Reklama

Reklama

Jen mraky hýbou hvězdami

(festivalový název)
  • Norsko Bare skyer beveger stjernene (více)

Obsahy(1)

Příběh vypráví o jedenáctileté Marii, jejíž mladší bratr zemře na rakovinu. Jejich matka, paralyzována ztrátou svého syna, se utápí ve svém žalu a otec se zoufale snaží udržet rodinu v chodu. Maria stráví letní prázdniny u svých prarodičů, kde potká přibližně stejně starého Jakoba, který je narozdíl od ní veselý a otevřený, ale zároveň i moudrý. Vytáhne Marii z její ulity a pomůže jí učinit rozhodnutí, které ovlivní celý zbytek jejího života. Předlohou pro tento snímek se stala adaptace oceněného románu známé norské autorky Torun Lian. (Lindiště)

(více)

Recenze (8)

emma53 

všechny recenze uživatele

Možná by moje hodnocení měl ovlivnit i fakt, že sama Torun Lian zažila osobně tragédii, která jí přiměla svou knihu nakonec zfilmovat. Ale já se přiznám, že jsem byla z tohoto snímku mírně melancholická.....kdo viděl, tak ví, proč používám právě tento výraz. Po vizuální stránce to byla nádhera, barevné ladění celého filmu bylo opravdu velmi působivé a hudba byla moc příjemným podkresem. Rozpaky jsem cítila vzhledem k hlavní postavě Marii, která byla svou vizáží určitě dobrou volbou, nicméně na mě působila příliš uvědoměle a chvílemi vyumělkovaně. To už ten klučina Jakub byl v mých očích sympatičtější, nemohu si pomoct. Nevím, jak já jsem rozumovala v jedenácti letech, ale tady se nesly občas dialogy až přliš neadekvátní k jejich věku, téměř na úrovni dospělých. Například Mariina otázka : ""Takže smysl života spočívá v hledání smyslu života?" Nevím, mě tahle otázka v jedenácti určitě nenapadla, ale to je jen můj subjektivní dojem. Jako rodinný film bude určitě fungovat velmi dobře, ale já zůstávám oproti ostatním přece jen trochu při zemi. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Tento film v sebe spája detskú úprimnosť a priamočiarosť s akou hlavná hrdinka nestoluje najťažšie životné otázky a ťažké hladkanie odpovedí na ne. Nie je to však ani lacná na city útočiaca dráma ani pohodová " first love story", ale niečo medzi tým. Príbeh, ktorý sa môže stať kdekoľvek. Skrátka film o tom, že žiť sa nielen musí, ale hlavne oplatí. ()

Reklama

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Víceméně autobiografický film autorky nás vtáhne do komplikovaného světa dospělých a neméně komplikovaného světa dětí. Melancholie dokáže zabíjet a i když to je na první pohled neuvěřitelné, ani ti nejbližší s tím často nic nezmůžou. Ocenila jsem především přirozené tempo vyprávění, přirozené chování postav a přirozeně zrzavé vlasy hlavní představitelky. ()

Flarnytryl 

všechny recenze uživatele

Skandinávské filmy o problémech dospívání a prvních láskách jsou prostě nejlepší a Bare Skyer Beveger Stjernene (nejlepší norský film roku 1998 a řada dalších ocenění z mezinárodních festivalů) se řadí mezi nejlepší z nejlepších. Jedenáctiletá Thea Sofie Rusten předvedla neskutečně vyzrálý a bohatý výkon, který v její věkové kategorii nemá příliš obdoby a po právu poté na mezinárodních filmových festivalech posbírala pár cen za nejlepší herečku v hlavní roli. Zajímavostí jistě je, že Torun Lian film natočila nedlouho poté, co přišla o svého syna, takže pro ni muselo natáčení být silně osobní záležitostí. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Film o láske medzi dvoma mladými uchami zasadený do nádhernej pohľadnice z Norska. Mne len napadá, či ja som tak mudroval, kedˇ som mal jedenásť... No, v každom prípade ma celá Maria pekne srala s jej prístupom, postojom či čímkoľvek to nazvete . Zato šuhajko bol suprový: " Neopustíš niekoho, komu sa dívaš do očí pod vodou. " No a foter, ten bol najlepší. Ten sa len usmieval, ako by sa nechumelilo, hoci nemal to zrovna najružovejšie, chlapík. Veľmi veľkým pozitívom okrem obrazu, bol ten klavír v celom filme. Bol fakt bombastický! Záver: Veľmi dobre zvládli i citlivú tému vysporiadania sa so stratou syna a spôsob, akým to všetko vsadili do príbehu. Bomba! ()

Galerie (20)

Související novinky

Severský filmový podzim

Severský filmový podzim

31.10.2010

Na měsíc listopad připravil Severský filmový klub filmový festival nazvaný Severský filmový podzim. Od neděle do středy tentokrát uvidíte devět filmů z Dánska, Švédska a Norska. Jako vždy je… (více)

Reklama

Reklama