Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska vede Johnnyho ze západu na východ Evropy, nejdřív na Slovensko, potom na Ukrajinu - až do mystického přístavu Oděsa u Černého moře. Láska jménem Shirley však zmizí dřív, než ji stačí pořádně poznat. Při svém pátrání, plném groteskních situací, nástrah a milenek, najde pouze její dvojče. MODRÝ MĚSÍC je roadmovie, jehož cílem je pro Johnnyho neznámý východ, který si - zatarasen železnou oponou - dlouho uchovával svou svébytnost a exotiku. (5150)

(více)

Recenze (3)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Vesměs pohodová nezávislá road movie z Rakouska s cestováním napříč celým Slovenskem a posléze Ukrajinou, díky často zapnuté kameře i s found footage prvkem navíc, a hlavně s jako obvykle skvělým Josefem Haderem, tentokrát i civilnějším, než kdy jindy. Já tenhle typ filmu můžu, většinou se mi zamlouval i onen nevtíravý humor s lehce groteskním a absurdním nádechem, což tady (oproti včera viděnému Indien) funguje po celou dobu až do příjemně ujetého záveru. Neustálá překvapení a nástrahy v průběhu dlouhých cest hlavního hrdiny tomu dodávala zábavnost i napětí, drobná zastávka u reflexe lidských osudů starší generace poznamenané berlínskou zdí a sovětskou nadvládou před rokem 1989, s přesahem do další dějinné epochy, na chvíli i další rozměr... a dobré je vědět, na co vše může posloužit pero zastrčené do kapsy v saku. Heslo zní: zabalit cihlu a jít...! :o) Mimo jiné oceňuji i využívání autentické mluvy ve čtyřech jazycích (němčina, slovenština, angličtina, ruština). [80%] ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ale jo, navzdory začátku, který mě bůhvíjak neuchvátil, z toho nakonec vypadla zajímavá a příjemná road movie. Až jsem se divil, že jsou Rakušáci tohle schopní natočit, vzhledem k tomu, že většina jejich filmů jsou vyloženě psychodramata. Tohle ale opravdu bylo většinu času poklidné a povedlo se díky tomu vytvořit nejednu vtipnou nebo povedenou scénu, jen se tu skoro se vším dalo pracovat ještě lépe a funkčněji, ale zase nemůžu chtít úplně všechno. Hlavní je, že je to fajn a že to funguje tak, jak se na správnou road movie sluší a patří. Jen mě u toho zase napadla otázka, proč Češi nejsou schopní něco takového natočit, i když by klidně mohli... Btw, vždycky jsem chtěl vidět film, kde je pár cizinců  v epizodních rolích,  mluví ve svém jazyce a je jen na divácích, zda-li jim budou náhodou rozumět, nebo ne. Až mě občas napadalo, jestli náhodou neříkají něco jiného než mají, protože rozdíl by poznal málokdo, ale aspoň tady se ukázalo že ne, vzhledem k té scéně s třemi Slováky na zastávce. Také se to tady hezky doplňovalo a hlavně se tu ten větší počet jazyků střídal přirozeně a povedeně. Slabé 4* ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Film sa taktiež natáčal aj na Slovensku, a to v Bratislave, Dubnici nad Váhom, Sverepci, Považskej Bystrici, Žiline a v Trenčianskych Tepliciach. (ash99)

Reklama

Reklama