Reklama

Reklama

Jak je důležité míti Filipa

  • Velká Británie The Importance of Being Earnest
Trailer

Obsahy(1)

Anglická veselohra "Jak je důležité míti Filipa" je filmovou adaptací stejnojmenné populární divadelní hra Oscara Wildea. Tato společenská komedie je vrchovatě naplněna Wildeovým jiskřivým vtipem. Celkem banální milostná zápletka, příznivě vyřešená nečekaným odhalením urozeného původu hrdiny, je Wildeovi pouhým podkladem k rozehrání brilantního koncertu situační komiky a slovního vtipu, nepostrádajícího místy ostrých šlehů satirických, kterými autor tepe vyšší anglickou společnost. Filmová adaptace, mající spíše charakter zfilmovaného divadla, kladla velké nároky na režiséra a především na herce. Anthony Asquith patří mezi nejlepší současné anglické režiséry a jeho výběr hereckých představitelů s Michaelem Redravem, Jean Greenwoodovou a Edith Evansovou v čele, je výtečný. Jde tedy o velmi dobrou adaptaci divadelní hry, která i nyní - po téměř deseti letech od svého vzniku - pobaví filmové obecenstvo a uspokojí i náročné diváky. (Filmový přehled č.18/196) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

Flego 

všechny recenze uživatele

Brilantné dialógy ako sa na Oscara Wilde-a patria a dobové kostýmy sú piliérom konverzačnej komédie, ktorú pozná celý svet. Všetci si to náramne užívajú a je radosť sledovať túto ľahkú satiru na aristokratov. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vtipná konverzační komedie o aristokratech měnících názory tak rychle jako ponožky. S neznalostí původu námětu (divadelní hra) a samotného začátku a konce filmu (odehrává se v divadle) by člověk řekl, že by tohle mohla být dobrá divadelní hra :-)____ Všech pět hlavních postav působí vyrovnaně a jejich herci si v ničem mezi sebou nezadají, přesto bych vyzvihl především Edith Evans jako Lady Augustu Bracknell. Její způsobi intonace, nosový hlas a protahování slov v kombinaci s odměřeným chováním konzervativní aristokratky - to je ta pravá tchyně, jakou si nikdo z nás nepřeje. Má oblíbená "Murple" Margaret Rutherford dostává jen minimum prostoru, přesto též exceluje. Obě mladé ženy, Gwendolen a Cecily jsou především roztomilé. Tady bych neváhal. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Oscar Wilde přisoudil svým postavám nelehký úděl: kdykoli otevřou ústa, musejí ze sebe vysoukat nějaké to mravoličné souvětí. :) Jenže právě tohle mám na britském humoru tak rád - tu tvárnost a proměnlivost konverzační komiky, která umožňuje vidět tutéž hru třeba v pěti různých verzích a bavit se stále jako poprvé. Přesto si myslím, že znalost či neznalost jiných adaptací Jak je důležité míti Filipa může způsobit značné diference v hodnocení této. Kdo neviděl žádnou jinou verzi, dá asi pět hvězdiček. Já jsem viděl čtyři a jedna z nich - ta česká, televizní - se mi líbila přece jen ještě víc. Tato je sice tak mile, řekl bych až pravoslavně britská, ale něco jí chybí. Možná je to i nevyrovnaným obsazením dabingu, kde se vedle sebe pohybují třeba velmistr konverzačky Václav Voska a brněnsky kuňkající Irena Kačírková... 80% ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama