Reklama

Reklama

Po komplikovaném a neúspěšném obchodu s heroinem přijde drobný drogový dealer Frank o peníze i o zboží a ocitne se v obrovském dluhu u balkánského narkobarona Mila. Frank se tváří v tvář Milově rostoucí frustraci pokouší splatit peníze, ale čas plyne a tlak narůstá. Dealer, dánský kriminální thriller z roku 1996 a debut Nicolase Windinga Refna, je adrenalinová jízda po kodaňském drogovém podsvětí. Zároveň se jedná o herecký debut známého dánského herce Madse Mikkelsena. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (274)

Happens 

všechny recenze uživatele

První půlhodinu jsem bojoval s nudou a svou trpělivostí, nicméně trhané záběry s celkovým dojmem studentského filmu nakonec zabředl do zajímavé zápletky, která samozřejmě v průběhu filmu graduje. Nejvíc mě zaujal vztah dealera s jeho přítelkyní (?), která se mu hnusí tak, že se jí nemůže dotknout, ale zároveň bez ní také nemůže být. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Věděl jsem přesně, že se mu to posere a že Radovan nakonec bude muset dělat to co obvykle dělá :) ale stejně mě ten film vtáhnul. Hodně tomu pomáhá civilní kamera a výborní, nesmírně přirození, herci. Hrozně se mi líbila scéna jak Radovan jel s Frankem vyzvednout prachy od toho feťáka a jen tak nezávazně dobrácky kecali v autě. Fanouškům gangsterek doporučuju, i když tohle není gansterka, ale už téměř reálná sonda. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tieto gangsterské machrovania režisérov, ktorí tak miera na prvú signálnu mladýchh divákov mi tak trochu lezú na nervy. Mám samozrejme na mysli aj Ritchieho diela, ktoré Díler pripomína. Dej sa odohráva v prostredí lúzy, s ktorou by som nikdy nechcel mať nič spoločné a na ktorej nič cool nevidím. Film prekvapí ale svojim vyznením, páčilo sa mi, kde s postavami a najmä s Frankom Refn zašiel a dáva to výborný zmysel. Tu sú však všetci nesympatickí a žiadnej postave som nič dobré neprial. Mikkelsena chvíľu nespoznáte, ale jeho chrup je nezameniteľný. ()

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Špinavá a surová drogová "mini"gansterka, ktorého največšia výhoda je autentické-nizkorozpočtové spracovanie, ktoré posobí veľmi realným až neprijemným sposobom a zapletková sebareflexia (z dola ešte na večšie dno). Každy hraje tak jak má, kamera je roztrasená, Mads je holohlavé hovado a Refn tu je až neuveritelne geniálny (či po scenaristickej tak po režiserskej stránke), proste až moc povedený debut. Jedným okom mi dialógy pripominali štyl filmu Pulp fiction, ktoré sú večšinou moc vulgarne (výhoda), alebo až moc pohodové. Proste z takým rozpočtom mi neide do hlavy jak za može natočiť taký film. Refn sa u mna stal týmto počinom europská jednotka. Možno ne uplne presných a zaslužených 5*, ale za toto sa menej dať nedalo.. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Už (a především) tenkrát napoprvé se do toho Nicolas zaRefnul fest. Pokud bych si měl po básnicku popustit uzdičku, tak v ,,obsahu" znázorněný děj zkrášlují momenty zločinecké nevinnosti prokládané absurdní krutostí, rozklad osobnosti krys, zahnaných do kouta a trhajících tělíčka souputnic, idealizovaný pohled na společnost, poskytnutý skrz faktickou neschopnost smysluplně konat v případě dánské policie... Kouzelné srovnání rozsahu hereckého umění Bodnii přináší pohled na Franka pár dní poté, co si jeden z nostalgie zopakoval Most a jeho Rohdeho. Potěší i pohled na rozjíždějícího se Madse v jeho prvním dlouháčku a v době, kdy si ještě mohl dovolit hrát vyfetlé skynhýdky. Suma sumárum - povinná výbava každého cinemafílka. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (14)

  • V restauraci, kde se setkávají Milo (Zlatko Buric) a Frank (Kim Bodnia), je fotka obklopena svičkama. Na fotce je Željko Ražnatović známý též pod přezdívkou Arkan, velitel polovojenské Srbské dobrovolnické gardy, srbský politik a jedna z nejvlivnějších postav srbského podsvětí. (Valmy23)

Související novinky

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

14.01.2023

Už tuto středu odstartuje přehlídka toho nejaktuálnějšího z kinematografie severu: SCANDI 2023. Odehraje se mezi 18. a 25. lednem, představí snímky ze všech zemí Skandinávie a v programu ji bude mít… (více)

Reklama

Reklama