Reklama

Reklama

Dust Devil

  • Velká Británie Dust Devil
Trailer
Horor / Mysteriózní / Thriller / Western
Jihoafrická republika / Velká Británie, 1992, 87 min (Director's Cut: 103 min, Alternativní 108 min)

Obsahy(1)

Do jihoafrického města Bethany přichází vysoký muž v dlouhém kabátě a kovbojských botách. Přitahuje ho umírající město a jeho obyvatelé potácející se na hraně nicoty. V tomto místě, které zeje prázdnotou a opuštěností, se protínají osudy hlavních postav, jež samy křižují svým bezútěšným životem bez pevného směru a cíle. V liduprázdném prostoru, který je všemi opuštěn, vstupují postavy do bezčasí, jakoby vstoupily do pouštní bouře. Už je zahalují mračna temného písku.
Film těží z některých westernových motivů, ale přetváří je do naprosto originální podoby. Ústředním prvkem je mystika, vystupující snad ze samotných afrických hor, pouště či větru. (type_B)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tady se podařilo skloubit hned několik úplně odlišných žánrů, aniž by to vypadalo trapně nebo křečovitě. Především western (písčité prostředí rozpálených měst a do toho jeden podivný kovboj), road movie (zhrzená žena utíká od svého manžela a ten jí sleduje přes půlku Afriky) a nadpřirozený horror, který tu zastupuje ďábel v lidské podobě, co si rád schovává ve své přenosné ledničce uřízlé prsty svých obětí. Na to, že snímek disponuje skoro dvěma hodinami a má rozvleklé tempo, tak nenudí. Dost tomu pomáhá pěkná hudba a kamera, co se vyžívá v detailech. V hlavní roli kovbojského stopaře si tu střihnul Robert John Burke alias třetí Robocop... Kdysi před lety běžel tenhle film na německém PRO7 a to pod názvem Ďábelský prach. ()

erl 

všechny recenze uživatele

Velice atmosferické a silně mystické. Může za to především úžasně znepokojující prostředí Jihoafrické pouště ,nekonečné dálnice , vylidněné městečka atd. Chválím hudební doprovod i obstojné herecké výkony. V závěru se však mohlo alespoň mírně zrychlit tempo ale to je tak asi jedna z mála věcí které bych vyčetl. ()

Reklama

Magyar 

všechny recenze uživatele

Ďábel se prkenně přikomíhal na bíle natřenou verandu, jeho kovbojský boty dutě dopadly na dřevo jako vracející se mince políbená osudem. Jeho hlava vstoupila do osudový konjunkce s kozorohou lebkou přibitou na oprejskanejch prknech Bohem zapomenutýho domu. V zrcadlech jeho osudově prázdnejch očí jako už tolikrát zaplály ohně, který na chvíli osvětlily temnou, nekonečnou cestu jeho ne/bytí. Netečný orchestr padlejch andělů zas a znova osudově vrže svou vyhořelou patetickou melodii. Hu, ha, tady i tomu nezatvrzelejšímu materialistovi bude zvěstováno, co znamená ztělesněné Zlo! ___ No dobře, nebudu zlá. Uznávám, že v rámci žánru jde o celkem zajímavý zpracování příběhu o entitě tvořené jen zlem. Z této skutečnosti, tedy že pan Zlej nemá, s čím by ve svém nitru i vně došel souladu, vyplývá nikdy nekončící a nikdy se nenaplnící snaha po celosti (jež zlouni nahrazují krapet asociálně a krvavě) která je vlastní každému.. člověku. Příběh se tak stává únikem a odpočinkem od těch zatracených sil vlastního sjednocení, podemílajících pokojný břeh naší jednotlivosti, kde mezi stébly šeptajících trav v poklidném snu oddechuje naše unavená psýché. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Púštny diabol loví a zabíja iba tých,ktorý stratili vôľu žiť.Napríklad Wendy,ktorá po hádka s mužom sa túla po púštiach v Juhoafrickej republike.A osamelý Hitch si takýchto tulákov vyberá.Tento film je inšpirovaný ale skutočnou udalosťou známeho juhoafrického vraha Nhadiepa,prezyvaného Vrah z Bethany.Ale ten vraždil len železničných robotníkov.Je to dosť strašidelný horror,mágia,kmeňové rituály,čarodejnictvo a mystika.Z každého trochu.Ale je aj trochu náročnejší na diváka.Ale púštny diabol sa môže aj meniť a stvárať rôzné iné vecí.V tomto sa líši od skutočnej udalosti.Najprv sa s o ženami vyspí,potom ich zabije a odreže im prsty.Aj milovníci krvi si prídu na svoje.Z tých krajších vecí sú tam krásne scenerie púšte.Film sa ale odohrával vlastne až v dvoch štátoch,v Juhoafrickej republike a v Juhozápadnej Afrike,terajšej Namíbii,ale vtedy ešte Namíbia ako samostatný štát neexistovala,ale volala sa Juhozápadná Afrika.Bola pod mandátnou správou Juhoafrickej republiky.To len tak na okraj.Výborný film,úplne iný ako bežné horrory. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

PRAŠNÝ ĎÁBEL - CITÁT - Na počátku věků, v časech rudého světla, byl pouštní vítr, Soupa, člověk jako my............. ďábel vyrazil na svou pouť. Chodí krajem africké Namíbie a jeho cesta je označena vraždami, krví, zmrzačením, zohavením a někdy i kanibalismem. Jednoho dne však potká dívku, která se do něj zamiluje. A protože žena dokáže býti někdy horší než ďábel sám, udělá ďábel chybu. Zda špatnou nebo dobrou chybu je jen na divákovi. Ve filmu je spousta krvavých scén, což mě trochu odpuzovalo, ale jinak je to příběh celkem povedenej. Nejkrásnější na něm je hudební doprovod. Ani Q.T. by se nestyděl. Ta hudba mě krutě udržovala při životě. CITÁT - Hledám bílou ženu........... Lehký příběh z těžkou zápletkou. Pro některé bude hodně nestravitelný, tak jako pro mne. CITÁT - Wendy........... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se v Namibii a Jihoafrické republice. (Cheeker)
  • Producentka JoAnne Sellar se ztratila v poušti, když hledala příhodné lokality pro natáčení. (Cheeker)
  • Kvůli písčitým lokalitám v Namibii mělo 16 vozidel štábu složitý průjezd a často stály na místě. (Cheeker)

Reklama

Reklama