Reklama

Reklama

Oheň a led

Akční / Sportovní / Muzikál
Západní Německo, 1987, 83 min

Obsahy(1)

John je lyžař začátečník, který se jednoho dne na sjezdovce za mírně dramatických okolností seznámí s půvabnou dívkou Suzi, do které se ihned zamiluje. Po nějakém čase, kdy už je jeho lyžařské umění takřka na profesionální úrovni, se s ní znovu náhodně setkává v New Yorku, Suzi mu však zmizí, ale ještě před tím mu poskytne indicie, kde ji najde. Dobrodružné pátrání může začít. (Dinek)

(více)

Recenze (6)

JFL 

všechny recenze uživatele

"Oheň a led" představuje pozoruhodný experiment, který ne zcela funguje, ale to nic neubírá na jeho ambicióznosti. Pro Willyho Bognera to byl do značné míry překlenovací film. Na jedné straně v něm ještě zůstává mnoho z nespoutané hravosti jeho předchozích dvou zhůvěřile prdlých celovečerních projektů, obzvláště z jejich zcela anarchistického přístupu k tradičním normám vyprávění a mainstreamové filmové logice. Ale současně zde poprvé plně vykrystalizovala Bognerova ambice dávat ve filmech co nejmenší prostor klasickému vyprávění, s jeho výstavbou přes kauzálně provázané peripetie směřující od bodu A do bodu B. To v očích nadšeného režiséra, kameramana a svéhlavého scenáristy totiž jen bere prostor pro opravdové ryze fyzické atrakce prvoplánově vzbuzující úžas. Bogner tudíž logicky přišel s konceptem lyžařského muzikálu, který by po vzoru tradiční hollywoodské podoby výchozího žánru disponoval pouze vachrlatým příběhem, jenž by zavdával příležitost k extravagantním tanečním/sportovním choreografiím. Výsledkem je náležitě nesmyslná fraška o lyžaři, který je zakoukaný do lyžařky, a zatímco cestuje napříč USA z New Yorku do Aspenu po jejích stopách, tak neustále myslí na ni a na lyžování. Rámování jednotlivých sportovních pasáží jako hrdinových představ umožňuje vymýšlet zcela fantasmagorické sekvence, které jednak usilují o maximální estetizaci různých zimních sportů, potažmo i jejich letních variant, ale navíc také umožňují jejich adrenalinové aplikce mimo tradiční prostory pro ně určené. Pro Bognera to také byl první projekt s neskrývaně zapracovaným product placementem i jiných značek než té vlastní a také počátek vyloženě cíleného vyhledávání expertů na nové outdoorové či extrémní sporty a zaznamenávání jejich divočin pro široké publikum. Film tak drží prvenství coby první celovečerák zachycující snowboarding, ale i některé další, tou dobou ještě vůbec nepraktikované disciplíny či pokusy o ně, jako kombinaci snowboardu a windsurfingu. Svou záměrnou nekonzistentností také film nabízí ohromně pestrou škálu atrakcí od ryze videoklipových sekvencí synchronizovaných salt lyžařů v různě barevných kombinézách, přes typicky bognerovské sekvence lyžování v bobové dráze či slapstickové taškařice, až po dech beroucí honičku na lyžích ulicemi horského městečka, točenou samotným Bognerem takřka v jednom záběru na lyžích. Sám o sobě zůstává "Oheň a led" v mnoha ohledech fascinujícím bláznivým experimentem s žánry a možnostmi filmového vyprávění v rámci kinematografie atrakcí. Nicméně v rámci Bognerovy zasněžené mozkovny a jejího kinematografického otisku se jedná jen o první krůček k dokonalé formě celkového konceptu outdoorového muzikálu, které dosáhl v pozdějším projektu "White Magic". ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to nejde nikde sehnat, ale kdysi jsem to na vhs viděl. Oheň s ledem a dynamitem je ještě lepší, ale i tady se pozná Bognerova škola. Lyžařský scény každopádně podařený a občas proložený i tím správným crazy humorem. Hodnotím tentokrát spíš z nostalgie. Kdybych věděl, kde to sehnat, tak na to s chutí mrknu znovu.60% ()

cunesk8 

všechny recenze uživatele

Snad první film, ve kterém jsem jako děcko viděl snowboard a lyže jsem chtěl hned zahodit. Příběh je o ničem, ale jsou zde dost dobré záběry z lyžovaní, snowboardingu, windsurfingu a dalších vesměs zimních sportů doplněných šílenou hudbou koncem 80. let. 50% ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

Pridana hodnota tohodle filmu byla sveho casu samozrejme obrovska a i ted filmy Will Bognera bavi. Ale nema to ten drajv, vtip a odlehcenost treba takoveho Blizzard of Aaahs (tam se nachazi dokonalost kdy Glen Plake lyzuje v Chamonix s hudebnim doprovodem Frankie Goes to Hollywood). Takova nostalgicka jednohubka, nesmazim tak casto jako ostatni ski filmy. Ale Bogner mam rada i jako znacku, nektere kolekce jsou samozrejme pretentious jako prase, tuhle mi bracha rikal ze v tech jejich ski soupravach vypadam jako panicka, ale me to nevadi, i kdyz mam radeji Peak Performance, Mammut nebo Lasse Kjus tak i Bogner mam nekolikrat ve sve sbirce a ta nova Fire and Ice kolekce s horama na bunde nevypada spatne. Tak treba se Jezisek letos preda! ()

Laure 

všechny recenze uživatele

Podle mého soudu asi nejlepší lyžařský film. S velmi pěknou hudbou a vynikajícími lýžařskými scénami. Příběh není něják propracovaný, ale u tohoto druhu filmu bych to ani neočekával. Film je primárně určen pro milovníky lyžování a pravděpodobně nikoho jiného nenadchne. ()

Reklama

Reklama