Reklama

Reklama

Uzumaki

Trailer

Obsahy(1)

Začalo to zcela nevinně: Kirie přistihla otce svého přítele, jak v naprostém vytržení pozoruje spirálovitou ulitu hlemýždě, nevnímaje svět okolo sebe. Mužova bezpříkladná posedlost spirálami zasahuje vše od rozvířeného trávníku po stočenou roládu do polévky. A netrvá dlouho a Kirie přichází na to, že její rodné městečko zasáhla kletba, kvůli níž se všichni jeho obyvatelé mění ve spirály. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

Freemind

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, u nichž můžete nasolit jak odpad, tak pět hvězd a stejně nebudete mít čisté svědomí. Směs křiklavě nesourodých a iritujících prvků je ale svým zvláštním způsobem přitažlivá a "cool", čemuž vydatně napomáhá živelná a plastická kamera. Typicky japonská ujetost se zde vyskytuje v takové koncentraci, že si poprvé neumím představit americký remake. Jedině, že by ho společně režírovali Lynch a Burton. Největším úspěchem filmu je ale vytvoření surreálného světa (ale kompaktního ve své "pocitovosti" a nahodilosti). Světa, který je podivný, nelogický, bizarní, ale "svůj". Odmítám hodnotit, každopádně za zhlédnutí to stojí. ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Na horor je tu pomenej lakačiek, ktoré sú ale poľahky nahrádzané hutnou atmosférou a napätím. Zozačiatku som mal pocit, že film nie a nie sa rozbehnúť no ale potom nastala gradácia ako sa patrí. Niektoré scény síce vyznievali groteskne keď nie je neprirodzene ale to všetko tu oblo nato aby sa vytvorila už nižšie spomínaná atmosféra. Japonské horory majú väčšinou naviac v súboji so svojimi európskymi konkurentmi a tento film nie je vínimkou.Ono to asi bude aj tím,že japonský herci a hlavne výraz ich tv áre a temné oči veľmi uľachčujú nastolenie taživej atmosféry temného sveta hororu. Už viac krát spomínanú kameru som si taktiež nevedel vynachváliť. 3,5* naozaj zaslúžených. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Uzumaki“ je zase trochu jiný horor, který se místy až moc jednoduše snaží diváka vyděsit – používá k tomu nástroje, které jsou pro japonský horor až moc typické. Když ale zůstává jen u své vlastní ujetosti, rozhodně tomu nelze upřít nápad a snahu udělat ze spirály skutečně děsivý symbol. To se částečně daří, ale film stejně zůstává spíše slabším, protože efekt, který na vás bude mít, nebude nejspíš nijak dlouhodobý. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale nebudu se do ničeho nutit. Znovu jsem se nechal nalákat na asijskou podivnost, znovu jsem se těšil, znovu jsem se nudil a znovu jsem si řekl, že víckrát už ne. Celé je to takové rozvláčné, pomalé, v druhé polovině bezúčelně bezútěšné. Příběh je podivně kuriózní (pozitivum), ale směřuje odnikud nikam (negativum). Tentokrát jsem se ani na závěr nedočkal nějakého povedenějšího finále, prostě celkově obrovské zklamání. Hodnotím dvěma hvězdičkami, jimiž oceňuji alespoň tu různorodost spirál a dobrou kameru. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Netypicky pojatý a hlavně originálně natočený horor s prazvláštní atmosférou je jen dalším důkazem toho, že východní kinematografie je u západního diváka stále více oblíbenější. Bourá klasickou stavbu děje, přináší pestrou plejádu témat s často obskurně bizardním nádechem. Uzumaki se zpočátku ani klasickým hororem být nezdá, avšak pomalá gradace se vzrůstajícím počtem iracionálních prvků takový názor bourá. Spirály, které prostupují prakticky celým příběhem, nejsou jen obsesivními symboly několika vyšinutých jedinců, ale zastávají daleko hlubši význam. I když Tento význam Higuchinsky mlžně obaluje, nepřikládá žádný důraz k hlubšímu proniknutí do děje, k jeho vysvětlení. Pohrává si s klasickým stylem vyprávění a polopaticky nechrlí vodítka k pochopení. Pointa tudíž může pro někoho být až přespříliš abstraktní. Tady ale slabiny Uzumaki končí. Po technické (vizuální) stránce by se mohlo dosti režisérů učit, co se týče dynamičnosti (přestože tempo je někdy až nemístně pomalé), budování temné atmosféry. Příjemný, leč dosti podivný zážitek. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Když rozhněvaný policista poprvé vyběhne, a pak se podívá na plakát hledané osoby, jedná se o obličej trůrce mangy Uzumaki, Junjia Itoa. (TomikZlesa)
  • Obličej, který mužete vidět při sledování záznamu Shuichiovo otce a podruhé když Kirie vstoupí do jeho domu, patří právě Kirie. (TomikZlesa)
  • Číslice 6 a 9, které vypadají téměř jako spirály, jsou ve filmu k vidění např. na poznávací značce reportérského auta nebo v nemocnici jako číslo pokoje. (TomikZlesa)

Reklama

Reklama