Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uondanou oslavu Dne nezávislosti v mississippském maloměstě oživí příjezd Johna Buchanana Jr. (Laurence Harvey), který se ze studií medicíny vrací na léto do otcova domu. Pohledný mladík se samozřejmě ihned ocitá v hledáčku místních dívek. Nejvíce pozornosti mu ovšem věnuje reverendova dcera Alma Winemillerová (Geraldine Page), která jsouc do svého souseda roky zamilována, v péči o nemocnou matku pomalu hořkne do staré panny. Prostopášný playboy ale míří příliš vysoko. (dopitak)

(více)

Recenze (5)

danecek24

všechny recenze uživatele

19. Zlatý Glóbus za rok 1961 - cena (1) - *Nejlepší herečka (drama) - Geraldine Page + nominace (2) - Nejlepší hudba - Elmer Bernstein, Objev roku (herečka) - Pamela Tiffin ()

slunicko87 

všechny recenze uživatele

Summer and Smoke je o nešťastné lásce a destruktivnímu vlivu, který na člověka může mít. Filmů s touto tématikou je daleko méně, než těch kde zamilovaným nepřejí okolnosti, přesto jsou dle mého soudu tyto, kde se lidé spíše míjí a vzdalují, než sbližují daleko působivější. Tennessee Williams se pro jednou vytáhl, a ačkoli se jeho obvyklé motivy nezapřou, uřvanost a hysterii si odpustil, čímž tento film učinil daleko lidštější a přirozenější než většinu svých nejslavnějších her. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tvůrcům se bohužel nepodařilo víc odpoutat od divadelní předlohy. Začátek je herecky toporný, přehrávaný (a to ani nemluvím o dětském intru s Halloweenem), hodně scén se vleče a patos ohýbá postavy až na zem. Vystříhal bych z toho půl hodiny a bylo by to ok. Laurence Harvey je samozřejmě skvělým protagonistou velkoměstského děvkaře, který umí místní venkovské nanynky dostávat do kolen a náležitě si to vychutnává. Geraldine Page jako jeho herecký partner mi ale vůbec neseděla, vypadala hrozně staře a vyjukaně víc než její pošahaná matka. Naopak Pamela Tiffin k nakousnutí. Jižanské dusno tentokrát jen ateliérové, ty exteriéry s umělým stromy a listy vystavěné na jevišti se jim fakt nepovedly. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama