Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (346)

Karlas 

všechny recenze uživatele

Docela pěkná pohádka z moravských luhů a hájů, které patina let přidala na kouzlu. Hezky zpracovaný příběh o putování a statečnosti by si určitě zasloužil čtyři hvězdy, bohužel zvláštní Pavel Kříž u mne začíná a také končí Štěpánem Šafránkem. Vždy se ale těším na skvělé scény, ve kterých liščí skřet svádí kamarády k nepravosti. Poutavé jsou i obrazy Moravského Slovácka, hradu Buchlova či gotického kláštera v Dolních Kounicích, jež dotváří čarovnou atmosféru. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Když dítě stůně, je to vždy čas sirupů a pohádek. Srdatný Kovář nepatří mezi ty nejlepší a často rotované, ale občas se na něj taky dostane. Křížův Mikeš díky lehce ironickému pojetí a podvědomé "básnické" ozvěně působí spíš jako Štěpán Šafránek, který se po Tylově Lesní paně vrhl na bratry Grimmovy, než jako neohrožený pohádkvý hrdina, ale vůbec to nevadí. Příběh odsýpá, nechybí láska, kouzla ani intriky, úsměvná pohodová atmosféra se občas zahalí do dětsky stravitelného strašidelna a všechno to jistí spolehlivé herecké výkony Müllera, Tokoše, Čepka a dalších. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

O něco lepší pohádka, než Nebojsa na stejný námět Boženy Němcové a od stejných scénáristů. Atmosféra je hutná a docela temná a pohádka se mi líbila víc, jak pozdější ekvivalent. Taky je zajímavý, že Ján Króner hrál hrdinu tam a zbabělce tady. Ten konec mě vždycky v dětství strašil, teď už dobrých patnáct let ne, ale předtím jsem z toho byl docela na prášky a vidět nějakýho černocha, asi bych zalezl pod postel. Jinak Pavel Kříž mi nijak nevadil. Myslím, že je to jedna z jeho nejlepších hereckých kreací a to bez ironie nebo nadsázky. ()

Anderas 

všechny recenze uživatele

Co proti tomu všichni máte, vždyť je to moc krásná pohádka. Romantická, jemně strašidelná s celkem vydařenou hudbou, skoro jak od Petra Hapky. No ale už jsem ji pěkných pár let neviděl, měl bych trochu oživit zaprášené vzpomínky. Takhle si jen pamatuju, že zakletá princezna se mi moc moc líbila (jako zakletá pochopitelně, nikoliv ve své normální podobě). ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pohádka s temným příběhem. I ten hudební doprovod ho pěkně vystihnul. Nejdříve jsem považovala obsazení Pavla Kříže do role kováře Mikeše za vtip. Postupem času se ukázalo, že mu ta role sedla, i když teda nevypadá, že právě opustil posilovnu, hubeňour jeden. Petr Čepek byl taky velmi dobře zvolen do role čaroděje. Jako malá jsem se této pohádky bála. I v této době ji zrvona moc dvakrát nevyhledávám. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Hrad, ze kterého se ztratily princezny se jmenuje Buchlov. (Stocki)
  • Při natáčení scény, kdy Mikeš v Království Černého Krále skáče z okna na zem, si Pavel Kříž vymknul kotník. (AlchENEMY)
  • Tajemný hrádek, ve kterém měla být loupežnická chasa se jmenuje Sirotčí hrádek a najdeme ho nad obcí Klentnice u Mikulova. (Stocki)

Reklama

Reklama