Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dávná pověst o muži s píšťalou nemá začátku ani konce. Krysař po staletí putuje od města k městu a jeho tvář má nesčetně podob. V tajemných ulicích starobylé Prahy ožil jeho příběh jen na jediný den a možná jen proto, aby se stal filmem. Objevil se na přelomu jednoho roku jako přízrak a stejně tak i zmizel. Hned při prvních krocích městem spatřil Agnes, Kristiána a budoucí svědky jejich manželského slibu, jak v otevřeném červeném kabrioletu objíždí kostely a prosí o svatební obřad. Dívka s věnečkem ve vlasech, nosí pod srdcem nový život. Ale všude jsou odmítáni. Muž s fujarou a v dlouhém plášti, nadaný podivuhodnou schopností přinést lidem očistu, až dosud lásku nepoznal. Pro něj i pro Agnes je jejich setkání jako blesk z čistého nebe. Marně Kristián volá jméno své milé, marně jim ďábel nastražuje léčky. V té zběsilé silvestrovské noci se zrodilo pouto, které je ale třeba vykoupit. Každý tu něco ztrácí, každý se musí něčeho vzdát

Krysař, který nalezl inspiraci ve stejnojmenné předloze Viktora Dyka i v muzikálu Daniela Landy, je osobitou a originální filmařskou reflexí staré legendy. Na otázku, proč byl film točen vlastně "v přímém přenosu", v průběhu 24 hodin, F. A. Brabec - spoluscenárista, kameraman a režisér v jedné osobě - odpověděl. "Snažil jsem se najít klíč na zpracování Krysaře tak, aby zůstal silný emotivní příběh o lásce a zároveň abychom nevytvořili 'jen' klasickou 'dobovku'. Extrémní podmínky natáčení, kde musí všichni ze sebe dostat opravdu všechno, pomohly umocnit emotivní proniknutí pod kůži všech hrdinů. Faleš nebyla možná, nebyl na ní čas. Zahráli jsme si s přirozeným vyčerpáním, se zimou i s povinností něco dokončit.Věřím, že jsme v hraných scénách dosáhli větší autentičnosti a expresivnosti,.a že divák bude vtažen do děje se stejným nasazením jako celý filmový štáb." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (191)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že film je natočen záměrně za jediným cílem, a to tím dostat se do Guinessovy knihy rekordů, což se mu nakonec podaří. Jen na tom všem nechápu to, proč to ještě cpou do kin, protože na tohle jít do kina, tak mi je toho kilča líto. Rozhodně to nezaujme každýho, a rozhodně se to nebude líbit každýmu, spíš to ocení fakt jen člověk, který se o tento typ filmů zajímá a těch zrovna příliš není. Netvrdím, že by to bylo fakt strašný, až na odpad ohodnotitelný, fascinuje mě, že tvůrci dokázali něco takového za jeden den vůbec natočit, a docela mě udivuje to, že do filmu dokázali vpravit jistou atmosféru, která se táhne celým filmem. Ale kvalita se na tom filmu opravdu hodnotit nedá, za kvalitou to ani mířený nebylo, a tak oceňuju hlavně to, že to natočili, a že se do toho vůbec pustili. Mezi "obyčejnými" českými filmy tohle bude dozajista unikát na který si plno lidí vzpomene, když bude proč, jinak nevidím důvod se k tomu znova vracet. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem moc, ale tolik škobrtání jednoho až zaskočí. Vytvořit během jednoho dne amatéřinu s nulovým příběhem a dokola omílanou Landovou hudbou a hrdě a velkolepě ji pojmenovat Krysař, to už chce odvahu. Nebo chorý mozek. Je mi líto těch tisíců studentů, kteří byli na reklamou mohutně podporovaný Brabcův ústřel nahnáni. Povinná literatura je zkrátka někdy mrcha. ()

Reklama

goniss 

všechny recenze uživatele

pfrmhhh....co? co to sakra mělo být? tak jednak to nic s Krysařem Dyka nemělo společného, a jednak co to mělo být? úžasný čtivý příběh Dyka jako inspirace? ani náhodou, to byla naprostá hovadina,pouze použili postavy z Dykova příběhu a to je tak vše.. Krysař rozhodně nezabíjel lidi, o čemž se ve filmu zmiňuje, rozhodně to není dvoumetrový kulturista s rukavicema bez prstů, a prostě všechno je to ůplně naruby.. příběh z 18.století nebo odkdy, který se odehrává ve městě na začátku 21.století, hudba mimo, jezdí si v autech po ulicích kde jsou zančky, a pak najednou scéna v klášteru a středověkká atmosféra a divadelní představení? Zmatená kamera ke všemu, zvláštní a neobvyklý styl natáčení, kostýmy taky nic moc.. Jediná hvězda je za výkon Richarda Krajča coby Kristiána, který svou roli bravůrně zahrál.. to klobouk dolů, ale nadruhou stranu, zas to tak těžké v tomhle otřesném filmu být nemohlo.. ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu jsem na chuť nějak nepřišla, sice chválim nápad natočit Krysaře za 24 hodin, ale podle mě to bylo spíše na škodu než k užitku... Jak o tom přemýšlím, marně se snažim vymyslet, co by mě vůbec zaujalo: celkové téma příběhu se mi příliš nelíbilo, chaotická kamera, které občas herci "utečou" ze záběru (což bylo asi cílem, ale mě spíše rušila) a v neposlední řadě skupina "šašků", která se neustále někde zjevovala, mně příšla spíše směšná a dost dobře jsem nepochopila jejich účel... ()

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Tento film je každopádně originální, doba po kterou se točil se na něm dosti zle podepsala a kdyby si s natáčením dali trochu víc práce a natáčeli ho proto, aby stvořili dobrý film a ne proto, aby se dostali do nějaké knihy rekordů mohl z toho být film mnohem lepší. Někdo možná nazve film nudným, ale podle mě má dobrou atmosféru a doplnění hudbou Dana Landy této atmosféře jenom napomáhá. Bohužel musím přiznat, že tento film nepatří k těm na které se budete dívat opakovaně, jednou maximálně dvakrát a myslím si že více ne. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • Film je natočen podle knížky Viktora Dyka. (HappySmile)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe v časti Staré Mesto. (dyfur)
  • Pro Richarda Krajča to byl první Silvestr strávený v Praze. (HappySmile)

Reklama

Reklama