Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jsou pohádky, které se na televizních obrazovkách objevují každé vánoce a jsou pohádky, které poněkud upadly do zapomnění a málokdo si je už dnes pamatuje. Tohle je právě jedna z těch méně známých, která se sice ve vysílání Novy před lety objevila, stále však patří k těm méně známým. Její děj jistě není třeba blíže představit. Vždyť pohádkový příběh Plaváčka, uhlířova syna, jemuž sudičky přisoudí ruku královské princezny narozené ve stejný okamžik, patří mezi ty, na něž se nezapomíná. A Plaváčkova obtížná cesta za téměř nesplnitelným úkolem, za třemi zlatými vlasy děda Vševěda, který je Sluncem a nemá rád člověčinu, je stejně pohádková jako rady, které přiveze třem městům sužovaným podivnými strastmi. Existuje již několik filmových verzí pohádky Karla Jaromíra Erbena o zlatých vlasech děda Vševěda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (72)

Braddy 

všechny recenze uživatele

Pohádka nezapře dobu svého vzniku, tedy počátek 60.let. Stojí za vidění hlavně kvůli zajímavě stylizovaným kulisám, kompozici a hře s barvami a světlem. Pro děti asi až tak zajímavá nebude (pro současné už vůbec), ale filmoví nadšenci ji jistě ocení. Samozřejmě nelze opomenou i výborné výkony zůčastněných herců, hlavně Radovana Lukavského. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Z dětství jsem si pamatoval, že se mi pár scén z této pohádky vrylo do paměti, a tak jsem se rozhodl po x letech si tuto pohádku připomenout. A bohužel musím konstatovat, že je to naprosto příšerná pohádka. Velice nepříjemné lokace, hudba, naprosto nezajímavý příběh, nemám vůbec co pochválit. Tohle se nepovedlo. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak toto je přesně ten druh pohádky kterou jsem v mládí vůbec nemusel a vždy jsem ji navíc se všemi čerty úplně zbytečně zatracoval. Nevím přesně proč tomu tak bylo, možná to ale bylo jen těmi pro mě tenkrát podivnými maskami a kostýmami či stylizovanými ateliérovými stavbami..? Fakt nevím.. Ale dnes z odstupem času je tomu přesně naopak, a k této oblíbené zfilmované Erbenově klasice se stále rád vracím. I když jak je poznamenáno v záhlaví, stále méně a zřídka kdy. Pohádka je to pěkná, avšak vtom nepřeberném množstvím kvalitnějších či divácky úspěšnějších, tak trochu už ztrácí na svém lesku, a pomalu už upadá a zapadá do nezávyhodněného zapomnění. Je to sice počin od méně známého režiséra (převážně dětských snímků), jehož asi nejvýznamnějším filmovým počinem byl film Malý Bobeš a jeho pokračování, ale i tak já si ji stále pamatuji a stále ji nosím ve svém srdci, a s ní i všecky ty oblíbené postavy jak knižní tak i ty filmové, ať už to byl třeba děd Vševěd (Zdeněk Štěpánek), Plaváček (Alfréd Strejček), převozník (Otomara Krejča), nebo slepý stařec (František Smolík). Výborný byl taktéž téměř lidový výkon v podobě odvyprávěného textu (komentáře) od Václava Vosky. ()

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Umění pro umění, obávám se. Je mi jasné, že pojetí odpovídá době, v níž to bylo natočené, a stylu, který zrovna byl zajímavý, ale proboha, proč to musely zrovna odskákat děti?! Vždyť je to pro ně naprosto nekoukatelné! Jestliže pohádky Zdeňka Trošky představují pro někoho vrchol kýče a polopatyčnosti, pak přímým protiúderem je právě tahle verze Tří vlasů děda vševěda. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Jen málo filmů se může pyšnit tím, že fungují stejně dobře jako v době vzniku, zvláště pokud se podíváme o více než 50 let nazpět jako u této pohádky. Ta je natočena celá ve studiu, a tak režisér ke skvělým kulisám a kostýmům přidal malebné kresby, práci se světlem a stínem a mnoho krásných barev. Je to audio-vizuálně neuvěřitelně podmanivé a z každé scenérie tryská inspirace. Je vidět, že si autoři dali skutečně záležet, aby malby splývaly co nejlépe s kulisami. Tato pohádka patří dějem a zpracováním k těm nejtemnějším (Erben) a není v ní ani špetka humoru. Nechápu to nízké hodnocení... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se na hradě Pernštejn. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama