv o národných hrdinoch, ktorých peklo posilňuje a vracajú sa ako víťazi... dívame sa dve hodiny na film, pri ktorom nám je jasné, že v tej vojne sa nikto nestáva hrdinom, nikto nezomiera hrdinsky a za vlasť, ale ako úbožiak, ktorý musel prežiť svoju vlastnú vnútornú vojnu, aby sa vrátil do normálneho sveta čoby psychicky zmrzačená troska. Imponuje mi nepriame režisérove zobrazenie vonkajšieho pekla a konfliktov politických velikánov, ktoré sa prelínajú s utrpením človeka a prinášajú bytostné následky. Nádherná hudba, nádherné herecké výkony, nádherný filmový epos...... a ako píše Kleopatra, k nebesiam pozdvihnuté ruky sú tou najúchvatnejšou a najkrutejšou scénou. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zelené peklo, to je přesně to, co vystihuje válku ve Vietnamu. Je to ovšem také to, co se podařilo filmařům převést na plátno v takovém stylu, že i při sledování Čety z pohovky v pokoji, se ocitáte ve vlhké džungli se všemi mravenci, hady a jinými jejími obyvateli z říše zvířat, přičemž společnost vám dělá nervozita, strach a takřka všude přítomný nepřítel bránící svoji okupovanou zem. K tomu všemu přichází déšť, uniforma rychle vsakuje kapky vody a vy ležíte na zemi a chráníte si obličej před hmyzem, ovšem ani teď nesmíte zapomenout na bezpečnost svoji a svých kolegů-kamarádů či rivalů až nepřátel ve vlastní jednotce. Je tedy nutné mít stále po boku svůj nejvěrnější nástroj - nástroj na zabíjení, střelnou zbraň a jiné "členy z této široké rodiny" (granáty, nože, ...). Snímek Platoon je výbornou ukázkou charakterů u jednotlivých vojáků v rámci jedné čety, působí syrovým dojmem, vykresluje válku bez příkras a nedělá z okupantů (Američanů) takové hrdiny, jak to známe z jiných filmů s touto tematikou. Povedený, ba dokonce perfektní je kontrast dvou veteránů, který z jedné strany poukazuje na zvěrstva páchaná na civilním obyvatelstvu a z druhé strany působí protiválečně. Objevuje se zde mnoho hereckých es, v roce 1986 ještě neznámých či teprve začínajících. 4* jsou z moji strany nejvyšší možné hodnocení, k 5* něco málo chybí, např. chuť zopakovat si Četu v nějaké relativně krátké době, což u filmů s plným hodnocením mám. Zajímavost: V úvodní "vrtulníkové scéně" zaznívá Jízda valkýr od Richarda Wagnera. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,RADUJŽ SE TEDY, MLÁDENČE, V MLADOSTI SVÉ....." O.Stone vypráví příběh nováčka CH.Sheena, který nemá pro jednotku žádnou cenu, dokuď nezíská dost skušeností, aspoň aby se dokázal postarat sám o sebe. výpověď o mazáctví (což je všude), vztahy mezi bílejma a černejma, hulení trávy a o strachu. o strachu na obou stranách. o strachu, který nedovolil udržet si čistý rozum a morálku. o lidech, kterým válka dala možnost chovat se jako zvěř. často nebojovali s nepřítelem, ale sami se sebou. hlavně celá akce ve vesnici je silná. a je jedno, na čí straně jste. nezapomenutelné jsou také předzvěsti válečných scén - ticho, tlukot srdce. nevím, kdo by měl lépe popsat pocity vojáků ve vietnamu než O.Stone. komu jinému by jsme měli věřit, že nepřítel byl přímo ,,v nich". a smrt? co my víme o smrti! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Chcete-li divácký válečný film bez "sračiček kolem", jen plný nepohody, mačo keců a vojenský akce, pak RAMBO 2 (kecám, PLATOON) je to pravý ořechový. Stone přišel na základě vlastní zkušenosti z Vietnamu s autentickou simulací tehdejší absurdní snahy v pobíhání džunglí tam zpátky, upadající morálky, odpočítávání dní do konce v naději se ho dožít, bez ponětí "co tu kurva vůbec děláme" a v boji s Vietcongem, stejně jako mezi sebou. To vše z pohledu privilegovanýho smrkáče (prkenný Sheen) a v plejádě budoucích hereckých hvězd. Napínavý skoro-masakr a podpálení vesničky evokuje reálný incident Mỹ Lai. I při druhé projekci jsem nebyl přímo oslněný, faktor času tu hraje mírně nepříznivě, i tak ale pamětihodný vhled do řad obyčejných postradatelných amíků hluboko v mindfuck břečce během nejkrvavější fáze bezhlavýho konfliktu. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (80)

  • Ve scéně, kde poručík Wolfe (Mark Moses) přijde k mužům, kteří hrají karty, si jeden voják prohlíží časopis Playboy z březnu 1971. Film se ale odehrává v roce 1967. (Gordy34)
  • Johnny Depp (Lerner) vzpomíná, jak byl během natáčení jedné stresující scény přiveden agresivním chováním Olivera Stonea až na pokraj zvracení. Oliver Stone trval na opakování záběru. (džanik)
  • Závěrečná bitva se skutečně přihodila, jak může dosvědčit technický poradce filmu Dale Dye (kapitán Harris), který byl válečným zpravodajem u 2. praporu 3. divize amerických mariňáků. (džanik)

Reklama

Reklama