Reklama

Reklama

Frankenstein: Děs a hrůza

  • Velká Británie The Horror of Frankenstein (více)

Nelítostný Victor Frankenstein vytváří z částí lidských těl děsivé monstrum a nezastaví se přitom před ničím. (Netflix)

Recenze (23)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tu mi veľmi chýbalo režisérsko herecké duo Fisher-Cushing. Lebo tu ma mladý Frankenstein vôbec nebavil a práve tu mi chýbala herecká kvalita Cushinga. Kulisy či interiérové alebo exteriérové boli vynikajúce.Chyba mi tu precíznosť Fishera a dramatickosť Frankensteina,ktorého po väčšine zahral vynikajúci Cushing. Lebo sa všetko točilo len okolo Frankensteina a tento herec to sám nemohol zvládnuť a ešte mal taký trápny účes. Monštrum tu bolo malinko aj to žiadna sláva nebola.Ženské postavy boli krásne.Dejová zápletka tiež neoslnila,lebo v tomto prípade sa o originalite hovoriť nedá. ()

Arach.No 

všechny recenze uživatele

U šestého dílu (respektive remaku dílu prvního) musím naprosto nesouhlasit se zdejším hodnocením. Horror sice není až tak dobrý, jako původní Curse, ale Hammeru rozhodně ostudu nedělá. Příběh je poutavý, atmosféra o nic horší, než je u tohoto studia zvykem a Ralph Bates hraje Frankensteina výborně. Cushing zůstane navždy legendou a nikdo se mu nemůže rovnat, o tom není nejmenší pochyb. Avšak dívat se na Batesova Viktora mě velmi bavilo. Jeho arogantní projev a stoprocentní sebejistota perfektně podtrhují charakter postavy - je to prostě inteligentní parchant se vším všudy. Způsobem mluvy mi dokonce chvílemi připomínal mladého Malcolma McDowella. Souhlasím však s tím, že má debilní účes. Co bych vytknul asi nejvíc, je Monstrum. To mě opravdu nijak neuchvátilo. Nejzajímavější na něm je skutečnost, že vidíte de facto Darth Vadera bez masky. Nenechte se však odradit zdejším podprůměrným hodnocením a dejte Horroru šanci. Zaslouží si ji. ()

Reklama

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hammer. Vzhledem ke zdejšímu hrubě nezaslouženému podhodnocení filmu musím hvězdičku nadsadit. Jasně, Frankenstein nevhodně omládl a stal se z něj hipík s nechutným účesem a širokými kotletami, ale neskutečně mě bavilo, jakej arogantní ironický parchant se z něj stal. A navzdory neslaně nemastnému konci to končí vlastně dobře (pro mě jakožto Victorova fanouška). K minusům jde bohužel určitě zařadit mizernější scénář a naneštěstí i monstrum samotné. Kladné stránky filmu jsou ale parádní: vynikající hammerovská atmosféra, nafoukanému a nádherně nesympatickému Frankensteinovi (pro mě to je opravdu plus) zdatně sekundují dvě luxusní kočičky (živočišná Kate O´Mara jako postelová služebná i cudná dvojnice Olgy Schoberové Veronica Carlsonová celý film hází výstřihy hlubšími než Grand Canyon), zbytečné dějové linky nezdržují (protože prakticky neexistují) a vše šperkují takové ty drobné hammerovské radosti: zářivě červená krev, zřetelné křupnutí při lámání vazu, kruté zacházení s postavami... ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Předposlední díl ze série hammerovských hororů o Frankensteinovi, přesto je to spíše úkrok zpět. Vzhledem k tomu, že Ralph Bates coby Victor Frankenstein nesahá Peteru Cushingovi ani po kotníky a režie nemá s klasickou prací Terence Fishera nic moc společného, tenhle horor nedopadl zrovna dobře. Monstrum zde vypadá opravdu strašně a objeví se snad jen na pět minut. Tím víc prostoru je tedy věnováno baronovi, ale ten nedokáže utáhnout celý film sám, ačkoli jsou některé jeho promluvy solidně napsané. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

První horor ze 70. let a rozhodně ne tak špatný, jak se zdá ze zdejšího hodnocení. Monstrum je sice slabé jak čajíček, ale jinak je tento restart celkem povedený. Ralph Bates je jako mladý Frankenstein hajzlík k pohledání a během filmu stihne zabít více lidí jak samotné monstrum, celý film je pak takové béčko, které ale slušně uhání kupředu. Režisér osekal všechny vedlejší linie a nechal Frankensteina pouze bádat (a zbavovat se nepohodlných svědků), jako okrasu mu dal dvě nádherné ženské. Mínusy jsou kromě monstra i značně suchý až trapný konec a pak nulová dávka napětí nebo aspoň zajímavých vražd. Všechno podstatné se odehraje mimo obraz. Jinak ale solidní 6. díl série. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Ralph Bates byl obsazen, aby se film přiblížil mladšímu publiku (liquido26)
  • Toto je jediný Hammerovský snímek o Baronu Frankensteinovi, kde nehraje Peter Cushing. Horror of Frankenstein stojí mimo tradiční Hammerovskou sérii o Frankensteinovi, jedná se spíše o částečný remake snímku Curse of Frankenstein. (liquido26)

Reklama

Reklama