Reklama

Reklama

Das kleine Chaos

  • angličtina The Little Chaos
Krátkometrážní
Západní Německo, 1966, 9 min

Obsahy(1)

Franz (Fassbinder), Marite a Theo zkoušejí vydělat podomním prodejem časopisů. Když neuspějí, rozhodnou se, že přijdou k penězům pomocí loupeže. (J.Connor)

Recenze (4)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nějak nevím, co víc napsat k této obskurnosti, než že mi to připomnělo Fassbinderův o tři roky mladší snímek "Liebe ist kälter als der Tod". Ech, toto šlo prostě mimo mě. Nuda, nuda a zase nuda. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Výborný Fassbinderův kraťas. Něco mezi poctou kriminálním filmům a godardovskou kritikou společnosti. ()

Reklama

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Vážně netuším, co chtěl slavný pan režisér (a zde současně jeden z hereckých protagonistů) tímto svým ranným krátkometrážním snímkem o trojici vagabundů sdělit. Je to opravdu chaos. A velký. :o) ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Malý zmatek je fascinací světem filmu Rainerem Wernerem Fassbinderem. Mladý Němec toužil výrazně prorazit a štiplavě provokovat, dotýká se masochismu, hodnot a s nimi spojeného vnitřního neklidu. Hlavním prostředkem filmového výrazu je trojlístek v rozpuku mládí: Franz (začínající filmař Rainer Werner Fassbinder), Theo (Christoph Roser) a také Marite (Marite Greiselis). Citová stránka člověka je zdeformována frustrací a zmítá se mezi láskou a sadismem. Z dalších rolí zaujme oběť potřeby materiálního chtíče (Greta Rehfeld). Fassbinder byl na svém uměleckém počátku a se sebevědomou drzostí zvířil prach zažitých konvencí. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Juliette Gréco, jejíž plakát visí v bytě ústřední trojice, je francouzská herečka a šansoniérka. (ČSFD)
  • Franz (Rainer Werner Fassbinder) čte z románu „Dívky“ francouzského spisovatele Henryho de Montherlanta. Román pak Fassbinderovi posloužil jako inspirační zdroj k filmu Sousto pro Satana (1976). (ČSFD)
  • Ve filmu je typický Fassbinderův odkaz k nacismu. Když trojice vtrhne do bytu vyděšené ženy, vybere Franz (Rainer Werner Fassbinder) z desek P.I. Čajkovského, Marlene Dietriech a Richarda Wagnera zrovna posledně jmenovaného a ještě se zeptá ženy: "Máte ráda Vůdce?" Adolf Hitler Wagnerovu hudbu totiž zbožňoval. (ČSFD)

Reklama

Reklama