Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný představitel italského inzitního umění Antonio Ligabue (1899-1965) je ústřední postavou filmu, jenž vzdává hold zvláštní osobnosti a pozoruhodnému dílu tohoto malíře - naivisty z ústí Pádu. Film působí na diváky především emotivně - nejen zobrazením tragiky jeho života, těžce poznamenaného nevyléčitelnou chorobou, ale i silou jeho obrazů. (čenda)

(více)

Recenze (6)

spable 

všechny recenze uživatele

Výtečná atmosféra. Film zachycuje vždy jen jaro a podzim. Úseky ze života nepřehlédnutelného malíře. Famózní hlavní role. Bucci má na své postavě co předvést. Malíř maluje nejprve za jídlo, jeho "naivní "umění mu přinese nakonec uznání, nakonec vyšinutý jedinec končí zapomenut v ústavě pro chorobomyslné. Film v českých kinech na začátku 80.let ()

čenda 

všechny recenze uživatele

Film působí na diváka především emotivně, nejen zobrazení tragiky umělcova života, těžce poznamenaného nevyléčitelnou chorobou, ale i silou jeho obrazů. Výborný scénář C. Zavattiniho a A. Bagnaska. Film získal na MFF v Montrealu v roce 1978 Hlavní cenu a Flavio Bucci cenu za nejlepší herecký výkon. Režie Salvatore Nocita, kamera Roberto Gerardi. ()

Reklama

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Bolestný příběh nevšedního umělce, vysmívaného a obávaného outsidera.Divoký, nepředvídatelný, posedlý svými démony maloval Antonio Ligabue fascinující obrazy a niterně pronikavé autoportréty. Film přibližuje život citlivého, instinktivního malíře, který byl naprosto imunní vůči jakémukoliv ovlivňování a napodobování. Flavio Bucci, díky svému bizarnímu zjevu s až zarážející podobou v roli Ligabue, vyráží dech svým vynikajícím hereckým výkonem. Film provází emotivní hudba Armanda Trovajoli, který použil v jedné expresivní scéně i skladbu od Pink Floyd (Sysyphos, Part4). ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Potemnělé záběry plné ponuré atmosféry a sled obrazů zachycující jeho osamělost, mají v sobě cosi zvláštního. Na film jsem byl zvědav, ale vůbec nevěděl, co od toho očekávat. Výsledek? A vida, vyprávění je krásné a zároveň smutné. Neméně pozoruhodná byla samotná postava malíře, na jedné straně žádné oslňující kouzlo osobnosti. Na druhé straně byl to člověk, který se stal někým. Stejně jako Vincent Van Gogh, i Ligabue nabízí podobný životní příběh, i když to neplatí úplně. Čím víc jsem se o něm dozvěděl, tím víc mě zaujal. Vše podtrhuje i fakt, že fantasticky maloval a dělal to sakra báječně. Každopádně mimořádný zážitek. Ale to už u filmů bývá… ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Film získal na MFF v Montrealu v roce 1978 Hlavní cenu a Flavio Bucci (ex aequo) cenu za Nejlepší herecký výkon. (čenda)

Reklama

Reklama