Reklama

Reklama

Po komplikovaném a neúspěšném obchodu s heroinem přijde drobný drogový dealer Frank o peníze i o zboží a ocitne se v obrovském dluhu u balkánského narkobarona Mila. Frank se tváří v tvář Milově rostoucí frustraci pokouší splatit peníze, ale čas plyne a tlak narůstá. Dealer, dánský kriminální thriller z roku 1996 a debut Nicolase Windinga Refna, je adrenalinová jízda po kodaňském drogovém podsvětí. Zároveň se jedná o herecký debut známého dánského herce Madse Mikkelsena. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (274)

movieband 

všechny recenze uživatele

"Často si říkám, že bych nejradši dělal něco jinýho. Zapomněl a dostal se z toho." Tvrdý, ponurý a působivý. Takový je Refnův první filmový debut, který spatřil světlo světa v rok mého narození. Pusher je ponurým příběhem o troskách lidských existencí, skoro až spodinou společnosti. Refn natočil silně realistické dílo, ve světě drog a lidské bezmoci, kde se na diváka během filmu valí nekompromisní a ponurá atmosféra. Možná až časem se na film znovu podívám. Je dost ponurý, plný bezmoci a místy, bohužel, mi přijde tempo filmu trochu utahané. Nevím, jak dlouho budu sbírat odvahu, podívat se na zbytek trilogie. 77% ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Najdu si dva narkomany na Václaváku a budu je točit týden v kuse. Na to bych se nedíval ani za nic. Samozřejmě dánské superhvězdy Bodnia a Mikkelsen dodají potřebnou dávku autentičnosti a hereckého umu, ale výsledek je pro mě stejný - nuda, nuda, hnus a zbytečný film. Nepochopil jsem význam a přínos celého počinu a nevím, zda vůbec najdu sílu dát šanci dalším dílům. Dánsko mě poprvé zklamalo, nemyslel jsem si, že by k něčemu takovému mohlo vůbec někdy dojít. ()

Reklama

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Prolog k dánské kmotrovské sérii o pouličním drogovém dealerovi s IQ teplákovky Adidas, kde ale ve vedlejší roli ještě retardovanějšího parťáka exceluje nám dnes dobře známý Mads Mikkelson. Vzhledem k Refnovu pozdějšímu samoúčelnýmu neonovýmu fetiši, překvapivě vypravěčsky vyspělý debut, kde důraz není kladen na formální stránku (jak by taky mohl, když je to low budge, že jo), nýbrž na děj. Špinavě zrnitý filtr kamery, který až dokumentaristicky zachycuje počínání postav, je pravým opakem sebeonanie současnýho Refna. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nikdy ma nijak výnimočne nebavili snímky o drogách, nikdy som nebol na snímky, ktoré si berú na paškál túto sféru. Popravde, z úplnej nudy (nakoľko momentálne nie je čo sledovať), a faktu, že hlavnou postavou je Kim Bodnia, pričom samotný snímok pochádza z dánska, vyznačujúc sa akousi typicky severskou atmosférou, som urobil výnimku. Neľutujem. Snímok až na malé detaily pôsobí naozaj vierohodne a realisticky, no vzhľadom nato, že sa nejedná o moju šálku kávy, nijak mimoriadne som sa "nebavil". V podstate by sa dalo povedať, že som z pohľadu diváka akurát splnil svoju povinnosť a vzhliadol snímok, ktorý je vo všeobecnosti považovaný za jeden z najlepších s danou tématikou. Chuť na sledovanie dvojky, trojky už zrejme ale nenájdem. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Tímhle mě Refn naprosto rozsekal a zničil. Od první minuty až do konce se nepřestává tlačit na pilu, Kimovi se posere úplně všechno a postupně přestává jít o fet, přestává jít o love, ale jde spíše o to, jestli je lepší nechat si svoje tělo v garáži rozporcovat srbskou mafií a nebo raději sám skočit do řeky se šutrem u nohy. Je to kurevsky napínavé, rychlé a natočené s nezaměnitelným stylem. Vysmaženej Mikkelsen a Jugoslávec Milo to mají těžce pod kontrolou. Usoplenec Guy Ritchie může akorát čumět. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (14)

  • V restauraci, kde se setkávají Milo (Zlatko Buric) a Frank (Kim Bodnia), je fotka obklopena svičkama. Na fotce je Željko Ražnatović známý též pod přezdívkou Arkan, velitel polovojenské Srbské dobrovolnické gardy, srbský politik a jedna z nejvlivnějších postav srbského podsvětí. (Valmy23)
  • Scény byly natáčeny chronologicky, tak jak jsou uvedeny ve filmu. (Witta)

Související novinky

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

14.01.2023

Už tuto středu odstartuje přehlídka toho nejaktuálnějšího z kinematografie severu: SCANDI 2023. Odehraje se mezi 18. a 25. lednem, představí snímky ze všech zemí Skandinávie a v programu ji bude mít… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno