Reklama

Reklama

Gump - pes, který naučil lidi žít

  • angličtina Gump (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh psí pravdy, lásky a naděje. „Jsem Gump a byl jsem toulavej pes...“ On vlastně každý pes je v sobě tak trochu toulavý do té doby, než najde své štěstí, a to štěstí pes najde jenom s člověkem. Můj příběh je o hledání psího štěstí a také  o překážkách a pastech na cestě k tomu správnému člověku. Je o síle a nezlomnosti, která se ukrývá v každém psovi. Ano i v tom vašem, ve vaší čivavě, která na vás čeká celý den, než přijdete z práce. I v tom buldokovi, který se za vámi šine a sotva popadá dech. Dám svoji duši za to, že kdyby vám někdo na tomhle světě chtěl ublížit, tak pak teprve poznáte, jak silné má váš pes srdce a co jeho láska k vám znamená. Tenhle film vám také otevře oči, protože co člověk v psím srdci zničí, to může zase jen člověk uzdravit. Rodinný film režiséra F.A. Brabce je o světě viděném očima toulavého psa Gumpa. O světě, o kterém mnoho z nás moc neví. O tom, jak nás vidí zvířata  a jak je ten náš svět pro ně důležitý. Ten svět, který jim dává domov, sílu, naději, ale také bolest. Dobrodružný příběh skutečných psích hrdinů a lidí kolem nich. (Bioscop)

(více)

Videa (6)

Trailer

Recenze (239)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Stejně, jako předloha není žádné literární veledílo, není ani filmová adaptace Gumpa nijak zvlášť kvalitní kus filmařiny. Nic moc režie, nepřirozené dialogy i herecké výkony, divná obrazová postprodukce, ale kdo má rád psy, tak si to svoje ve filmu najde, i kdyby by to mělo být jen to trefné vyobrazení typické rodiny flastenců. Chválím, že oproti předloze má film konec a není useknutý v polovině. Čeho si ale cením ze všeho nejvíce, je přirozeně edukativní charakter. Filmů pro dobrou věc u nás moc nevzniká. Dialogy sice možná šustí papírem, ale zazní v nich řada pěkných mouder, z nichž bych vypíchnul jednu myšlenku, která ve filmu sice konkrétně nezazní, ale dá se vypozorovat: nekupujte, adoptujte. "A máte tu nějakého, o kterého není zájem?" ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film trpí niekoľkými nedostatkami. V prvom rade je veľmi prvoplánový. Vôbec mu nejde o nejakú hĺbku. Všetci postavy, emócie, zvraty sú podané povrchne a bez drámy. Chápem, že na jednu stranu je to fajn, lebo to spĺňa atribút rodinného filmu. Ale ten film tým pádom oberá o čokoľvek skutočné. Na rozprávku je to príliš temné. Na dospelý film, ktorý by reálne aj diváka zasiahol zase príliš jednoduché. Ďalšou chybou je chladnosť kamery a priestoru. Všetko pôsobí, ako na rýchlo vybavená kulisa, kde sa mohlo točiť dajme tomu tri hodiny, a tak sa tam rýchlo niečo natočilo. Potom zbytočné triky, ktoré boli zároveň zlé. Do toho zarátam ešte prapodivnú vsuvku pred koncom, ktorá nás mala "akože zmiasť", ale v konečnom dôsledku len zbytočne narušila rytmus filmu. Druhý krát to vidieť nepotrebujem. Jedno z najhorších zistení je, že to celé pôsobí, ako niečo, na čom sa chceli všetci zúčastnený trochu nabaliť. Toľko zaujímavých mien v nezaujímavých úlohách som už dlho nevidel. A keď už Ivan Trojan nevie niečo zachrániť...tak je niečo zle. ()

Reklama

Terezinka198 

všechny recenze uživatele

Vždycky říkám, že lidi jsou hovada. Kdyby se vyhodil nějaký smrad v pytli do vlaku nebo do popelnice, tak je z toho aféra a lidi se můžou po*rat. Tak proč se to tak často děje psům? Proč si psa pořizují hovada, aby se ho pak zbavila, protože už jim není dost dobrý? To už je těm psům lépe u bezdomovců, opravdu. Ale zase bezdomovci je můžou prodat nebo někde zahodit taky. Hudba překrásná a nyní, jakožto pejskař, jsem dlouhou dobu váhala, protože na filmy se psy jsem byla i předtím hodně citlivá. Škoda, že některé lidi nemůžeme taky jen tak uvázat na řetěz a více se nestarat, na světě by hned bylo líp. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Mě se to moc líbilo. Sice to bylo malinko jiné, než v knížce (hlavně ten konec) a ve spoustě příbězích to bylo hodně uspěchané. Především s tou malou kudrnatou holkou Naty, kterou poznal v útulku. Ale i tak je to krásné a zajímavé v tom, jak to filmaři udělají, když už dávno znáte knížku. [3792. hodnocení, 184. komentář, 63%] ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetla, takže nemohu hodnotit, jak se povedlo ji převést na filmové plátno. Pokud se mám vyjádřit čistě k filmu, tak musím říci, že asi jediné, co se mi na něm líbilo, bylo přítomné zvířectvo, respektive některé záběry na něj. A celkově bych ocenila nápad (zfilmovat příběh zvířete a pokusit se divákovi zprostředkovat něco z jeho uvažování). Dějově to bylo na můj vkus dost slabé, herecké výkony většinou takové nijaké nebo dost nepřirozené (tedy ty lidské), z některých přehnaně rozzářených záběrů jsem měla pocit, že každou chvíli oslepnu, hudba byla většinou přehnaně dramatická a výrazná, monology ústředního hrdiny Gumpa na mě působily často příliš učebnicově, nepřirozeně. Na konci mě hrozně štvalo, že než jsem si přečetla, jaké byly osudy zúčastněných psů, popisek vždycky zmizel a zjistila jsem prd. Ale nevím, možná jen nejsem správná cílová skupina a své nadšené diváky si tenhle snímek najde. Za mě to každopádně není na více než 40 % (silnější dvě hvězdy). ()

Galerie (52)

Zajímavosti (19)

  • Psi jsou vesměs z útulků, nemají žádný výcvik. Několik z nich našlo nový domov u členů štábu, včetně rodiny F. A. Brabce (rakovnik)
  • Několik scén se odehrávalo i v psím útulku Bouchalka nedaleko Kladna. Odtud pochází Toby, jeden z pejsků, kteří ve filmu hrají. Hned po natáčení si Tobyho adoptovala jedna rodina a následně z něj byl spokojený pejsek, který prožil krásný psí život. (Krocka)
  • Představitelem štěněcího Gumpa byl ve filmu pes plemene Jack Russell teriér. Byl z chovné stanice s průkazem původu a shodou okolností se jmenoval také Gump. Představitelem dospělého psa Gumpa byl ve filmu samotný pes Gump autora předlohy Filipa Rožka. (raininface)

Reklama

Reklama