Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Moravsko-uherské pomezí střežili na sklonku 18. století speciální jízdní oddíly portášů. Film vypráví hlavně o jejich střetech s bandami převádějícími potají dobytek, nechybí však ani motiv osudové lásky. (oficiální text distributora)

Recenze (9)

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Ano, příroda nádherná, lid rázovitý. Ale protože mám hodnotit film, tak musím říci, že neměl děj, byl statický a herci mluvili nějakým nářečím, které se snad ani nikde nevyskytuje. Autoři si ani nedali práci toto nářečí nastudovat. No vydržel jsem 45 minut a stále se nic nedělo, tak jsem film prostě „přejel“, protože nebylo na co čekat. Už mne nezajímalo, jak to dopadne. Pro mne, bohužel, už kvůli kraji kde se film odehrává a kde jsem strávil hodně času, film o ničem. 211020114500/6001/6001/ ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Krásné téma, které by si zasloužilo velkolepé zpracování a nikoliv toto epicky nevýrazné ztvárnění. Tři hvězdy za závěrečný boj plný statečnosti a obětování, ten však již nenahradil poměrně vlažný příběh. Dnešní filmový svět naříká nad nedostatkem vhodné potravy, přitom inspirace nám leží u nohou. Bohužel již nemáme Vláčila, Kachyňu ani Vávru ... ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Národopisná historická dráma o Portášoch, akomsi bezpečnostnom zbore v 18. storočí, ktoré na Valašsku chránili valašsko-uhorské pohraničie pred pašerákmi, zbojníkmi, zlodejmi a celkovo lumpami. Čo do opisu folklóru, krásnych hôr a romantiky tej doby je to na vysokej úrovni, aj keď patetické a miestami mierne nadhodnotené. Čo do samotného príbehu, je to horšie, pretože okrem osudovej lásky/lások sa vo filme objaví už len záverečný konflikt. Hodnotenie: 65% ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Tento film příliš nelze jakkoliv ohodnotit ani se nad ním celkově zamýšlet, na to je příliš všeobecný. V podstatě nemá děj ani hlavního hrdinu a zápletka si sama na sebe vzpomene zhruba v posledních dvaceti minutách, ten zbytek je lyrický, dokumentární výlet do valašské vesničky, kde můžeme vidět, jak si portáši povídají nebo jak skotačí s obušky, ale nic víc se vlastně neděje. Možná by tahle nahodilost vysvětlovala i to, že nikde není uveden autor scénáře. Byl vůbec nějaký? Jsem sice rád, že na mě zapůsobil edukativní význam filmu - seznámil mě s existencí někdejších portášů, ale jinak je to film poměrně nedůležitý a nezajímavý. Alespoň tedy svým zpracováním. Podstatným zůstává ale z toho důvodu, že to je jeden z několika desítek filmů, které u nás vznikly v roce 1946 - 1948, kdy nikdo nevěděl, co vlastně točit. Tematika portášů byla asi příznačným připomenutím toho, že je dobré mít někoho, kdo bude strážit naše hranice... ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Portáše jsem měl vždy zafixované jako zlé pohůnky feudálních pánů stíhající statečné moravské zbojníky Ondráše, Juráše a spol. V tomto filmu jsou vykresleni mnohem pozitivněji a staví se spíše proti vrchnosti. Nechybí trocha folkloru a na svou dobu je tu řádná porce akce. Ta v závěru silně připomíná scény ze zfilmovaných májovek, ve kterých hrstka hrdinů brání srub před nájezdem neschopných banditů... ()

Zajímavosti (1)

  • Exteriéry byly natáčeny ve Velkých Karlovicích, na hřebenech Javorníků a v okolí Soláně. (Xell)

Reklama

Reklama