Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva mladí - Standa a Olinka se seznámí na sportovní olympiádě. Protože bydlí každý jinde (Olinka v Brně a Standa v Hlubúčkách), píší si každý den. Po roce této dopisové známosti napíše Olinka Standovi : "Stando, přijeď v sobotu na večeři a pokud budeš chtít, můžeš tady i spát." Do tohoto okamžiku vkládají oba velké naděje. Jenomže ještě nikdy s nikým nespali. Nastupují rady "Jak na to". Začínají se odvíjet i příběhy dalších postav: Jarda - Standův bratr ho učí jak nasadit ochranu a ukazují si spolu v lékařském atlasu. Ženy z domu kde Olinka bydlí - každá poznala ten okamžik trochu jinak. Konečně nastane kýžené setkáníVšichni rádcové a další postavy v praxi sami ukazují, zda věta z Brněnské televizní inscenace z úvodu filmu "V Brně proběhne každý večer sto padesát tisíc souloží" nadsazuje nebo ubírá. Každý z deseti hrdinů filmu dopadne jinak. Většinou hůře, než by chtěl.

Ve filmu hrají vedle již známých a oblíbených tváří i vynikající divadelní herci, kteří se sice už zabydleli na scénách Národního divadla, Hadivadla, Klicperova divadla a dalších, ale pro svůj věk budou široké veřejnosti teprve objeveni. Komedie je plná vkusného vtipu okolo sexu a erotiky. Mnoho sloganů filmu se jistě objeví a zůstane ve slovníku diváků. Životní výkon v roli Miroslava Norbachera podal Miroslav Donutil. Písně do filmu nazpívali Eva Urbanová a Richard Krajčo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (477)

Adman 

všechny recenze uživatele

Naprosto nedoceněný zvukařský počin. Čtyři a čtvrt hvězdičky ode mě má jedna z nejvtipnějších českých novodobých komedií. Už mnohokrát zazněly slova: "České Prci, prci, prcičky" a je to pravda. Toho, čeho se tu dopouštějí čeští špičkoví herci jako Miroslav Donutil, Pavel liška atd, to je opravdu pochechtáníčko! :)... a ne jen tak ledajaké. Průběžně se dostáváme a narážíme na (většinou) originální "gegy" a vtipy: "Roztrhni to, vyndej to, vodlož vobal, profoukni to...", nebo Donutilovo sólo pod vlivem alkoholu. Já si myslím, že tyto scény jsou dostačující pozvánka na shlédnutí tohoto vtipného a příjemného filmu k zasmání. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Nečekaně svižná a zábavná tragikomedie. Na poměry naší současné kinematografie nebývale brilantní záležitost, jak po herecké, scénáristické, tak i režisérské stránce. Inspirace českou novou vlnou 60. let je více než zřejmá, dokonce si dovolím tvrdit, že ten film jakoby z těch 60. let přímo vypadl (mimo jiné také zásluhou černobílého zpracování)! A herecký výkon velmi talentovaného a nadějného Jana Budaře - no comment (v dobrém smyslu slova)! 80 % ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Málokdy se mi stane, abych šel víckrát do kina na jeden film. A není to o tom, že jsem z Brna, protože s Brnem tenhle film až tak nesouvisí; ostatně některé exteriéry se točily v Hradci Králové, kde Morávek tehdy působil jako divadelní režisér. Asi je to mojí osobní slabostí pro starší české filmy, kterým se Nuda v Brně podobá, přitom je dnešní. Morávek dal příležitost "svým" divadelním hercům a je dobře, že osobnosti jako Budař, Holánová či Tomicová obohatily galerii českých filmových herců. Některé scény jsou tak absurdní, že na ně nemůžete zapomenout. Ať je to drobnost typu, kdy mezi jednohubkami leží mobil, jedna z přítomných dam ho vypne, aby konečně přestal zvonit a vrátí ho zpět mezi jednohubky. A teď můj osobní problém - byl jsem tenkrát na Nudě v Brně a druhý den jsem šel na Pupendo. A přišlo mi to tak moc barevné a hvězdné, že jsem musel jít znovu na Nudu v Brně. Tolik můj subjektivní dojem ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

Tento film mě ničím neoslovil, ničím nepobavil, ničím nenadchl. Jako naprostou zbytečnost (možná i přetvářku) považuji, že byla Nuda v Brně natočena čb. Asi proto, že jsem zvyklý na černobílé filmy od klasiků, a očekávám vysokou úroveň a hluboký zážitek. Průměrný film s prvky typického a neoriginálního vulgárního humoru, jež mě více rozesmutní, než rozesměje. Ty dvě hvězdičky jsou pro herce a kameru. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Film s pár nesmrtelnými hláškami má jakousi neopakovatelnou moravskou atmosféru. V pár příbězích vykresluje takřka běžné životy pár občanů Brna, a zobrazuje jejich chování v komických či tragických situacích. Potěšilo mě v jednom filmu potkat kapacity, díky kterým se nestydím přihlásit k našemu národu - např: Jan Budař, Miroslav Donutil, Pavel Liška.... " Promiň Jardo, jsem pitomec..." ()

Galerie (7)

Zajímavosti (10)

  • Producent Čestmír Kopecký v říjnu 2023 napsal na sociální síti: "V ČT probíhá změna a výměna kreativních producentů. Vzpomínám na schvalování filmu Nuda v Brně, kdy jsem se vedoucího producenta ptal jestli chce být v titulcích. Řekl: 'Já nevím, minulý týden jsem byl na premiéře, byl jsem v titulcích, všichni říkali, že je to blbý a moje žena řekla, že se za mě stydí. Tak nevím.' - 'Tak já Vám to pustím a rozhodnete se.' - 'Hm, no to nevím,' zamyslel se, 'když já to nepoznám.'" (NIRO)
  • Ve scéně, kdy jde opilý Miroslav Norbacher (Miroslav Donutil) tunelem, vzpomíná na scénu se žárovkou v puse a komentuje ji slovy: "Ty vole, Láďo, kdes na tom byl?" což je narážka na scenáristu a režiséra filmu Vladimíra Morávka. (Marten77)
  • Krajský přebor, kde se seznámili Olinka (Kateřina Holánová) se Standou (Jan Budař), se konal ve Vyškově. Vyškov leží v Jihomoravském kraji. Ovšem Standa bydlí u Bruntálu, který se nachází v kraji Moravskoslezském, a tudíž na jihomoravském přeboru nemá jako závodník co dělat. (hermiona)

Související novinky

Nová naděje pro český film?

Nová naděje pro český film?

15.02.2007

Česká kinematografie už tradičně trpí nedostatkem peněz. Fond pro rozvoj kinematografie se svými 80 miliony ročně nestačí pokrýt celý potenciál našeho filmového průmyslu. Zvlášť když český film stojí… (více)

Reklama

Reklama