Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentárně dramatická koláž natočená na motivy skutečného příběhu Harveyho Pekara ukazuje obyčejného muže, který celý život vykonával nudnou práci - byl úředníkem v nemocnici. Díky svému autobiografickému komiksu se však stal legendou. Drama z produkce HBO Můj svět odhaluje život a názory Harveyho Pekara, nemocničního úředníka, intelektuála z nižší třídy, posedlého sběratele a tvůrce autobiografického komiksu American Splendor. Toto jeho dílo zobrazuje dvě desetiletí a dokumentuje Harveyho všední trápení, náhodné zkušenosti a kulturní radosti, jež ho provázely každým dnem jeho existence v rodném Clevelandu. Můj svět je pravdivá sága o obyčejném muži, který prostřednictvím svých komiksů našel lásku, rodinu i svůj tvůrčí talent. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (74)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jako usoplené mládě jsem kreslila komiksy, mými spolužáky oblíbené sci-fi krváky, a svět výtvarna mi zůstal blízký dodnes. Chválím tedy vizuální stránku filmu a vůbec celkově neotřelé provedení "Mého světa", kombinující životopisný film s dokumentem, do toho zajímavé obrázky a komiksové vsuvky. Jako další klad lze přihodit herecký výkon Paula Giamattiho, na padnutí na zadek a oslavné výkřiky to sice nebylo, ale na druhou stranu scénář nedával kdovíjaký prostor pro excelování. Obyčejný lidský příběh je paradoxně největší slabinou filmu, místy melancholický, místy groteskní, ponejvíce však všedně nudný, jak už to obvykle v životě chodí. Pro příznivce nezávislých snímků asi hotový ráj, já jsem ovšem pouhá povrchní pipka, od kinematografie očekávám, že mi přinese pořádné emoce: napětí, strach, smích nebo dojetí, úžas nad nepoznanými světy - nic z toho mi tenhle film nenabídnul. No jo, zase jsem usnula a v tomto případě by se mi to nejspíš stalo i v dopoledních hodinách, natož v noci. 58% za to zajímavé, vymazlené zpracování a P. Giamattiho. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Udělat komiks podle svého reálného života, je rozhodně dost originální nápad, který oceňuji o to víc, že se to skutečně stalo, takže ve filmu kromě postavy Harveyho Pekara můžeme vidět i jeho skutečný předobraz z poměrně častých návštěv talk show Davida Lettermana. Harvey vypadal jako docela nevšední, trochu kontroverzní osobnost a nevím do jaké míry se jeho skutečnou podstatu povedlo vystihnout Paulovi Giamattimu, ale právě jeho pojetí zahořklého úředníčka, hledajícího něco, co by mu pomohlo zaplnit ubíjející prázdnotu jeho života pro mně bylo největším kladem snímku. Ale jen dobrý námět a herecké výkony někdy nestačí, pokud pokulhává zpracování, může to být z větší části také pořádná nuda, jako bohužel i v tomto případě. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Zaujímavosť snímku pramení najmä z jeho jedinečnej nezvyčajnosti. Sfilmovaný comics, sfilmovaný život, sfilmovaná realita aj fikcia. Na týchto rozhraniach je postavený celý dej. Svojsky prerozprávaný, ešte svojskejšie zakončený. Ale určite z väčšej časti zaujímavo trpký, pesimistický aj humorný. Viac z tohto celku však majú určite domáci (USA), ktorí majú o 'American Splendor' oveľa väčší prehľad, keďže tam sa comics a postava Harvey Pekar stali dá sa povedať národnými ikonami. 80%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Svět komiksu nezahrnuje jen ty obecně známé postavy a symboly popkultury, jako jsou superhrdinové v podání Batmana, Spidermana nebo Supermana. Podobné tituly sice na objem jednoznačně vítězí, ale téměř od počátku existoval proud alternativního komiksu, který chtěl reflektovat skutečný svět a jeho skutečné problémy a představoval nekomerční, ale o to zajímavější část malonákladové komiksové produkce. Jedním z hrdinů a symbolů téhle nezávislé tvorby je právě chlápek jménem Harvey Pekar, který je všechno, jenom ne idolem žen a superhrdinou. Místo s padouchy a nestvůrami bojuje se svými mindráky, pohodlností, smůlou a bohužel také s rakovinou. Film se odehrává v tragikomické poloze a má autobiografické rysy, protože v něm autor scénáře popisuje vlastně své životní osudy. Jen málokdy můžu říct, že bych měl takový pocit sounáležitosti s filmovým hrdinou, protože už jen vstup do jeho pracovny ve mě vzbuzuje pocit malého vítězství, že je na téhle planetě aspoň jeden člověk, který je větší bordelář než já. Můj svět je malý film, který nenabízí šokující zvraty a bombastické efekty, ale je hluboce lidský a sympatický. Celkový dojem: 75 %. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Perfektní polo-hraný dokument o komiksovém scenáristovi Harvey Pekarovi, který v Americe proslul svými komiksy American Splendor. Je jen logické, že film nese stejné jméno, protože je to prostě další dílo popisující Pekarův život. Film je dost zábavný, hlavní hrdina je morous, který si diváky snadno získá. Paul Giamatti v hlavní roli je dokonalý. Dokonce Pekara lehce připomíná, ale zase ne moc:) To naštěstí nevadí. Film má dost zvláštní a ojedinělou formu, která k tomu ale skvěle sedne. Používá různé originální prvky, komiksovou stylizaci, jako například že nejrůznější časové údaje (Potom; Druhý den...) vkládá do roku filmového obrazu jako nápisy v komiksu, atd... Mimochodem o prvním ilustrátorovi Pekarových scénářů, Robertu Crumbovi, byl natočen dokument Crumb (1994), ke kterému ale neseženete titulky. Ohedně komiksové předlohy: Stačí podívat se na tento film a máte jasno. První čísla vycházela od roku 1976 v Pekarově vlastním nákladu jednou za rok. V roce 1993 začal komiks vydávat Dark Horse a v letech 2006-2008 vydávalo tyto komiksy nakladatelství DC měsíčně. ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama