Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Tragickým hrdinou příběhu je mladý biolog dr. Petr Gabriel, čestný, pracovitý a slušný vědec, který obětoval veškerý svůj čas výzkumu léku proti infekční žloutence. Cestou na svou chatu se seznámí s pohlednou stopařkou Olgou, ale společně strávený večer zcela nečekaně končí tragicky. Když se totiž podnapilý Petr vrací na chatu poté, co svou novou milenku vezl do Kladna, srazí autem malého chlapce. Odváží ho do nemocnice, ale když zjistí, že chlapec cestou zemřel, zpanikaří a s vidinou ztráty práce, kariéry i dosavadního života ukryje tělo v malé jeskyni. Vzápětí vše ještě zhorší, když se pokusí svalit vinu na dvojici nevinných mladíků, kteří se v době tragické nehody vloupali do jeho chaty. Zpočátku vypadá jeho verze událostí nejen pravděpodobná, ale také podložená řadou důkazů i svědectví. Nejen Olga však záhy pochopí, že chlapce zabil on, i když neúmyslně. Také vyšetřovatel major Válek z pražské kriminálky má pochybnosti a dr. Petr Gabriel začíná chybovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (72)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama a kriminálka v jednom zdařilém balení, Jan Kanyza zvládnul hlavní postavu skvěle, příjemně mě překvapil.. Jedním dechem dodávám, že o příjemné pokoukání se nejedná, spíš je to takové mrazení v zádech.. Příběh pracovitého a v podstatě asi i férového doktora je v každém případě k zamyšlení a diváka v klidu nenechá, dostal se na životní křižovatku, prostě den blbec a vykročil špatným směrem, lépe řečeno mrknutím oka sjel po šikmé ploše.. Moc ráda jsem viděla Julii Jurištovou, slušelo jí to a Radovana Lukavského, ten mě potěší vždy.. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ono není tak těžké si domyslet jak to asi celý dopadne , přesto ten film má v sobě určitou dávku nápětí až do konce. Nejspíš to bude tím, jak říká kolega sud, že spíš než kriminálka, hraje film na psychologickou strunu hlavní představitele, kterého velmi dobře ztvárnil Jan Kanyza. Pan Lukavský hrál sice menší roli, ale taky se mě velmi líbil. S tou písničkou to mám stejný jako kolega dobytek a s filmem vlastně taky. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Přemýšlel jsem nad 4 hvězdami, protože mi začátek přišel zbytečně zdlouhavý... Ale tam není v podstatě zbytečná scéna. Celá ta psychologická hra, jak jedno sobectví může zabít dva lidi, je rozehraná i dohraná naprosto skvěle. A Lukavský zde stylem vyšetřování působí jako český Columbo. --- Mimochodem, když je od začátku znám vrah, tak to není detektivka, ale kriminálka. To jsou dva různé podžánry. A tohle je navíc psychologická krimi. To jen takový dodatek, když čtu komentář Tosima. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tyhle starý český kriminálky maj v sobě nějaký kouzlo. O žádný světoborný dílo se teda nejedná, ale já mam ten film prostě rád. Kanyza je ve svý roli docela přesvědčivej a úplně jsem mu držel palce, aby se z toho vykroutil, i když stejně je asi každýmu celou dobu jasný, jak to dopadne. Jinak mi v paměti hlavně utkvěla ta příšerná písnička, co Kanyza poslouchal, když si to tak drtil ve svym Žígu, a dále Julie Jurištová se šílenejma brýlema. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý psychologický kriminální film, v němž nešťastnou náhodou vedoucí výzkumného oddělení P. Gabriel srazí autem desetiletého chlapce. Pachatel, jehož ztvárnil J. Kanyza, nedokáže unést vlastní vinu, ukryje tedy nebohou oběť v lese, pokouší se zahladit stopy a své provinění se snaží hodit na dvojici trampů, které přistihl, když se mu vloupali do chaty. Nepříjemnou komplikaci pro Gabriela představuje stopařka Olga (J. Jurištová), která inkriminovanou noc strávila s Kanyzou a postřehla nepatrný detail, díky němuž pochopila, že pachatelem je právě její milenec. Snímek je vyprávěn způsobem, kdy je pachatel ponechám svým výčitkám a zoufalství a práce kriminalistů je skryta v pozadí, navenek vychází pouze výsledky pátrání, jež jsou konfrontovány s pachatelem. Rameno spravedlnosti zde představuje pouze major Válek v podání R. Lukavského, jenž svým navenek milým jednáním s Gabrielem uměle potlačuje podezření a snižuje tak jeho neklid, ovšem pouze do té doby, než ho psychologicky dotlačí k tomu, aby se sám usvědčil. Právě díky upozaděné práci kriminalistů, má tak film silný psychologický charakter a ukazuje vnitřní myšlenkové pochody pachatele. Ve vedlejších rolích se objevili V. Zavřel a T. Juřička v rolích trampů, S. Bartošová jako Gabrielova bývalá žena. Snímek s patřičným napětím podle scénáře všestranného P. Schulhoffa natočil O. Fuka a zabývá se psychologií pachatele trestného činu, který se marně snaží zmást kriminalisty, s ohledem na obsazení mého oblíbeného J. Kanyzy a zajímavý a poutavý příběh hodnotí nadprůměrně. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Autor scenára Petr Schulhoff chcel film aj režírovať, ale kvôli veľkým bolestiam a postupujúcou rakovinou, ktorou trpel to nebolo možné. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama