Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký horor o skupine satanistov, ktorí chcú zneužiť malé deti pre svoje šialené ciele. Majú v pláne vychovať novú generáciu uctievačov diabla. (Hennesy)

Recenze (5)

JFL 

všechny recenze uživatele

Překvapivě haněný a nedoceněný horor "Brotherhood of Satan" představuje na svou dobu atypický projekt, jenž spíše než k dobové americké produkci má blíže k evropským hororům. Pomyslně se v něm spojuje úzkost vzbuzující španělský snímek "Who Can Kill a Child?" s italskou tradicí znepokojivě iracionálních a neukotvených výjevů italské školy v čele s vrcholnými díly Lucia Fulciho; byť nutno dodat, že dílko Bernarda McEveetyho vzniklo o mnoho let dříve než tyto zmiňované klasiky. Zatímco hororoví fanouši filmu vyčítají rozvolněné tempo a dlouhé pasáže, kde se nic neděje, které přirovnávají k výplňovým sekvencím zetkových brakovek, "Brotherhood of Satan" naopak vyžaduje mnohem vnímavějšího diváka. Toho pak odmění subtilní hrůzou, kterou ale (podobně jako novější klasiky) nikterak neracionalizuje. Vyprávění staví na tom, že střídá bizarní úkazy s jakoby každodenními událostmi, čímž rámuje vnitřní boj racionálních postav s šílenstvím. Při tom film neobsahuje žádné prvoplánové atrakce, takže jakékoli fantaskno i veškerá hrůza se objevují jakoby mimoděk (viz bravurní scéna ukládáním těl do provizorní márnice). V samotném jádru filmu pak stojí vypjaté zveličení mezigeneračních střetů, kde jsou dospělí ohrožováni jednak iracionalitou a bezmeznou fantazií dětí, ale i starcovským fanatickým ulpíváním na životě. Obzvláště přízračný je pak motiv hrůzy z dětské imaginace, která se zde doslovně zhmotňuje a stává se zbraní zla. Oproti těmto chladně zobrazeným pasážím pak o to intenzivněji působí hystericky afektované pasáže se satanistickými důchodci natáčené v expresivních kamerových kompozicích. "Brotherhood of Satan" není titulem pro hororové nadšence bažící po prvoplánových atrakcích. Naopak představuje delikatesu pro publikum s vytříbeným citem pro iracionální hrůzu a decentně budovanou atmosféru nekonstatovaného ohrožení. 9/10 ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Celý film sa krúti okolo satanistického kultu.Otec,matka a dcéra uviaznu na ceste z výletu v malom polopúštnom tajomnom mestečku,ktoré sa volá Hillsboro v Novom Mexiku.Film trochu pripomína Children Of The Corn,lebo aj tú sú deti nástrojom Satana.V celom okolí miznú malé deti veľa dospelých je po smrti.Veľa čudných záberov bábik,detí,satanistického mrmlania a iných podivuhodnosti.Všetko majú na svedomí samí starci,muži aj ženy.A to všetko preto,lebo chcú dlho žiť.Ale veru nič nie je zadarmo.Aj Satan chce mať z toho osoh.Je dosť ťažko hodnotiť takýto film.Všetko zavisí od mysle diváka.Niektoré momenty pripomínajú skôr nejaký geriatrický ústav na sviatok Halloweenu.Starých ľudí si treba vážiť,ale v tomto filme to boli len samé staré ochechule a starí dementný šaškovia. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Americkému snímku „The Brotherhood of Satan“ lehce škodí skutečnost, že se malinko vleče, že ve velké části scén máte pocit, že vlastně o nic nejde. I přesto je to poměrně zajímavá a taky už celkem stará ukázka dobrého satanského hororu. Bohužel to tempo škodí i finálnímu vyústění, které nemá takové grády, jak by asi bylo třeba. To se mi zdá i škoda, tam to do toho chtělo trochu víc bouchnout. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Snímok vyzerá, že poslúžil ako inšpiratívny zdroj k ďalším nasledujúcim titulom na téma satanizmu. Je dobre nasnímaný, má tajomnú atmosféru a koniec vyzeral, že sa už už dočkáme aj samotného princa temnôt. Chyba lávky. Film je to strohý, na žáner hororu teda určite. Ak je atmosféra akokoľvek tajuplná, nieje dostačujúca k tomu, vyvolať príjemné zimomriavky, či dokonca aj samotný strach. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama