Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 017)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Rejoice O young man in thy youth..“ Od první minuty je zřetelné, že Stone přesně ví, o čem točí. S občanskou válkou v četě vzrůstá počet nepřátel a tváři v tvář tomu každodennímu šílenství je nutno učinit rozhodnutí, na čí stranu se postavit. Adagio for strings od Samuela Barbera vás chytne za srdce, stejně jako osud otcovského seržanta Eliase a vy se v tom válečném světě nenávratně pokřivených lidských hodnot a temných niter vyplouvajících na povrch musíte chtě nechtě ztotožnit s nápisem na Taylorově přilbě (when I die bury me upside down so the world can kiss my ass). ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jsou lidé, co Četu odsuzují. Říkají, jak moc je přeceňovaná, že v ní není všechno až tak jak by mělo. Mě se líbí a je mi jedno jestli je to správný názor. Tenhle film je výborný! Není v tom žádné idealistické “všichni v četě drží spolu a všechno je v ní v pohodě“. Je to víc válka něž většina jiným, ale podobných filmů. Neshody, znásilňování, vraždy, šikana nováčků, smrt, život, štěstí, smůla a možná i ten osud. To všechno patří k válce a ani v nejmenším to není všechno. Tento film je o hodně jiný než např. Full metal jacket, ale je to hodně způsobem točení obou režisérů. Stone jistě čerpá z vlastní zkušenosti. Což u Kubricka celkem pochybuji (ne kvůli věku, ale kvůli celkovému pocitu z jeho osoby). Kubrick více ukazuje psychiku a rozpoložení lidí. Četa ukazuje co se dělo. Snaží se vyjádřit, kde je podle ní pravda. Ukazuje válku, která byla válkou velmi zvláštní a v Americe jistě velmi kritizovaná. Četa je skvělý film a zaslouží si plné hodnocení i za výborného mladíčka Charlieho Sheena a dvojici Dafoe/Berenger. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zelené peklo, to je přesně to, co vystihuje válku ve Vietnamu. Je to ovšem také to, co se podařilo filmařům převést na plátno v takovém stylu, že i při sledování Čety z pohovky v pokoji, se ocitáte ve vlhké džungli se všemi mravenci, hady a jinými jejími obyvateli z říše zvířat, přičemž společnost vám dělá nervozita, strach a takřka všude přítomný nepřítel bránící svoji okupovanou zem. K tomu všemu přichází déšť, uniforma rychle vsakuje kapky vody a vy ležíte na zemi a chráníte si obličej před hmyzem, ovšem ani teď nesmíte zapomenout na bezpečnost svoji a svých kolegů-kamarádů či rivalů až nepřátel ve vlastní jednotce. Je tedy nutné mít stále po boku svůj nejvěrnější nástroj - nástroj na zabíjení, střelnou zbraň a jiné "členy z této široké rodiny" (granáty, nože, ...). Snímek Platoon je výbornou ukázkou charakterů u jednotlivých vojáků v rámci jedné čety, působí syrovým dojmem, vykresluje válku bez příkras a nedělá z okupantů (Američanů) takové hrdiny, jak to známe z jiných filmů s touto tematikou. Povedený, ba dokonce perfektní je kontrast dvou veteránů, který z jedné strany poukazuje na zvěrstva páchaná na civilním obyvatelstvu a z druhé strany působí protiválečně. Objevuje se zde mnoho hereckých es, v roce 1986 ještě neznámých či teprve začínajících. 4* jsou z moji strany nejvyšší možné hodnocení, k 5* něco málo chybí, např. chuť zopakovat si Četu v nějaké relativně krátké době, což u filmů s plným hodnocením mám. Zajímavost: V úvodní "vrtulníkové scéně" zaznívá Jízda valkýr od Richarda Wagnera. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od některých si nemyslím, že Stone vypočítavě manipuluje s divákem, především je známo, že sám ve Vietnamu narozdíl od Kubricka či Coppoly bojoval jako řadový voják a podle mě je to z filmu jasně cítit. Četa sice není nejlepší válečný film, na to jí chybí ucelenější a silnější idea než jen klasické "vákla je vůl", v jednotlivých scénách však dosahuje obrovské působivosti, jakou má jen velmi málo válečných filmů, právě díky Stoneově osobní zkušenosti. Navíc na druhou stranu není pro Stonea válka jen prostředím, na kterém nám bude servírovat své osobní "umělecké vize", jak se to děje v Olověné vestě nebo Apokalypse. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Bylo tam pár skvělých pasáží, jako celek, jako autorská výpověď, to pro mě nicméně nefungovalo. Autor ví, o čem vypráví, zároveň ale jako by nevěděl, co tím chce říct. Vše se odráží v hlavní postavě, která střídá povahu (ani ne náladu, ale prostě svoje založení) scénu od scény, a Charlie Sheen je prostě prkno neschopné sdělit nám proč. Spojeno s tuctovým voice-overem to působí jako školní slohovka na téma "válka je špatná". Ale sakra, Vilém je tak andělsky krásný. -"Feeling good's good enough." ()

Galerie (83)

Zajímavosti (79)

  • Film byl natočen za 54 dnů. (džanik)
  • Oliver Stone sestavil filmovou četu z lidí, které osobně potkal ve dvou různých jednotkách, kde sloužil. (Divočák)

Reklama

Reklama