Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 018)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Byl bych to byl býval viděl v osmdesátých letech, byl bych býval byl asi nadšen. V roce 2008 ve mě tento film nevyvolává nic převratného. Je to jisto jistě skvěle zvládnutá prácička, vykreslující dokonale vietnamskou válku, ale něco podobného jsem už viděl několikrát. Tento válečný film ovšem ostatní dílka v něčem převyšuje. Je to ona krutá realita a žádné zlehčování jinak zbytečného konfliktu. 80% ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

PLATOON patří mezi vrchol válečného filmu. Dokáže přes svou drastickou a intenzivní atmosféru diváka vnitřně zdrtit. Divák pochopí, jak byla válka špatná, co dokáže s člověkem udělat. Ve válce nebojuje voják s nepřítelem, ale se sebou samým. PLATOON mě vnitřně zasáhl více než APOKALYPSA, která přes svou minutáž skrývá daleko více, než chce nabídnout. Ano při natáčení si F/F Coppola prošel opravdovým peklem a půjde za to do nebe, ale PLATOON krystalizuje duši vojáka a silně zasáhne jeho diváka. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Tam kde se Apokalypsa zaměřuje na válečné šílenství, Lovec jelenů na poválečné trauma, Olověná vesta na proces v jakém se z normálního člověka stane voják si Stonova Četa bere na paškál vykreslení válečné každodenosti v kolektivu vojáků a vztahů mezi jejími členy a vůdci. Oliver Stone měl k natočení právě tohoto pohledu na Vietnam asi nejideálnější předpoklady, jelikož si v něm sám jako voják zaválčil. Četa nám představuje přerod hlavního hrdiny, Taylora (pikantně obsazeného Charlieho Sheena - jeho otec Martin Sheen zazářil o několik let dřív v Coppolově Apokalypse) z idealistického vojáčka z vyšších vrstev v člověka zbaveného ideálů a morálních zábran. Jeho dva guruové, kteří tento přerod způsobují - seržanti Barnes a Elias jsou jako dvě stránky jeho osobnosti, zdánlivě reprezentující zlo a dobro, ale jak si mladý Taylor čím dál víc uvědomuje, zastávajíc jen jiné způsoby vypořádání se s válkou. Zatímco Barnes je nemilosrdný typ muže, který bere válku se vším co k ní patří a je v ní ochoten udělat vše pro dosažení určeného cíle, Elias je poslední výspa etiky a humanismu v zemi, kdy jsou tyto věci považovány za slabost. Právě na skvělých hereckých výkonech T. Berengera a W. Daoea film stojí a padá. Mladý Sheen se sice snaží jít ve stopách svého otce a podat svou postavu co možná nejkopmlikovaněji, ale jsou to dva výše zmínění, kteří na sebe strhávají pozornost. Výborný film, který patří k nejlepším válečným snímkům všech dob. 80% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jsou lidé, co Četu odsuzují. Říkají, jak moc je přeceňovaná, že v ní není všechno až tak jak by mělo. Mě se líbí a je mi jedno jestli je to správný názor. Tenhle film je výborný! Není v tom žádné idealistické “všichni v četě drží spolu a všechno je v ní v pohodě“. Je to víc válka něž většina jiným, ale podobných filmů. Neshody, znásilňování, vraždy, šikana nováčků, smrt, život, štěstí, smůla a možná i ten osud. To všechno patří k válce a ani v nejmenším to není všechno. Tento film je o hodně jiný než např. Full metal jacket, ale je to hodně způsobem točení obou režisérů. Stone jistě čerpá z vlastní zkušenosti. Což u Kubricka celkem pochybuji (ne kvůli věku, ale kvůli celkovému pocitu z jeho osoby). Kubrick více ukazuje psychiku a rozpoložení lidí. Četa ukazuje co se dělo. Snaží se vyjádřit, kde je podle ní pravda. Ukazuje válku, která byla válkou velmi zvláštní a v Americe jistě velmi kritizovaná. Četa je skvělý film a zaslouží si plné hodnocení i za výborného mladíčka Charlieho Sheena a dvojici Dafoe/Berenger. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone je bezesporu skvělý režisér. To bych o něm prohlašoval, i kdyby nenatočil nic jiného, než tento film. Četa je rozhodně nejrealističtější válečné drama, a to počítám i slavného "Vojína Ryana". Neuvěřitelné válečné peklo ve vietnamské džungli jako by přesahovalo z obrazovky až do vašeho obýváku. Divák sám má chvílemi dojem, že se plíží potmě džunglí a netuší odkud padne výstřel, nebo naopak leží v zákopu, střílí snad na vše, co se pohne, a stejně nepřátel neubývá. Také herecké výkony jsou brilantní. Odmyslíme-li si začátečníka Charlieho Sheena, jenž už nedokázal tuto svou roli asi nikdy překonat, stojí za zmínku dvě jména - Willem Dafoe a Tom Berenger. Oba hrají svým způsobem narušené muže, a oba je hrají naprosto precizně. Stone na tento film navázal ještě další dvě díla s tématikou vietnamské války, ale tam už se zaměřil spíše na vyrovnávání se bývalých vojáků s psychickými stopami, které v jejich mysli válka zanechala. V Četě jde ve větší části filmu o přímé zobrazení onoho šílenství, které ve Vietnamu probíhalo a které dodnes dělí Ameriku na dva tábory. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (80)

  • Americké Ministerstvo obrany odmítlo na filmu spolupracovat. Vojenská výstroj byla zapůjčena u filipínských ozbrojených sil. (džanik)
  • Francis (Corey Glover) má po závěrečné bitvě zraněnou levou nohu, i když si poranil pravou
    . (Gordy34)
  • Film byl natočen za 54 dnů. (džanik)

Reklama

Reklama