Reklama

Reklama

Hra s kameny

  • Rakousko Spiel mit Steinen (více)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Rakousko, 1965, 9 min

Režie:

Jan Švankmajer

Scénář:

Jan Švankmajer

Kamera:

Peter Puluj

VOD (1)

Obsahy(1)

Dlouhý záběr na starou rozpraskanou zeď střídá pohled na netradiční hodiny které vždy v celou vyhodí pár kamenů, které vytvářejí obrazce, postavy a dovádějí. (Stodvacet)

Recenze (41)

charlosina 

všechny recenze uživatele

Personifikované kameny vytváří různé snové sekvence na pozadí reality. Animace ve hraném filmu jako jeden z nejzákladnějších rysů Švankmajerovy tvorby. Popraskaná omítka, tikot hodin, kameny. Tedy symboly. Rozpustilá fantazie neomezená časem ani prostorem. Otevřete hrací skříňku a za jejích líbivých tónů nechávaté své myšlenky plynout... nekonečně. Vynalézavé a jistě pracné. K zhlédnutí a k vlastnímu posouzení zde: http://www.youtube.com/watch?v=3M2cxSum4mM&feature=related ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Málo destrukce a drcení = nízké hodnocení... :-) Švankmajer už v tomto ranném dílku nastiňuje své nápady, které se proplétají celou jeho tvorbou (viz např. tvář ze štěrku, které se z úst vynoří jiná tvář, nebo neustálé opakování téměř téhož). Já osobně oceňuji to bezpochyby dlouhé hraní si s kamínky. ()

Reklama

ORIN 

všechny recenze uživatele

Rozverná švankmajerovská hříčka. Byly jednou jedny hodiny. Ale nebyly to ledajaké hodiny. Byly to kouzelné hodiny. Místo kukačky a jejího časového ohlášení se vždy v celou objevila hromada kamenů. Kdo ví, kde se vzala... Srdce každého mineraloga by zcela jistě zaplesalo, pro mě ale kámen jako kámen. Dostat křemenem po hlavě by bolelo určitě úplně stejně jako třeba žulou nebo pískovcem. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Jak napsal již Jan Krejčí v Počátcích nerostopisu v roce 1851: „Obyčejný kámen, jaký na cestě nalezáme, nezdá se míti nic obzvláštního na sobě, ani určitého tvaru rostlin, ani půvabnosti barev ani příjemného zápachu. Vstoupíme-li ale do hlubokých bání, kde pilnost lidská potřebné nebo drahocenné rudy těží, spatříme rozmanitě zapletené žíly, naplněné skvostnými nerosty určitých ostrých tvarů. A jaké množství rozmanitých kamenů nejkrásnějších barev a nejpodívnějších tvarů obdivujeme ve sbírkách nerostopisných!“ ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

jakožto částečný geolog tohle prostě musím aspoň trochu ocenit... ;-) příběh jsem v tom hledal marně, asi byl někde pod tou hromadou kamení, která se ale natolik hezky pohybovala, že jsem vydržel až do konce pln očekávání, co z toho vyleze... no... spoiler alert: nic nevylezlo... ale za tu práci, kterou si dovedu představit při tvorbě tohoto snímku, dávám 60%. ()

Zajímavosti (1)

  • Hry s kameny sice začínají každé tři hodiny (ve 12:00, 15:00, 18:00, 21:00 a znovu v 15:00 hodin), ale po skončení her a vyklopení kamenů z hrnce ukazují ručičky špatně. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama