Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přizpůsobivý nosič reklam Ťopka přespává v odstaveném vagónu, který je ovšem jednoho dne připojen k vlaku, jímž odjíždí na inspekční cestu generální inspektor drah Jiří Kokrhel. A tak se Ťopka bez vlastního přičinění stává černým pasažérem, a když je objeven a pronásledován, způsobí neplánovanou zastávku na malém, bezvýznamném nádražíčku v Mokré nad Soupravou. Místní přednosta stanice Anatol Jelen si však právě odskočil na zkoušku pěveckého sboru, čehož využije Ťopka. Oblékne se do jeho uniformy a začne se před přísným pohledem inspektora vydávat za přednostu. Jeho svérázné improvizace inspektora vyvádějí z míry, ale naštěstí je tu přednostova půvabná manželka Julie, která Ťopku kryje, aby pomohla nepřítomnému manželovi. Kvůli jeho chování se ale dostává do velmi obtížných situací. Kokrhel se do ženy zakouká a oslněn jejím půvabem přehlíží nejen Ťopkovu absolutní neschopnost a divoké improvizace, ale dokonce se rozhodne vyhovět přednostově žádosti o přeložení blíž ku Praze. Jenže v nejméně vhodnou chvíli se objeví skutečný přednosta stanice... (TV Nova)

(více)

Recenze (325)

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Mám rád skoro všechny filmy V. Buriana, ale tenhle je jeden z těch úplně nejlepších. Terminus technicus GENERÁLNÍ KOKRHEL používám pravidelně i v běžném životě. I když jsem Přednostu stanice viděl snad stokrát, vždy se u něho nasměju. Výborná komedie a skvělé výkony nejen pana Buriana, ale i všech ostatních zúčastněných. 90% ()

fleker 

všechny recenze uživatele

jo to byly tenkrát časy, to se vám k člověku chovali jinak, řek bych, skoro jako k člověku..já mám tolik zajímavejch příběhů z železnic, že nevím kam dřív šáhnout, tak to vezmem vod tý poslední...hned jak sem nastoupil do toho novýho vlaku, sednul jsem si k takový roztomilý skupince cestujících, vopravdu jako fajn lidi, vypadali příjemně, pak přišlo ňáký kuře v uniformě s placatou čepicí a hned mě začalo vyhazovat ze sedačky: "tady nemůžete sedět!" .."proč ne?", zkontroloval jsem periferně tváře v okolí a uvědomil si svůj omyl, naštěstí mám vcelku vyvinutý reakce, protože sme na základce často hrávali vybíjenou papučí "podívejte se na mě pořádně člověče, copak nepoznáte, že sem retardovanej?"...chtěl mi ještě něco říct, ale musel jít mávat plácačkou,,,mezitím si pár cestujících začalo vyměňovat jazykové znalosti..jedna paní začala kamsi do zdi vyprávět, že se dcera učí japonsky, druhá, naprosto jiná cestující začala vydávat skřeky ve stylu "konyčyva", první cestující se na ni nechápavě podívala: "prosím?" .."říkám konyčyva, to je japonsky dobrý den, já se taky učím japonsky" , já chtěl taky zabodovat,i když umím hovno, a tak říkám: "kwai tai"... a paní hned dedukuje:"to je japonsky:těší mě?", "ne.."povídám: "... to je vietnamsky: leštit tágo"...mezitím přicupitalo na druhý kolo kuře průvodčí a chtělo opět vidět moji jízdenku,,,vytáhnul jsem ten zmačkanej žmolek z kapsy a předal k revizi "noale vy ste měl vystoupit už před dvěma stanicema" ,povídá "nojo, ale tam vlak nezastavil" - "A ZMÁČKL JSTE SIGNANILAČNÍ TLAČÍTKO" ,povídá už celkem nasraně , "NO JÁ MAČKAL JAKO BLÁZEN, ALE VODEVŘELY SE AKORÁT DVEŘE VOD HAJZLU" ..chvíli tak na mě koukal, přemejšlel co se mnou a pak povídá "noale takhle by to nešlo, ty dvě stanice mi prostě musíte doplatit" ,,no moch sem se sním hádat, ale jelikož už sme vjížděli na nádraží, tak mu povídám: "hele víš tyco, pokud to zachrání český dráhy před bankrotem, a vlaky začnou jezdit včas, tak já ti tu pětikačku milerád zaplatím".. ale to už ze zpoza stěny ozvalo, že jsme na konečné a že máme opustit vlak...jeden z postižených ještě zkoušel na reproduktor reagovat slovy " a co nám uděláš když ne? he?" ...a protože zrovna přišel ten drzej průvodčí, tak mu tak jako otcovsky povídám "za trest tu budeš dělat až dokonce života průvodčího", to se mu zřejmě líbilo, protože se pokusil o škleb pomlčka úsměv--- "no vážně, jak myslíš že český dráhy nabíraj lidi..." ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

