Reklama

Reklama

Jídlo

Animovaný / Krátkometrážní / Komedie
Československo / Velká Británie, 1992, 16 min

VOD (1)

Animovaný film Jana Švankmajera o věčné pažravosti lidstva. V animovaném snímku Jídlo Jan Švankmajer svým typickým fantaskním výtvarným vyjádřením ironicky nahlíží na věčnou pažravost lidstva a pomíjivost života. V tomto snímku z roku 1992 výtvarník a režisér kombinuje, podobně jako dalších svých filmech, animaci s živými herci. Ve filmu si zahrál Jan Kraus, Ludvík Šváb, Pavel Marek, Jaromír Kallista a Karel Hamr. (Česká televize)

(více)

Recenze (151)

Džany 

všechny recenze uživatele

Mé první seznámení se Švankamajerem nemohlo dopadnout lépe. Jídlo je geniální po stránce zpracování i dějové. Rozhodně nejlepší český kraťas, jeden z mála, který mě opravdu pobavil a rozesmál. Když jen pomyslím na to jak se Kraus snaží chovat jako gentleman, když jí své spodky, pokaždé mi cukají koutky do velkého úsměvu. Snídaně je vychytralá, Oběd trochu znepokojující a Večeře šokující. Bravůrní, děkuji. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mám taký pocit, že u Švankmajerovcov mali nejaké kulinárske problémy a malý Janíček sa ako decko nikdy poriadne nenajedol. Túto detskú traumu preniesol do takmer každého svojho diela a snaží sa nám nanúniť dojem, že robí alegórie na konzumnú spoločnosť :) Samozrejme môže byť všetko inak. Kraus je ako kanibal maximálne presvedčivý a neviem, čo z toho vyplýva. ()

Reklama

Forsetino

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek jednoho z českých guru moderního surrealismu, který svou tvorbou zasáhl i zahraničí. Kvalitu snímku zhodnotit neumím, a tak jí hodnotit nebudu. Snídaně byla zajímavým rozjezdem, oběd byl překvapující a večeře šokující. Nejdřív jsem měl chuť, pak mě chuť přešla a nakonec jsem cítil odpor jíst. Co autora motivovalo si můžete přečíst zde. A kdo by měl zájem, tak snímek je ke shlédnutí zde. ()

boni 

všechny recenze uživatele

První Švankmajer, který v mých očích dokázal vyplout z vod povrchnosti a konečně nám naservírovat opravdový zážitek. Jiná jeho díla jsou hezká jen na povrchu a schovávají svoji plytkost za bizarně krásné surrealistické pozlátko, bez jakékoli hloubky a jakéhokoli poselství. __ Nejvíce se mi líbila paralela ke konzumní společnosti, silné čtyři hvězdy. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Jídlo je nepochybně bravurní filmový počin, ovšem také pozoruhodný studijní materiál a do jisté míry i jakási "Švankmajerova summa", poslední "kraťas", do značné míry shrnující mnohé z jeho předchozích krátkých filmů. Švankmajer bývá mechanicky řazen do škatulky surrealismu, ovšem právě Jídlo jasně ukazuje, jak moc se od původních surrealistických východisek odchýlil, neboť zatímco forma vskutku surrealistická je, obsah ani omylem. Naopak, jídlo je velmi jasně vybudovaný celek s dosti jednoznačným sdělením, jakkoli podaným velmi expresivně a s obrovskou nadsázkou. Celkový dojem: 80% ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Keď si muž počas raňajok utrie tvár servítkou, zmiznú mu okuliare. (Cybershot)
  • Jako dítě byl Jan Švankmajer poněkud neduživý a dospělí jej do jídla nutili. Tato zkušenost se v něm hluboce usadila a v dospělosti se trasformovala v jakousi zvrácenou obsesi jídlem - projevuje se téměř ve všech jeho filmech a vrcholí právě ve snímku s příznačným názvem Jídlo. (Zuzanyje)
  • Ve filmu je v jednom ze záběrů zachycena dnes již těžko představitelná cena 9 Kčs za párek s hořčicí, půl krajíce chleba a pivo. (ledofredo)

Reklama

Reklama