No, asi půjdu proti proudu, ale mně se mnohem zdaleka nejvíc líbila scéna v restauraci. Stěžejní pasáž na nádraží mi přišla zbytečně protahovaná a ne moc vtipná. Přitom Marvan zahrál výborně a Zita Kabátová taktéž. K mým nejoblíbenějším veselohrám ovšem Přednosta stanice patřit nebude. Snad jen ta písnička je nezapomenutelná. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy se mi nestalo, že bych filmu plně odpustil celou třetinu stopáže, která se dle mého soudu výrazně nepovedla (zasmál jsem se dvakrát). Poprvé to ale přijít muselo. Zbylou hodinu si totiž Burian s Marvanem uloupili natolik, že jsem se prostě nemohl nesmát. Film se mimochodem hodí doporučit všem věkovým generacím, protože dialog "přednosty" o lístcích a zavazadlech je jako vystřižen z dnešní doby. I přes plné hodnocení řadím film na prozatímní druhé místo mezi burianovkami, Katakomby měly úroveň zábavnosti vyrovnanější. Rád bych zde něco jako obvykle ocitoval, ale co se dá dělat, když tu verbální stránku překonala scéna s telegrafem... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Celá komédia založená na jednej zámene postavy plus pár nesúvisiacich trápnych reštauračných fórikov. Burianove neustále gúľanie očami vtipné tiež nie je, ale niekoľko humorných scén sa objavilo. Hlášky sa mi kultové určite nezdajú. Všetci nakoniec zoberú podvod podľa očakávania športovo, takže happy-endu nič nestojí v ceste. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (27)

  • Když se černý pasažér Ťopka (Vlasta Burian) schovává před generálním inspektorem Kokrhelem (Jaroslav Marvan), je v kanceláři přednosty stanice na zdi na kalendáři dvanáctého. Po převlečení do uniformy se oba v této kanceláři setkávají a na kalendáři je jedenáctého. O pár obrazů později a poté po zbytek filmu, který se odehrává ve stejný den, je na kalendáři již správně dvanáctého. (bomber7)
  • Vo filme zaznejú dve piesne "Přednosta stanice" v podaní hlavnej postavy Vlasty Buriana, ktorý stvárnil čierneho pasažiera Ťopku, ktorá vyšla aj na platni v roku 1981 s názvom "Perličky stříbrného plátna" a "Pod okny na housle starý tulák hrál", ktorá zaznie v podaní mužského zboru pod vedením Antonína Zacpala (Anatol Jelen). (Raccoon.city)
  • V roku 2014 si unikátny pohľad do zákulisia filmu Prednosta stanice prichystala Obrazáreň Špejchar v Želči u Tábora. Desiatky fotografií neznámeho, nedohľadného autora zapisujú vznik diela niekedy akoby zblízka, inokedy sa ponúka zdanie, že protagonisti ani netušili, že ich odniekiaľ zvečnil objektív fotoaparátu. Rodina známeho českého herca bola nútená nedávnu sériu 70 fotografií, ktoré opatrovali tri generácie, predať. Z toho 50 unikátnych snímok približujúcich naživo atmosféru natáčania nestarnúceho filmu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama